OH 2016: Trojice Čechů ve finále oštěpu neuspěla, vítěz jako jediný přehodil 90 metrů

Rio de Janeiro - Dosud nikdy neměla Česká republika na olympijských hrách ve finálové dvanáctce hned tři zástupce. Trojice Veselý, Vadlejch a Frydrych se pokoušela prosadit se do užší finálové osmičky.

Jejich oponenty byli především obhájce olympijského zlata Walcott z Trinidadu a Tobaga, stále se lepšící Keňan Yago a trojice německých oštěpařů. Po prvních třech sériích byl nejlepší právě Yago výkonem za hranicí 88 metrů (88,24) následovaný Němcem Rohlerem (87,40). Z českých reprezentantů neprošel do finálové osmičky Petr Frydrych, který se ani jedním ze tří hodů nedostal přes 80 metrů - nejlepší výkon činil 79,12 metrů a skončil tak na posledním, 12. místě. Veselý postoupil ze 7. místa (82,51 m), Vadlejch pak byl o příčku horší (82,42 m).

Oba naši reprezentanti tak zahajovali užší finále, ale vůbec se jim nedařilo. Vadlejch hodil v první sérii 80,32 metrů, Veselý dva pokusy vyšlápl, protože nedosáhly ani 80 metrů. Až třetí pokus si nechal změřit, ale ten na jeho 7. místě nic nezměnil, 78,63 metrů byl přesně uprostřed jeho úspěšných pokusů. Vadlejch se rovněž nezlepšil a zůstal za Veselým. 

Boj o medaile se soustředil nejdřív na trio Walcott, Yego a Rohler, ze kterého vypadl Keňan pro zranění kotníku. Nemohl tak reagovat na Rohlerův zlatý hod, kterým Němec jako jediný z celého oštěpařského pole překonal 90 metrů. Poslední, kdo měl možnost zdolat sebevědomého Rohlera byl Walcott, ale tomu vůbec nevyšel poslední pokus, který rovněž raději vyšlápl.

Hod oštěpem - muži:

1. Thomas ROHLER (Německo) - 90,30 m2. Julius YEGO (Keňa) - 88,24 m3. Keshorn WALCOTT (Trinidad & Tobago) - 85,38 m4. Johannes Vetter (Německo) - 85,32 m5. Dmytro Kosynskij (Ukrajina) - 83,95 m6. Antii Ruuskanen (Finsko) - 83,057. Vítězslav Veselý (Česká republika) - 82,51 m8. Jakub Vadlejch (Česká republika) - 82,42 m.....12. Petr Frydrych (Česká republika) - 79,12 m

Související

Box (ilustrační foto)

Některé boxerské zápasy na olympiádě v Riu byly zmanipulované, tvrdí McLaren

Vyšetřovatel Richard McLaren se ve čtvrtek nechal slyšet, že některé boxerské zápasy na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro před pěti lety byly zmanipulované. Tento kanadský vyšetřovatel byl letos v červnu pověřen Mezinárodní boxerskou organizací AIBA, aby možné ovlivňování výsledků boxerských zápasů z roku 2016 prošetřil.
XXXI. letní olympijské hry 2016 v Riu

Olympiáda byla podplacená. Bývalý guvernér přiznal korupci

Bývalý guvernér státu Rio de Janeiro Sérgio Cabral u soudu přiznal, že si kupoval hlasy členů Mezinárodního olympijského výboru před volbou dějiště her v roce 2016. Úplatky v celkové výši dva miliony dolarů podle něj byly pro devět členů MOV, mimo jiné pro legendárního ukrajinského tyčkaře Sergeje Bubku a ruského plavce Alexandera Popova. Oba obvinění odmítli a budou se bránit právní cestou.

Více souvisejících

Olympijské hry 2016 hod oštěpem

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy