Velká návštěvnost brněnské Grand Prix je mýtus, varuje radní. Jak je to ve skutečnosti?

Brno – Víkend v Brně se nesl v duchu rychlých strojů, moravská metropole hostila závod motocyklů. Přestože dlouho nebylo jasné, jestli se letošní ročník vůbec pojede, nakonec se na něm sešel rekordní počet diváků – během tří dnů to podle organizátorů bylo 248 434. Jenže podle brněnského náměstka Martina Andera (SZ) je to jen mýtus, skutečnost je podle něj výrazně jiná.

Grand Prix Brno se letos zúčastnilo více než 248 tisíc diváků, čímž byl překonán rekord z roku 2007. I přes velkou návštěvnost si ale akce na sebe nedokáže vydělat a proto potřebuje pomoc od státu. „Jak vzniká fáma o téměř čtvrtmilionové návštěvnosti na víkendové MotoGP v Brně? Násobením přifouknutých čísel. Vždyť skutečně prodaných vstupenek je jen kolem 40 tisíc," popisuje, jak to funguje v praxi náměstek brněnského primátora pro územní plánování Ander na sociální síti.

//

Jak vzniká fáma o téměř čtvrtmilionové návštěvnosti na víkendové MotoGP v Brně? Násobením přifouknutých čísel. Vždyť...

Posted by Martin Ander on 16. srpen 2015

Vychází z čísel za loňský rok, kdy byla návštěva asi 240 tisíc lidí, ale většina návštěvníků za lístek vůbec neplatila. „Když se do součtu započítá personál pořadatelské agentury, VIP hosté, hostesky nebo i novináři a řádně se pronásobí koeficientem odhadovaných dnů pobytu, najednou se dostáváme k závratným číslům o téměř 250 tisících návštěvníků. Realita je však jiná," dodává politik, který se netají tím, že nepatří mezi fanoušky této akce.

„Myslím, že není povinností zastupitele milovat řev motorek a podporovat ho jen proto, že si pořádající soukromá firma zaplatila analýzu, podle které se to státu vyplatí. Já patřím k těm, co v době, kdy se Brno stává rájem hlučných a zhusta přiopilých motorkářů, raději město opouští s dětmi někam do klidu," píše na Facebooku Ander.

Letošní návštěvnost je velká a proto se dá očekávat, že počet prodaných vstupenek bude vyšší než loni, přestože se neočekává, že by jejich počet stoupl nějak výrazně. Organizátoři zatím přesná čísla neznají, čekají na informace od prodejců.

Související

Více souvisejících

Brno grand prix

Aktuálně se děje

před 53 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy