Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Než nastoupil Jaškin ke svému jubilejnímu 200. zápasu v dresu Petrohradu, jenž na závěr základní části na ledě Soči nakonec vyhrál 6:5, natočil spolu se svými spoluhráči zdravici ruským vojákům, ve které mimo jiné z jeho úst zazněla i tato věta: "Všechno nejlepší k svátku obránců vlasti." 

A právě tato slova vyvolala mezi českou fanouškovskou veřejností vlnu zloby na adresu tohoto českého hokejisty. Řada z nich pak volala po jeho definitivním konci v reprezentaci. K politováníhodnému kroku ze strany devětadvacetiletého rodáka z Omsku se vyjádřil i samotný šéf českého hokeje Alois Hadamczik. „Jestliže se k takovému činu rozhodl, je to jeho věc. Český hokej za to ale nemůže. Má i ruské občanství a rozhodl se za svou osobu. Každý jedinec si zodpovídá za své činy sám," nechal se slyšet konkrétně pro server sport.cz. 

„Morálka je víc než sport a musíme si ji zachovat. Jako Česko podporujeme demokracii a chceme konec války na Ukrajině. Jsme zajedno s naší vládou a nebudeme akceptovat, že by naši hráči působící v KHL mohli reprezentovat," pokračoval dále ve svém vyjádření Hadamczik. 
Připomněl, že kromě Jaškina působí v Rusku také Rudolf Červený a Libor Šulák. Také ti mají vystavenou stopku, co se týče české reprezentace. „S kluky, kteří podepsali v Rusku, se rozcházíme v otázce morálky. Oni si neuvědomují, že Ukrajina bojuje za to, aby se válka nerozšířila do dalších evropských zemí," sdělil Hadamczik. 

Ten tak potvrdil, že Jaškin se vzhledem k jeho slovům k ruské armádě v českém národním týmu jen tak neobjeví. „Jestliže má svědomí takové věci dělat, je to jeho věc. Nikoliv naše. Je svéprávný člověk a my za jeho činy neodpovídáme. My můžeme jen rozhodnout, že takový člověk nemůže momentálně reprezentovat naši zemi," uvedl a pokračoval: „Jaškin je určitě dobrý hráč, ale není to hráč, abychom si jím kazili morálku týmu. Máme daleko více a lepších hráčů, než je on. Na jednom hráči to nestojí." 

Není bez zajímavosti, že pouhý den před zveřejněním videa s Jaškinovou gratulací ruské armádě se kouč českého národního týmu Kari Jalonen prostřednictvím manažera reprezentace Milana Hniličky zajímal, zda by Jaškinovy služby mohl využít na letošním MS v Tampere a Rize. Stejně tak se měl zajímat i o Šuláka. „Ptal se mě, jestli pro nominaci připadají v úvahu Jaškin se Šulákem. Řekl jsem mu, že pokud podepsali smlouvu v Rusku, tak v žádném případě," potvrdil nejvyšší boss tuzemského hokeje. 

Na závěr připomeňme, že Jaškin v minulosti Česko reprezentoval na Světovém poháru v roce 2016 i na světových šampionátech v letech 2018 a 2019. Během celkově odehraných 39 zápasů pak zaznamenal jedenáct branek.  

Související

Na reprezentačních dresech je aktuálně toto logo. Na jeho místo by se mohl vrátit státní znak.

Státní znak opět na dresech? Šéf hokeje Hadamczik by rád změnu stihl do MS v Praze

Téměř před pěti lety přišel český hokej s revolučním krokem, když z dresu české hokejové reprezentace zmizel státní znak a byl nahrazen novým logem lva, který se však stal terčem kritiky ze strany veřejnosti. Ta na novém logu nenechala nit suchou a nazývala ho například „zmoklou slepicí“. Nyní by chtěl aktuální šéf českého hokeje Alois Hadamczik na dresy národního týmu zase vrátit znak a uspokojit tím tuzemské hokejové fanoušky. Ti by měli poprvé nové dresy spatřit na českých reprezentantech v příštím roce během domácího mistrovství světa. 

Více souvisejících

Hokej ČR Alois Hadamczik Dmitrij Jaškin (hokejista)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy