Pilot Šonka si v Americe spravil chuť a po pauze opět bodoval

Forth Worth - Český pilot Martin Šonka si po nepovedených závodech v Polsku a Anglii konečně spravil chuť a znovu bodoval. V šestém závodě Světového šampionátu Red Bull Air Race v americkém Forth Worth si v obtížných podmínkách doletěl pro dva body za sedmé místo.

I díky tomu se v celkovém pořadí šampionátu dělí o osmou příčku s Japoncem Muroyou.

Vysoké teploty, které nepřejí technice. Silný vítr, který ztěžuje manévrování. Těžká a technicky náročná trať. To byly podmínky, se kterými se piloti v Texasu potýkaly už od prvního vzletu v trénincích. A přesně to Šonkovi sedí.

"Mě to tady bavilo, byla to těžká trať, ukáže se, kdo je jaký pilot, lehce se stírají rozdíly v technice. Zaspíte o setinku v manévru a ztrátu už těžko doženete," liboval si po prvních průletech tratí.

Zatímco kvalifikace byla kvůli rozmarům počasí zrušena, závod už se odletěl bez problémů. Z rozstřelu proti domácímu Chamblisovi český zástupce postoupil bez problémů,. " Ve sluchátkách jsem slyšel čas Kirbyho a věděl jsem, že nemusím úplně tlačit na pilu. V dalším letu už jsem letěl, co to šlo. I z toho pramenila dvouvteřinová penalizace a nakonec sedmé místo. Nebýt té chybičky, byli bychom pátí," smutnil Šonka."Ale věřím, že jednou už to musí vyjít a stupně vítězů přijdou. Nesmíme ztratit rychlost a musíme létat čistě. V Las Vegas se to snad už konečně povede," doufá šéf týmu.

I přes sedmé místo si Šonka připsal cenný skalp Rakušana Archa, kterému se závod, stejně jako dalšímu favoritovi Angličanu Bonhommovi, příliš nevydařil a skončili na osmé, resp. páté příčce. Z prvního vítězství v letošní sezoně se radoval Francouz Ivanoff.

Další závod se letí 11. a 12. října v Las Vegas.

Související

V japonské Čibě obhájil loňskou výhru domácí pilot Jošihide Muroja

VIDEO: Závod Red Bull Air Race v Japonsku se Čechům vydařil. Kopfstein byl druhý, Šonka třetí

Čiba - Petr Kopfstein ve třetím závodě seriálu Red Bull Air Race v akrobatickém létání skončil druhý a poprvé v kariéře vystoupal na stupně vítězů. Další český pilot Petr Šonka chyboval ve finále a z průběžné první příčky se propadl na konečnou třetí. Vítězem v japonské Čibě se stal domácí pilot Jošihide Muroja, který Šonku vystřídal na čele celkové klasifikace.

Více souvisejících

Letecká akrobacie Martin Šonka (letecký akrobat)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy