Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Připomeňme, že fotbalisté Kodaně se do Ligy mistrů dostali poté, co si v létě v 3. předkole poradili s pražskou Spartou navzdory těžké odvetě, jež vrcholila až penaltovým rozstřelem. V následné skupinové fázi se utkali s Bayernem Mnichov, Manchesterem United a Galatasarayem Istanbul. Právě po závěrečném vítězství nad posledně jmenovaným tureckým soupeřem v posledním kole dokázala Kodaň proklouznout do osmifinále.

Nyní se bude dánský celek připravovat na dvojzápas s nejtěžším možným soupeřem, tedy s Manchesterem City, obhájcem trofeje pro vítěze Ligy mistrů. Se Citizens se Kodaň utkala i v minulé sezóně Ligy mistrů, tehdy ale po domácí bezbrankové remíze prohrála venku vysoko 0:5. K Manchesteru City je pak třeba dodat, že letos ve skupině vyhrál všechny zápasy a nastřílel nejvíce branek, konkrétně osmnáct.

"Nejtěžší možný los, Manchester City je nejlepší tým na světě. Mají všechno, v týmu jsou skvělé individuality. Už loni jsme si ale dokázali, že se s nimi hrát dá. Na podzim jsme navíc předváděli dobré výkony v Lize mistrů, máme zase více zkušeností i větší sebevědomí," nechal se k výsledkům losu slyšet kouč dánského mistra Jacob Neestrup. Kodaň se tak mimochodem představí ve vyřazovací fázi Ligy mistrů poprvé po 13 letech.

Potřetí v posledních třech letech se bude snažit dostat do čtvrtfinále Ligy mistrů Neapol. Od roku 2020 se potřetí bude muset v osmifinále vypořádat s Barcelonou. V osmifinále Ligy mistrů v roce 2020 se však Neapoli projít přes tento katalánský velkoklub nepodařilo, v roce 2022 se to pro změnu Neapoli nepovedlo ani v osmifinále Evropské ligy.

Těžkého soupeře dostalo v osmifinále také Lipsko, které se tentokrát utká s Realem Madrid. Mimochodem, vloni se ve stejné fázi soutěže utkal s pozdějším vítězem soutěže Manchesterem City. Také královský klub z Madridu v letošní základní fázi Ligy mistrů neztratil ani bod. V loňské sezóně se pak oba kluby spolu utkaly už ve skupině, přičemž tehdy oba pokaždé vyhrály své domácí zápasy. "Real je samozřejmě jeden z top favoritů. Nechceme se ale pouze zúčastnit, popereme se o postup," uvedl k losu sportovní ředitel Lipska Rouven Schröder.

Další zajímavou dvojici v osmifinále vytvořili Lazio Řím a Bayern Mnichov, kteří si tak zopakují své vzájemné osmifinále z roku 2021, kdy mnichovský velkoklub dvojzápas ovládl celkovým skóre 6:2. "Na Lazio máme dobré vzpomínky. Do dvojzápasu vstoupíme z pozice favorita, rozhodně ale nesmíme nic podcenit," je si vědom brankář a zároveň kapitán Bayernu Manuel Neuer.

Ke koukání bude zajímavé i osmifinále mezi Paris Saint Germain a San Sebastianem, protože oba celky zdobí v poslední době skvělá forma. Vždyť oba týmy v dosavadní sezóně 2023/24 prohráli pouze třikrát. Mimochodem, San Sebastian překvapil, když ovládl svou skupinu D.

Zbývajícími osmifinálovými dvojicemi pak jsou Porto vs. Arsenal, Eindhoven vs. Dortmund a Inter Milán vs. Atlético Madrid.

Dodejme, že první zápasy jsou na programu 13., 14., 20. a 21. února, odvety pak 5., 6., 12. a 13. března.

Los osmifinále Ligy mistrů:

Porto – Arsenal, Neapol – Barcelona, Paris St. Germain – San Sebastian, Inter Milán – Atlético Madrid, PSV Eindhoven – Dortmund, Lazio Řím – Bayern Mnichov, FC Kodaň – Manchester City, Lipsko – Real Madrid

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Liga mistrů nabídne duel Bayernu s Manchesterem United či PSG s Dortmundem a AC Milán

Fotbaloví fanoušci se mohou začít těšit na čím dál delší, ale především parádní podzimní večery. Ve čtvrtek v Monaku byla totiž rozlosována skupinová fáze nejprestižnější evropské soutěže nesoucí název Liga mistrů. V rámci ní dojde na několik velikých soubojů. Třeba do skupiny A byly k sobě vylosováni giganti Bayern Mnichov a Manchester United, se kterými si zahraje také přemožitel pražské Sparty z 3. předkola FC Kodaň, a třeba skupina F platí za skupinu smrti, když jsou v ní týmy Paris Saint Germain, Dortmundu, AC Milán a Newcastlu.

Více souvisejících

Liga mistrů Fotbal

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy