České basketbalistky postoupily do finále mistrovství světa

Karlovy vary - Basketbalistky USA porazily v sobotním čtvrtfinále na světovém šampionátu v Karlových Varech celek Španělska vysoko 106:70. Američanky na palubovce jasně dominovaly a v neděli se tak v boji o zlato postaví do cesty českému mužstvu, které v prodloužení udolalo houževnaté Bělorusko.

Basketbalistky Francie zdolaly v utkání o 5. - 8. místo na mistrovství světa v Karlových Varech Koreu 61:46. Evropanky vyhrály všechny čtyři čtvrtiny a v neděli se střetnou o konečnou pátou pozici s mužstvem Austrálie. Úřadující mistryně světa si totiž v bitvě zklamaných poradily s Ruskem v poměru 78:73. Obě mužstva vstřebávala v hlavách šokující čtvrtfinálové vyřazení. Lépe se vypořádaly se skutečností nakonec Australanky, vyrovnaný duel rozhodly pro sebe v samotném závěru. Rusky tak dosáhnou v lázeňském městě historicky nejhoršího umístění na mistrovství světa, skončí nejlépe sedmé.

Hráčky Brazílie porazily v duelu o 9. místo celek Japonska 84:79 a obsadily tak na turnaji devátou příčku. Nejlepší střelkyní Brazilek byla Oliveiraová, jenž zaznamenala 21 bodů. Jihoameričankám se příliš nevydařil úvod zápasu, ve třetí čtvrtině však dokázaly otočit nepříznivý stav ve svůj prospěch. Japonské hráčky ještě na začátku závěrečné části dohnaly šestibodové manko a srovnaly skóre na 62:62, na obrat už však síly nenašly.

Basketbalistky Řecka zvítězily v utkání o 11. místo nad celkem Kanady 71:55 a zajistily si tak jedenáctou příčku. Řekyně si již v první desetiminutovce vytvořily slibný náskok, který udržely až do konce zápasu.

MS basketbalistek 2010 (Karlovy Vary)

SemifináleUSA - Španělsko 106:70 (29:16, 29:18, 29:19, 19:17)Nejvíce bodů: Catchingsová 14, Fowlesová 13, Taurasiová 11 - Fernándezová 16, Martínezová 12, Torrensová 7.

ČESKÁ REPUBLIKA - Bělorusko 81:77 po prodl. (16:15, 16:19, 22:15, 14:19 - 13:9)Nejvíce bodů: Vítečková 21, Veselá 15, Horáková 14 - Veramejenková 24, Leučanková 17, Trojná 11.

Zápasy o 5. - 8. místoAustrálie - Rusko 78:73 (14:14, 18:20, 18:14, 28:25)Nejvíce bodů: Campageová a Taylorová 19, Jacksonová 17 - Abrosimová 20, Stěpanová 16, Žediková 10.

Korea - Francie 46:61 (11:15, 12:16, 9:14, 14:16)Nejvíce bodů: Beonová 21, K. Kimová 8, B. Kimová 7 - Labordeová 15, Beikesová a Ndongueová 10.

Zápas o 9. místo Japonsko - Brazílie 79:84 (31:25, 14:17, 11:20, 23:22)Nejvíce bodů: Ogaová 21, Suwaová 12, Sakuradaová 11 - Oliveiraová 21, Machadová 15, Pintová 11.

Zápas o 11. místoŘecko - Kanada 71:55 (21:9, 11:12, 13:17, 26:17)Nejvíce bodů: Kalentzouová 21, Kaltsidouová 19, Maltsiová 9 - Phillipsová 19, Smithová 11, Gabrieleová 7.

Související

Čeští basketbalisté na OH po prohře s USA končí

Čeští basketbalisté na OH po prohře s USA končí

Čeští basketbalisté podlehli na olympijských hrách v Tokiu v závěrečném utkání ve skupině A favorizovaným Spojeným státům americkým 84:119 a přišli o naději na postup do čtvrtfinále. Při své první účasti pod pěti kruhy od roku 1980 skončí reprezentanti na devátém místě.

Více souvisejících

Basketball

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

před 2 hodinami

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 7 hodinami

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 8 hodinami

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 8 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 14 hodinami

Letní počasí se blíží. Příští týden teploty vyrostou k 30 stupňům

Teploty budou příští týden stoupat. O víkendu by se mohly dostat až k tropické třicítce, uvedl na svém webu ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy