OH 2016: Do Česka míří další medaile. Pro bronz si dojel český čtyřkajak

Rio de Janeiro - Česká republika získala na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro již devátou medaili. Bronzovou totiž v sobotu získal český čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba a dokázali tak obhajit cenný kov této hodnoty z minulých Her v Londýně. Zlato putuje do Německa, stříbro pak berou Slováci.

Doba bronzová pro Českou republiku pokračuje i v rámci předposledního soutěžního dne na letošních Letních olympijských hrách v brazilském Riu de Janeiro. O již sedmý bronz se totiž postaral český čtyřkajak, jenž v sestavě Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba dojel na třetím místě a podařilo se jim tak obhajit stejný cenný kov z Her v Londýně. Pro Josefa Dostála to byl navíc druhý kov z těchtho Her, protože stříbro už má ze singlkajaku.

Ve finálovém závodě čtyřkajaků si pro zlato dojeli suverénním způsobem Němci Max Rendschmidt, Tom Liebscher, Max Hoff a Marcus Cross. Ti si pro nejcennější medaili dojeli skutečně způsobem start-cíl. Co se týče české posádky, tak ta figurovala už po polovině trati na třetí příčce a ve druhé polovině trati tak byl k vidění česko-slovenský souboj o stříbro. Těsně před cílem se zdálo, že by to mohlo z českého pohledu klapnout, nakonec se ze stříbra radují Slováci, jež měli v cíli na Čechy náskok 132 tisícin sekundy.

Ještě před tímto očekávaným finále, se jelo další finále, ve kterém se taktéž představila česká loď, jednalo se tentokrát o deblkanoe. O medaili v této disciplíně bojovala mimo jiné i dvojice Jaroslav Radoň, Filiip Dvořák. Ti však nakonec na kilometrové trati dojeli až na sedmé pozici. Přitom ze začátku se drželi s loděmi, které držely medailové pozice, ocitli se průběžně i na třetím místě, poté se ale propadli. "Tu trať jsme měli najetou, v polovině to bylo dobré, uvolněné, ale v druhé polovině jsme nedokázali zrychlit," řekl po závodě Radoň. Jeho kolega Dvořák si dává za vinu, že Češi z této disciplíny nevydolovali lepší výsledek. "Dneska jsem nepřidal k posádkovému výkonu ten díl práce, co se ode mě očekává a co jsem přidat měl, bohužel," uvedl. "V polovině jsem vytuhnul,"  dodal, při čemž Radoň ještě doplnil: "Já jsem vytuhnul dvacet metrů za ním."

Nejúspěšnějšími deblkanoisty tak byli nakonec Němci Sebastian Brendel a Jan Vandrey. Pro Brendela to byla mmochodem druhá zlatá medaile z Ria, vyhrál tu totiž ještě závod jednotlivců.

Související

Box (ilustrační foto)

Některé boxerské zápasy na olympiádě v Riu byly zmanipulované, tvrdí McLaren

Vyšetřovatel Richard McLaren se ve čtvrtek nechal slyšet, že některé boxerské zápasy na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro před pěti lety byly zmanipulované. Tento kanadský vyšetřovatel byl letos v červnu pověřen Mezinárodní boxerskou organizací AIBA, aby možné ovlivňování výsledků boxerských zápasů z roku 2016 prošetřil.
XXXI. letní olympijské hry 2016 v Riu

Olympiáda byla podplacená. Bývalý guvernér přiznal korupci

Bývalý guvernér státu Rio de Janeiro Sérgio Cabral u soudu přiznal, že si kupoval hlasy členů Mezinárodního olympijského výboru před volbou dějiště her v roce 2016. Úplatky v celkové výši dva miliony dolarů podle něj byly pro devět členů MOV, mimo jiné pro legendárního ukrajinského tyčkaře Sergeje Bubku a ruského plavce Alexandera Popova. Oba obvinění odmítli a budou se bránit právní cestou.

Více souvisejících

Olympijské hry 2016

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy