ME v atletice: Barbora Špotáková získala pro Česko zlatou medaili. Svobodová i Svoboda na šestých příčkách

Curych - Poté, co dopoledne získala devatenáctiletá chodkyně Anežka Drahotová bronzovou medaili, což byla vůbec první medaile pro českou výpravu, získala ve večerním čtvrtečním programu zlatou medaili ve své oštěpařské disciplíně Barbora Špotáková. Kromě ní se večer ve svých disciplínách představili Vítězslav Veselý, Jiřina Svobodová, Denisa Rosolová i Petr Svoboda.

Barbora Špotáková, která vynechala loňskou sezónu, neboť byla na mateřské, tak dnes ve švýcarském Curychu zkompletovala svoji sbírku trofejí. Kromě toho, že je jednak světovou rekordmankou, hned dvakrát zvítězila na letních olympijských hrách, byla držitelkou pouze stříbrné medaile z evropského šampionátu, kterou získala v roce 2006 a také měla bronz z roku 2010. Na zlato čekala a dočkala se.

Dlouhou dobu to vypadalo, že si to o nejvyšší příčky mezi sebou rozdají naše Barbora Špotáková a Němka Linda Stahlová. Ta nejprve hodila svůj oštěp k 63,91 metrům a od té doby byla ve vedení. Čerstva maminka Špotáková ztrácela na německou reprezentantkou po prvním pokusu 105 cm.

V dalších pokusech pak česká atletka házela svůj nástroj vždy pod šedesát metrů, ale s tím byl konec v páté sérii, kdy překvapivě dlouhý pokus hodila Srbka Jelačová, jež hodila oštěp k 64,21 metrům. Následně Srbku Špotáková přehodila od 20 cm a tímto pokusem zůstala na vedoucí pozici až do úplného závěru závodu.

Svobodová i Svoboda ve svých disciplínách na medaili nedosáhli. Rosolová s Veselým postoupili

Večer se v Curychu představili ještě další čeští atleti. Mezi prvními byla Lenka Masná, běžkyně na osmistovkových tratích. Ta se ale do finále neprobojovala, jelikož se během závodu nedokázala dostat přes vedoucí trio závodnic. Ani tyčkařka Jiřina Svobodová nedosáhla na medailové pozice, neboť nejdřív sice přeskočila až na třetí pokus 445 cm. Další výšku už přeskočit nedokázala a skončila tak na šesté pozici. 

Oštěpař Vítězslav Veselý se probojoval do finálových bojů o medaile a to i přesto, že hodil o centimetr méně, než kde byl kvalifikační limit, jenž byl na 81 metrech. Denisa Rosolová v semifinálovém běhu na 400 metrů překážek doběhla do cíle na druhém místě a taktéž ji uvidímě ve finále. Finále už dnes večer běžel navrátilec Petr Svoboda a po finálových 110 metrech může být spokojen, neboť v jeho případě je i šesté místo velký úspěch.

Související

Femke Bolová

Nizozemská hvězda Bolová překonala po téměř 41 letech halový světový rekord Kratochvílové

Skoro 41 let se mohla bývalá česká, respektive československá atletka Jarmila Kratochvílová chlubit tím, že drží halový světový rekord na trati 400 metrů. Nyní už to neplatí, jelikož byl překonán aktuálním nizozemským atletickým talentem, dvaadvacetiletou Femke Bolovou. Právě ona totiž v neděli na nizozemském mistrovství v Apeldoornu zaběhla čtvrtku v čase 49,26 sekundy, čímž tak překonala dosavadní rekord o 33 setin. 

Více souvisejících

Atletika Barbora Špotáková

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 33 minutami

před 42 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy