Velká cena v Brně: Abraham skončil v MotoGP třináctý, třídu Moto2 ovládl Švýcar Thomas Lüthi

Brno - Závod motocyklového mistrovství světa třídy Moto2 v Brně vyhrál Švýcar Thomas Lüthi před Španělem Alexem Márquezem. Český jezdec Karel Hanika obsadil 22. místo. Motocyklista Karel Abraham skončil v královské kategorii MotoGP ve Velké ceně ČR třináctý.

Závod suverénně ovládl obhájce titulu a lídr průběžného pořadí Španěl Marc Márquez, který si připsal třetí vítězství v sezoně a má stejný počet výher z Brna. Těžil na rychle osychající trati z rychlého přesednutí už po druhém kole na motocykl s hladkými pneumatikami. Také Abrahamův tým vsadil o kolo později na stroj s hladkými pneumatikami. 

Všechna tři místa na stupních vítězů obsadili Španělé. Za vítězným Márquezem dojel Dani Pedrosa a třetí byl Maverik Viňales. Na čtvrté místo se v závěru probojoval Ital Valentino Rossi.

V Moto3 Jakub Kornfeil obsadil na mokré trati 20. místo. Kornfeil nedokázal na domácí půdě navázat na loňské šesté místo. V úvodu závodu se propracoval na desátou pozici, postupně ale ztrácel a propadl se mimo bodované příčky. Čtyři kola před cílem byl čtyřiadvacátý, v závěru se ale posunul na dvacáté místo. V průběžné klasifikaci mu patří 26. místo.

Karel Hanika, jenž startoval poprvé v sezoně v Moto2 na divokou kartu, obsadil 22. místo. Hanika sice nezasáhl do bojů o body, se svým vystoupením byl ale spokojený. Prakticky až v pátečním tréninku se totiž začal seznamovat s motocyklem a pneumatikami pro MS. Závod Moto2 zdramatizovala dešťová přeháňka. 

Moto3: 1. Mir (Šp./Honda) 44:41,314, 2. Fenati (It./Honda) -0,350, 3. Canet (Šp./Honda) -3,078, 4. Bendsneyder (Niz./KTM) -4,598, 5. Guevara (Šp./KTM) -4,882, 6. McPhee (Brit./Honda) -8,343, ...20. Kornfeil (ČR/Peugeot) -23,680.

Moto2: 1. Lüthi (Švýc./Kalex) 13:39,036, 2. Á. Márquez (Šp./Kalex) -4,991, 3. Oliveira (Portug./KTM) -6,983, 4. Marini (It./Kalex) -9,190, 5. Vierge (Šp./Tech3) -11,064, 6. Corsi (It./Speed) -15,779, ...22. Hanika (ČR/Kalex) -28,167.

MotoGP: 1. M. Márquez 44:15,974, 2. Pedrosa (oba Šp./Honda) -12,438, 3. M. Viňales (Šp./Yamaha) -18,135, 4. Rossi (It./Yamaha) -20,466, 5. Crutchlow (Brit./Honda) -20,892, 6. Dovizioso (It./Ducati) -23,259, ...13. Abraham (ČR/Ducati) -34,697.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Policisté hlídající GP Brno našli kradená elektrokola za 140 tisíc

Policisté dohlížející v Brně na motocyklovou Grand Prix odhalili na dálnici D1 posádku vozu s kradenými elektrokoly za 140.000 korun, která zmizela v Praze. V tiskové zprávě to dnes uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle něj posádku tvořili dva cizinci, kteří tvrdili, že si kola pořídili v pražské zastavárně.
MotoGP

MotoGP v Brně bude letos bez diváků. V areálu platí přísná pravidla

Letošní MotoGP v Brně se uskuteční bez diváků. Po dohodě s promotérem nebude na okruh vpuštěn žádný fanoušek motocyklového sportu. Přibližně 22 tisíc prodaných vstupenek budou lidé moct uplatnit příští rok. Na konání plnohodnotného ročníku v roce 2021 se organizátoři dohodli s hlavním pořadatelem šampionátu. První trénink jezdců proběhne na Masarykově okruhu v pátek, kvalifikace se pojedou v sobotu.

Více souvisejících

MotoGP Brno Karel Hanika (motocyklový závodník) Jakub Kornfeil Karel Abraham

Aktuálně se děje

před 51 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy