Motoristická Grand Prix bude mít přísnější bezpečnostní opatření

Brno - Motoristická Grand Prix ČR silničních motocyklů bude mít opět přísná bezpečnostní opatření. Policie o víkendu nasadí více policistů ve městě a okolí. Posílí také monitoring motocyklového areálu, se psy bude dělat například pyrotechnické prohlídky tribun, řekli dnes zástupci policie novinářům. Důvodem je první, tedy nejnižší stupeň ohrožení terorismem, který v Česku platí. Celkové náklady na zajištění pořádku v okolí velké ceny policie odhaduje na čtyři miliony korun.

Návštěvníci musejí počítat s důkladnými prohlídkami u vstupů do areálu, kde budou asistovat i policisté. Lidé je také mají v případě nálezu podezřelého předmětu, nebo v případě, kdy zaznamenají podezřelé chování někoho z účastníků akce, kontaktovat. Novinkou budou betonová svodidla v areálu instalovaná kvůli ochraně lidí.

"Stovky policistů budou chránit majetek návštěvníků nejen v kempech a na tribunách, ale také v samotném městě a jeho okolí," uvedl šéf jihomoravské policie Leoš Tržil. Do terénu vyrazí také policisté na čtyřkolkách a koních, kteří doplní cyklohlídky.

Policie očekává tradičně silný provoz na příjezdových silnicích zejména v pátek odpoledne, v sobotu ráno a v neděli, kdy jsou závody. Policie doporučuje řidičům, aby počítali se zdržením a zejména na nedělní závody jezdili s předstihem. Pro příjezd do areálu Masarykova okruhu mají využít D1. Policie ale upozorňuje, že nájezd na dálnici ve směru na Prahu od Ostrovačic bude kvůli opravám dálnice uzavřen, motoristé musí na exit 168.

Ředitelství silnic a dálnic dnes uvedlo, že po dobu konání Velké ceny nebude na komunikacích, které má ve své správě, dělat žádné práce údržby, jejichž zajištění vyžaduje snížení počtu jízdních pruhů. To se ale nevztahuje na dlouhodobé uzavírky. Silničáři doporučují, aby si řidiči stáhli mobilní aplikaci, která vyhodnocuje dopravní situaci v reálném čase a na konkrétní trase.

Městská policie Brno posílí o závodním víkendu dohled o 200 strážníků. Při motocyklovém mistrovství světa budou kontrolovat dopravu a předcházet kriminalitě. Nejznatelnější bude nasazení hlídek v okolí Masarykova okruhu, v Bystrci a Žebětíně. Do služby však zamíří více strážníků i v centru města. V minulých letech tam při Grand Prix prudce narůstal počet oznámení o rušení nočního klidu, v historickém jádru Brna pospávali opilci a řidiči se hromadně pokoušeli najíždět do pěších zón.

Grand Prix v Brně má velkou tradici. Závody každoročně navštíví desítky tisíc lidí. V posledních letech se nevědělo, zda se Velká cena v Brně pojede, protože byla pro bývalého pořadatele Automotodrom Brno prodělečná. Ve spolupráci města Brna, Jihomoravského kraje a ministerstva školství se závody podařilo zachránit. Závod pořádá speciálně založený Spolek pro GP ČR Brno. Podle primátora Brna Petra Vokřála (ANO) spolek aktuálně neeviduje žádné závazky po splatnosti. Primátor dnes uvedl, že se pořádání Velké ceny v regionu vyplatí. Lidé prý uplatí za týden v Brně v době konání Grand Prix tři čtvrtě miliardy korun, navíc se díky závodům město a region zviditelní v zahraničí.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Policisté hlídající GP Brno našli kradená elektrokola za 140 tisíc

Policisté dohlížející v Brně na motocyklovou Grand Prix odhalili na dálnici D1 posádku vozu s kradenými elektrokoly za 140.000 korun, která zmizela v Praze. V tiskové zprávě to dnes uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle něj posádku tvořili dva cizinci, kteří tvrdili, že si kola pořídili v pražské zastavárně.
MotoGP

MotoGP v Brně bude letos bez diváků. V areálu platí přísná pravidla

Letošní MotoGP v Brně se uskuteční bez diváků. Po dohodě s promotérem nebude na okruh vpuštěn žádný fanoušek motocyklového sportu. Přibližně 22 tisíc prodaných vstupenek budou lidé moct uplatnit příští rok. Na konání plnohodnotného ročníku v roce 2021 se organizátoři dohodli s hlavním pořadatelem šampionátu. První trénink jezdců proběhne na Masarykově okruhu v pátek, kvalifikace se pojedou v sobotu.

Více souvisejících

MotoGP Silnice Brno sport

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 37 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 10 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy