LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.

Zrušení postu předsedy pro LFA však nutně neznamená, že se ve vedení asociace znovu neobjeví její předseda Dušan Svoboda, jenž je v této funkci od samotného vzniku asociace v roce 2011. Sám Svoboda nevylučuje, že bude pražskou Spartou do vedení nominovaný znovu. "Možné to je. S kolegou (místopředsedou za první ligu Adolfem) Šádkem jsme si ještě předsevzali nějaké cíle. Budeme usilovat o to, aby se zvýšil počet zvolených zástupců ve výkonném výboru (FAČR) za ligu ze dvou na tři. Obecně jako pamětník považuji za důležité, aby byla personální shoda a kontinuita v obsazení ligového výboru a členů výkonného výboru za kluby první a druhé ligy. Některé věci jsou spolu úzce propojené. Ti lidé takhle mohou nejlépe reprezentovat zájmy profesionálních klubů," dal najevo Svoboda, jaké zkušenosti nasbíral během svého působení v čele LFA.

Oproti dosavadním zvyklostem, kdy byli členové výkonného výboru LFA voleni vždy jednou za čtyři roky, se od příští sezóny budou volit zástupci klubů po každé sezóně dle aktuálního konečného pořadí v prvních dvou tuzemských profesionálních soutěžích, které LFA řídí od roku 2016, kdy se stala nezávislou na Fotbalové asociaci ČR (FAČR). Nic se nebude měnit ohledně jmenování výkonného ředitele, které bude mít na starosti i nadále ligový výbor.

Mimochodem, počítá se, že od příští sezóny bude výkonným ředitelem Tomáš Bárta. Jeho pravomoci se ale značně posílí, bude mít svůj tým a navýšený rozpočet. "Myslím, že z hlediska praktického fungování LFA se toho zase tolik nezmění. Doteď měl veškeré pravomoci k řízení soutěží svěřené výkonný ředitel na základě pověření od ligového výboru. Stanovy něco říkaly a ligový výbor kompetence převedl na Tomáše Bártu. Nově to bude zakomponováno přímo do stanov, je to jakási formální změna," uvedl dosavadní předseda LFA Dušan Svoboda k pozici výkonného ředitele.

"Důležitá změna je ve způsobu konstituce ligového výboru. Z mého pohledu dochází k odpolitizování orgánu, protože dřív byly jednou za čtyři roky volby. V současné době se výrazným způsobem změní a zjednoduší. Z mého pohledu je to i návrat k prapůvodní myšlence vzniku LFA," vysvětloval pak na tiskové konferenci změny stanov Svoboda. Ten dále popsal genezi vzniku LFA: "Jedna z věcí, proč jsem tehdy s myšlenkou LFA přišel, bylo, že jsem chtěl, aby se LFA trochu vymkla z volebního mechanismu FAČR. Jednou za čtyři roky má FAČR volby, volené pozice se vždy stávají předmětem interních dohod. Chtěli jsme, aby se LFA z těchto volebních dohod posunula trochu mimo."

Co se týče nominování členů do vedení LFA dle nových stanov, tak pro kluby v nich nejsou žádné další podmínky, kdo by měl být nominován. Tudíž se tak může stát z jejich řad členem ligového výboru kdokoli. "Je to ve výlučné kompetenci klubů. Čistě teoreticky tam bude podmínka, že to musí být člen FAČR. Jiné omezení tam není. Co se týká toho jednoho místa z první a druhé ligy, to bude podléhat klasické volební proceduře. I tito členové se budou měnit po roce," dodal Svoboda.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal Fotbalová 1. liga ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy