Pilot Šonka veze ze zrušeného závodu v Las Vegas bod

Las Vegas - Předposlední závod sezony Red Bull Air Race v Las Vegas byl kvůli větru zrušen, rozhodlo pořadí z kvalifikace.

Cíl byla finálová čtyřka. Udělal pro to všechno. Dokonce v souboji porazil Rakušana Hannese Archa! Jenže větrnou loterii v městě hříchu překvapivě zastavilo ředitelství závodu a za oficiální výsledky se tak bere pořadí z kvalifikace. V ní Šonkovi patří osmá příčka a místo útoku na stupně vítězů tak bere z Las Vegas pouhý bod.

Takhle si to rozhodně nepředstavoval. Zvláště, když zaletěl v prvním závodním kole nejrychlejší čas ze všech pilotů a měl našlápnuto na parádní umístění. Pylony se ohýbaly pod náporem větru, technická četa měla co dělat, aby je byla schopna udržet v provozu, případně je po střetu s letadly znovu zprovoznila. A právě tyhle podmínky na hraně Šonkovi seděli.

Jenže nakonec mu to bylo k ničemu."Rozhodně jsem chtěl v závodu pokračovat, neměl jsem pocit, že by podmínky byly o tolik horší, než třeba při mém letu v Anglii. Ale komisaři rozhodli, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno. Rozhodně jsme měli šanci, teď si z toho musíme vzít to dobré a popereme se o bednu v posledním závodě v Rakousku," referoval smutný Šonka. Náladu mu ale okamžitě zvedla ta nejlepší možná zpráva z Česka, kde se mu v den závodu narodil druhý potomek.

Mohl to být jeho den. Jeho soupeř v prvním kole, jeden z kandidátů na celkový titul, Rakušan Arch nedokázal zaletět čistě a po penalizacích s českým pilotem v souboji prohrál. 11 pilotů proletělo tratí,Šonka stále držel nejrychlejší čas, když vítěz kvalifikace Kanaďan McLeod odmítl letět kvůli nebezpečným podmínkám na trati. Po pauze pak závodní maršálové rozhodli závod zrušit a platí tak výsledky z kvalifikace. Šonka tak drží v celkovém pořadí seriálu Red Bull Air Race osmé místo.

Poslední závod sezony se letí 25. a 26. října v Rakouském Spielbergu.

Výsledky: 1. Pete McLeod (CAN), 2. Nigel Lamb (GBR), 3. Matthias Dolderer (GER), 4. Matt Hall (AUS), 5. Hannes Arch (AUT), 6. Nicolas Ivanoff (FRA), 7. Paul Bonhomme (GBR), 8. Martin Sonka (CZE), 9. Yoshihide Muroya (JPN), 10. Michael Goulian (USA), 11. Kirby Chambliss (USA) 12. Peter Besenyei (HUN)

Související

V japonské Čibě obhájil loňskou výhru domácí pilot Jošihide Muroja

VIDEO: Závod Red Bull Air Race v Japonsku se Čechům vydařil. Kopfstein byl druhý, Šonka třetí

Čiba - Petr Kopfstein ve třetím závodě seriálu Red Bull Air Race v akrobatickém létání skončil druhý a poprvé v kariéře vystoupal na stupně vítězů. Další český pilot Petr Šonka chyboval ve finále a z průběžné první příčky se propadl na konečnou třetí. Vítězem v japonské Čibě se stal domácí pilot Jošihide Muroja, který Šonku vystřídal na čele celkové klasifikace.

Více souvisejících

Letecká akrobacie Martin Šonka (letecký akrobat)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy