Patrik Hájek se stal vicemistrem Evropy v kartingu

Praha - Český kartingový reprezentant Patrik Hájek se stal vicemistrem Evropy v kartingu v královské třídě KZ.

Ve třetím a rozhodujícím závodě evropského CIK-FIA šampionátu 2016 se mu podařilo předskočit Francouze Iglesiase a v celkovém hodnocení tak zaostal pouze za mistrem Evropy Italem Marcem Ardigem o 13 bodů. "Přestože jsme bojovali o titul, který nakonec nedopadl, jsem moc šťastný. Je to zatím největší úspěch mé sportovní kariéry," komentoval bezprostředně po závodě výsledek Patrik Hájek. Bronzová medaile putuje do Francie zásluhou Jéremy Iglesiase.Patrik Hájek vstupoval do třetího rozhodujícího klání letošní sezóny z průběžně třetího místa se ztrátou pouhých 2 bodů na druhou příčku a 4 bodů na vedoucího Itala Marco Ardiga. "Samozřejmě jsme tušili, že šance bude. Zároveň ale bylo jasné, že budou rozhodovat detaily," vysvětloval svou pozici před klíčovým závodem Patrik Hájek. V sobotních rozjížďkách, které se bodově také započítávají, dohnal průběžně vedoucího Itala. V nedělním prefinále dojel třetí těsně právě za Ardigem. "Před finálovou jízdou bylo jasné, že abychom dosáhli na titul, musel bych Itala porazit a dojet nejhůře na druhém místě. Proto jsme se rozhodli riskovat," popisuje strategii útoku na titul šéf týmu Belgičan Olivier Marechal. Risk spočívající v jiném nastavení motoru a podvozku ale nevyšel a Patrik Hájek dojel ve finálové jízdě sedmý. "Je to největší úspěch českého kartingu v letošní sezóně. Konkurence v šampionátu byla letos v královské třídě velmi silná. Navíc Patrik startoval letos v novém týmu, takže je vidět, že spolupráce funguje," řekl po závodě generální sekretář Autoklubu ČR Adam Eliáš.

Konečné pořadí evropského CIK-FIA šampionátu 2016 v královské kategorii KZ:1. Marco Ardiga ITA - 100 bodů (Tony kart racing team)2. Patrik Hájek CZE - 87 bodů (Kosmic racing kart team)3. Jéremy Iglesias - FRA - 82 bodů (Sodi kart racing team)

Patrik HájekŠestadvacetiletý Patrik Hájek patří již několik let k české i evropské špičce kartingového sportu. V motokárách debutoval na trati ve Vysokém Mýtě již v devíti letech. Je několikanásobným mistrem ČR, držitelem Zlatého volantu, vicemistr Evropy v kategorii KZ2. Jeho nejoblíbenější zahraniční tratí je francouzský Varennes, v Česku nejraději závodí v Písku. Žije v Praze je mezi jeho záliby patří lyže, snowboard a squash.

karting (závody motokár) Patrik Hájek (závodní jezdec)

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy