Bylo to jak na hokeji, žasl Holuša. Lidé ho dohnali ke zlatu

Praha - Jakub Holuša byl jednoznačně českým hrdinou víkendu. Na halovém mistrovství Evropy v atletice vyhrál běh na 1500 metrů po naprosto nevídaném finiši. A jeho slova? Ta stojí za to!

Holuša vytvořil jak svůj osobní, tak i český národní rekord. A i když před posledním kolem ztrácel na první příčku bezmála 20 metrů, nakonec byl v cíli těsně první.

"Emoce jsou obrovský. Já už jsem byl dojatý teď, jak jsem sešel z dráhy. Zatím je to vrchol mé kariéry a největší zážitek v životě. Před domácím publikem, je plný dům, 11 tisíc lidí, to je jak na hokeji," sypal ze sebe.

"V posledním kole jsem věděl, že medaile bude, v to jsem věřil. Kdybych nebyl doma, tak si myslím, že bych to na toho Turka nezkusil. Ale kvůli publiku nešlo nejít. Oni mě tak tlačili, že jsem si říkal, že musím pro ty lidi. A dotlačili mě pro zlato. Jinak se mi sešla obrovská forma, na to, že začátek sezony nebyl bůhvíjaký. Teď jsem dokázal prodat zkušenosti, psychickou pohodu, a nohy fungovaly skvěle. Velké díky trenérovi, protože mě připravil neuvěřitelně," dodal jedním dechem.

I když se závod pro něj nevyvíjel úplně dobře, nervy český hrdina neměl: "Nějaká únava ze včerejška byla, takže třeba jedno kolo může být nějaká krizička. Člověk radši nespěchá, nemá sílu, aby se pořád držel na špici. Patnáctistovka je docela dlouhá, takže je tam čas. Do prvního kilometru jsem jakoby nemusel nic řešit a poslední tři kola už jsem se dostal dopředu, už jsem si to hlídal. Poslední dvě kola byly na krev, tam už jsem byl vepředu."

Divákům snad až muselo být líto druhého Turka Ozbilena, který přišel o téměř jasné zlato. "S tím jsem po finiši vůbec nemluvil, ten hned odešel. Ostatní mi gratulovali a pak už jsem si běžel pro vlajku..."

Nedělní večer v O2 areně patřil Jakubu Holušovi. Aplaus měl český mílař možná větší, než nějaká rocková hvězda.

Související

Atletika

Další medaile z oštěpu. Po bronzové Špotákové získal stříbro Jakub Vadlejch

O posledním soutěžním dni na letošním mistrovství Evropy v atletice v Mnichově se česká atletika dočkala své třetí medaile. O tu se tentokrát postaral oštěpař Jakub Vadlejch, jenž tak navázal na svou reprezentační kolegyni ze stejné disciplíny Barboru Špotákovou, která v sobot získala bronz, a zísal tak nyní stříbro. A to díky svému hodu dalekému 87,28 metru, který byl nakonec o 38 centimetrů kratší než nejdelší pokus Němce Juliana Webera.
Oštěpařka Barbora Špotáková

Další český bronz na atletickém ME. Špotáková si ho zajistila až posledním hodem

Po koulaři Tomáši Staňkovi se může česká atletika radovat z další bonzové medaile, kterou získala na letošním mistrovství Evropy v Mnichově. O tu se totiž postarala největší legenda letošní atletické výpravy na této akci oštěpařka Barbora Špotáková. Ta ve svých 41 letech, tedy v době, kdy už začíná uvažovat o konci kariéry, vybojovala tento cenný kov svým posledním hodem dalekým 60,68 metru. Radost měla obrovskou i přesto, že sahala po stříbru. To nakonec získala osmnáctiletá Srbka Adriana Vilagošová.

Více souvisejících

ME v atletice Jakub Holuša (atlet) Atletika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy