O první jarní trenérský vyhazov se postarali v Olomouci. Po nevydařených výsledcích končí Jílek

Po čtyřech jarních kolech fotbalové Fortuna ligy přikročil první prvoligový klub ke změně trenéra. Stalo se tak v Olomouci, kde se kvůli třem prohrám a jedné remíze rozhodlo klubové vedení ukončit spolupráci s trenérem Václavem Jílkem. Zároveň ve svém pondělním prohlášení klub uvedl, že ho nahradí dosavadní asistent Jiří Saňák, přičemž ale půjde o dočasnou variantu.

Právě kvůli zmiňovaným nevydařeným výsledkům, tedy třem porážkám a jedné remíze, se hanácký celek propadl z elitní šestky na osmou příčku. Nedařilo se mu už na konci podzimní části a tak v součtu s ní Olomouc nevyhrála už šest zápasů v řadě a v deseti zápasech z posledních jedenácti.

"Trenérovi patří poděkování za odvedené služby. Během let se Sigmou dosáhl několika jasných úspěchů. V současné chvíli jsme cítili, že je třeba přistoupit ke změně a dodat mužstvu impulz," nechal se v prohlášení slyšet klubový sportovní manažer Ladislav Minář, jenž tak připomněl, že Jílek byl u olomouckého kormidla již v letech 2015 až 2019, přičemž tehdy u mužstva zůstal, i když Olomouc sestoupila do druhé ligy.

Po jedné sezóně ve druhé lize se ale zase mezi tuzemskou elitu vrátila, ba co víc, v roce 2019 s Olomoucí Jílek došel až do 4. předkola Evropské ligy, kde však jeho svěřenci nestačili na Sevillu. Následovalo Jílkovo neúspěšné intermezzo ve Spartě, po kterém se v roce 2021 zase vrátil zpátky do Olomouce. V minulé sezóně s ní dokráčel do závěrečné skupiny o titul, přičemž v ní nakonec skončila šestá.

Dodejme, že se jedná již o šestou trenérskou změnu v tomto ročníku Fortuna ligy. Nejprve k tomuto kroku sáhli v Hradci Králové, kde Jozefa Webera vystřídal Václav Kotal, do Karviné zase šel místo Tomáše Hejduška Juraj Jarábek. Ve Zlíně se následně loučil Pavel Vrba, jehož nahradil Bronislav Červenka, v Českých Budějovicích postupně odešlo duo Marek Nikl-Tomáš Zápotočný, aby ho nahradil Jiří Lerch. Kolem Silvestra a Nového roku se pak v Mladé Boleslavi rozloučili s Markem Kuličem a novým koučem se tam stal David Holoubek.

Jak si povede Olomouc nově bez kouče Václava Jílka, na to první odpověď dostanou fanoušci už o nadcházejícím víkendu, kdy v sobotu doma Hanáci přivítají Bohemians 1905.

Související

Roman Hubník

Bývalý reprezentant Roman Hubník ukončil ve 37 letech svou bohatou hráčskou kariéru

Jedna z nejvýraznějších postav, která dosposud byla ke spatření na tuzemských fotbalových trávnících, už na nich k vidění nebude. Ve čtvrtek se totiž rozhodla ukončit svou bohatou kariéru. Řeč je o bývalém reprezentantovi obránci Romanu Hubníkovi. Ten je spojován především s Olomoucí, kde kariéru nejen začínal, ale taky jí nyní končí, a s Plzní, se kterou získal tři mistrovské tituly a zahrál si s ní též v Lize mistrů.
SK Slavia Praha.

Duel Slavie s Olomoucí měl dohru. Chuligáni napadli auto funkcionáře Hanáků

Středeční dohrávka 3. kola fotbalové Fortuna ligy mezi pražskou Slavií a Olomoucí neskončil závěrečným hvizdnem hlavního sudího na fotbalovém trávníku v Edenu. Pokračoval i v ulicích a útrobách stadionu Sinobo Stadium. Konkrétně jednak útokem části fotbalových příznivců na auto jednoho z olomouckých funkcionářů, kterým byl obchodní ředitel Hanáků Aleš Škerle a terčem útoků se pak stal také bezpečnostní technik Milan Zapletal, jenž musel být následně ošetřen v nemocnici. Na Twitteru už se za chování fanoušků omluvil slávistický boss Jaroslav Tvrdík.

Více souvisejících

SK Sigma Olomouc Fotbal

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 47 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy