Halové ME v atletice, 1. den: Zraněná Rosolová, bronzový Svoboda i postupy Hejnové či Masláka

Bělehrad - O prvním březnovém víkendu se v srbském hlavním městě Bělehradě koná halové mistrovství Evropy v atletice a už v pátek se uskutečnil jeho první den. A už v něm nebylo rozhodně nouze o česká jména. Dokonce nebylo nouze ani o jeden český úspěch. Už v dopolední části programu se na trati 400 metrů předvedl Pavel Maslák, jelikož právě tehdy se konaly rozběhy, přičemž v tom svém si celkem v pohodě uhlídal postup do večerního semifinále. Z něj se mu pak podařilo postoupit do finále a cesta za vytouženou obhajobou zlata z předešlého halového ME, které se před dvěma lety konalo v Praze. Svůj rozběh i následné semfinále rovněž na čtvrtce taktéž zvládla překážkářka Zuzana Hejnová. Stejně tak se do finále své disciplíny dokázala probojovat třeba i výškařka Michaela Hrubá. Komu se však z českých atletů nedařilo zrovna podle svých představ, tak to byla Denisa Rosolová. Tato překážkářka totiž nedokončila svůj rozběh na čtvrtce, neeboť po sevření ze strany soupeřek nešťastně upadla a musela tak být převezena do nemocnice. Po tomto dni však má česká atletka i první cenný kov z tohoto šampionátu. Postaral se o něj překážkář Petr Svoboda, jenž na trati dlouhé 60 metrů dokázal získat bronz, což tak bylo pro tohoto reprezentanta, jehož v posledních letech trápila řada zraněních, jedno velké zadostiučinění.

Držitel dvou zlatých medailí jak z halového ME, tak i MS Pavel Maslák odstartoval svou honbu za další cennou medaili kontrolovaným triumfem v dopoledním rozběhu na trati 400 metrů, když do cíle dorazil v čase 47,57. Přestože svůj rozběh vyhrál, nebyl s tímto výsledným časem asi trochu spokojen. "Běžel jsem od začátku moc pomalu a pak jsem na konci musel zatahovat až skoro do cíle, protože do mě tlačili. To asi nebylo úplně dobré. Takže mi to možná vzalo víc síl, než kdybych na začátku běžel rychleji," uvedl po rozběhu rodák z Havířova. Právě jeho rozběh byl tím nejpomalejším z celkových pěti a dokonce rychleji v dalších rozbězích běželi další dva Češi Tesař (47,28) a Šorm (47,50). Druhému jmenovanému to však nestačilo na postup do semifinále.

To se konalo v pátek večer a zatímco Tesař, jenž ve svém semifinále skončil na čtvrtém místě s časem 47,64, jen těsně nepostoupil do finále, tak Maslák postoupil a docela snadno, jelikož se svým výkonem 46,45 svoje semifinále vyhrál. Ovšem ani poté nebyla na tváři "havířovského draka" vidět nějaká velká spokojenost. "Nemám z toho nejlepší pocit. Myslel jsem, že to bude rychlejší. Vypadalo to líp než ráno (v rozběhu), ale nebylo to stoprocentní. Nemám tam tu jistotu jako na šampionátech před tím. Možná to je tím, že to mám v hlavě nastavený tak, že musím běžet až ve finále. Vím, že mám na to vyhrát," řekl poté.

Rosolová snad bez vážnějšíhpo zranění, Svoboda vystoupal potřetí na halovém ME na stupně vítězů

I Zuzana Hejnová si ve svém rozběhu svůj postup uhlídala. Do cíle na trati dlouhé 400 metrů bez větších potížích tehdy dorazila v čase 53,26. "Bylo to na pohodu, pošetřila jsem síly a povedlo se mi to. Věřím, že lehce postoupím do finále a pak poběžím to, na co mám," uvedla po rozběhu optimisticky Hejnová. Ta sice pak ve večerním semifinále bojovala s Britkou Eilidh Doyleovou, která v závodě vedla, přesto to byla nakonec česká reprezentantka, jež do cíle tohoto semifinále doběhla na prvním místě. Nedostihla ji ani nebezpečně dotírající Polka Malgorzata Holubová. Protože dvojnásobná mistryně světa oproti rozběhu zrychlila, v semifinále tak zaznamenala čas 52,74, což ji celkově v rámci semifinále umístilo na pátou pozici.

Pro její kolegyni Denisu Rosolovou skončil tento šampionát dříve než začal, neboť ta svůj rozběh nedokončila. Poté, co se všechny soupeřky seběhly k vnitřní dráze, sevřely českou závodnici tak, že po kolizi Rosolová upadla a to tak nešťastně, že musel následovat odvoz do nemocnice. Žádné zlomeniny ani vnitřní zranění by tato Češka mít neměla. Osmistovkař Kubista pak ve svém rozběhu figuroval na prvním místě od náběhu do poslední zatáčky a v cíli tak mohl vidět svůj výsledný čas 1:49,21 minuty. Na stejné trati naopak neuspěly ve svých rozbězích jeho reprezentační kolegyně Lenka Masná a Kateřina Hálová, pro kterou to byla vůbec první účast na tomto šampionátu.

Poté, co se v dopoledne neuskutečnily podle původního plánu rozběhy běhu mužů na 60 metrů překážek, představili se tak závodnici v této disciplíně poprvé až v semifinále, ze kteréhho se na čas podařilo proklouznout do vysněného večerího finále i Petru Svobodovi a právě on se pak mohl radovat po delší době opět z cenného kovu z velké mezinárodní akce. Po vleklých zdravotních peripetiích tak tedy získal bronz poté, co ve finále ztratil na druhého Francouze Pascala Martinota-Lagarda pouhou setinu, ale i tak mohl vylézt na stupně vítězů halové ME a to již potřetí ve své dosavadní kariéře. Na této trati pak triumfoval Brit Andy Pozzi, jenž byl o dvě setiny rychlejší.

Tyčkař Kudlička si odveze bramboru, výškařka Hrubá si finále teprve zaskáče

Janu Kudličkovi se dařlo skákat vše na první pokus až do doby, kdy se latka dala nad 580 centimetrů, tedy nad jeho nejlepší výkon v tomto kalendářním roce. Snažil se totiž překonat výšku 581 centimetrů, 14 let starý český rekord, jenž dosud drží Adam Ptáček, Kudličkovi se to však nepodařilo a i proto se tak nakonec musí spokojit se čtvrtým místem. "Mrzí mě to. Už to byla otázka štěstí. Myslím, že jsem předvedl to nejlepší, na co jsem dnes měl. Bylo to super, s medailí by to bylo veselejší," řekl v rozhovoru pro ČT držitel dvou medailí z venkovního ME.

A zatímco tyčkař Kudlička má své finále v Bělehradě již za sebou, to výškařské teprve devatenáctiletou reprezentantku Michaelu Hrubou čeká. Bude se totiž konat v sobotu, přičemž v pátek se uskutečnila kvalifikace této disciplíny. Tu zakončila překonáním potřebné výšky 190 centimetrů a to až na poslední pokus. "Cítím obrovskou úlevu. Ten třetí pokus na 190 se sice klepal, ale naštěstí to tam zůstalo. Nechala jsem v tom posledním pokusu všechno a naštěstí to vyšlo. Dalo by se říct, že mám splněno, ale ve finále chci usilovat o co nejlepší výsledek," sdělila své dojmy po závodě.

I na míli se českým barvám dařilo, konkrétně Filipu Sasínkovi, jenž zaznamenal druhý nejrychlejší čas, když do finále prošel s časem 3:43,64.

Halové mistrovství Evropy v atletice v Bělehradu (3.3.2017):

Finále:

Muži - 60 m př.:

1. Pozzi (Brit.) 7,512. Martinot-Lagarde (Fr.) 7,523. Svoboda (ČR) 7,53

Muži - Tyč:

1. Lisek (Pol.) 5852. Filippidis (Řec.) 5853. Wojciechowski (Pol.) 5854. Kudlička (ČR) 580

Ženy - Koule:

1. Mártonová (Maď.) 19,282. Mavroděvová (Bul.) 18,363. Leontjuková (Běl.) 18,32

Ženy - Pětiboj:

1. Thiamová (Belg.) 4870 (60 m př.: 8,23 - výška: 196 - koule: 15,29 - dálka: 637 - 800 m: 2:24,44)2. Dadicová (Rak.) 4767 (8,45 - 187 - 13,93 - 641 - 2:14,13)3. Zsivoczká-Farkasová (Maď.) 4723 (8,47 - 181 - 14,95 - 638 - 2:15,86)

Kvalifikace, rozběhy a semifinále s českou účastí:

Muži - 400 m - rozběhy:

1. Vedel (Dán.) 46,65

...

9. Tesař 47,28 - postoupil časem12. Šorm 47,50 - nepostoupil13. Maslák (všichni ČR) 47,58 - postoupil přímo

Muži - 400 m - semifinále:

1. Maslák 46,45

...

8. Tesař 47,64 - nepostoupil

Muži - 800 m:

1. Kramer (Švéd.) 1:46,86

...

11. Kubista (ČR) 1:49,21 - postoupil přímo

Muži - 3000 m:

1. Leanderson (Švéd.) 7:54,93

...

18. Zemaník (ČR) 8:14,50 - nepostoupil

60 m př. - semifinále:

1. Pozzi (Brit.) 7,52

...

4. Svoboda (ČR) 7,59 - postoupil časem

Ženy - 400 m - rozběhy:

1. Sprungerová (Švýc.) 52,55

...

3. Hejnová 53,26 - postoupila přímoRosolová (obě ČR) nedokončila

Ženy - 400 m - semifinále:

1. Sprungerová 52,17

...

5. Hejnová 52,74 - postoupila přímo

Ženy - 800 m:

1. Hinriksdóttirová (Isl.) 2:02,82

...

13. Masná 2:05,6418. Hálová (obě ČR) 2:06,85 - obě nepostoupily

Ženy -1500 m:

1. Muirová (Brit.) 4:10,28

...

10. Vrzalová (ČR) 4:14,31 - nepostoupila

Ženy - Výška:

1. Beitiaová (Šp.) a Šimičová (Chorv.) obě 190

...

8. Hrubá (ČR) 190

Související

Atletika

Další medaile z oštěpu. Po bronzové Špotákové získal stříbro Jakub Vadlejch

O posledním soutěžním dni na letošním mistrovství Evropy v atletice v Mnichově se česká atletika dočkala své třetí medaile. O tu se tentokrát postaral oštěpař Jakub Vadlejch, jenž tak navázal na svou reprezentační kolegyni ze stejné disciplíny Barboru Špotákovou, která v sobot získala bronz, a zísal tak nyní stříbro. A to díky svému hodu dalekému 87,28 metru, který byl nakonec o 38 centimetrů kratší než nejdelší pokus Němce Juliana Webera.
Oštěpařka Barbora Špotáková

Další český bronz na atletickém ME. Špotáková si ho zajistila až posledním hodem

Po koulaři Tomáši Staňkovi se může česká atletika radovat z další bonzové medaile, kterou získala na letošním mistrovství Evropy v Mnichově. O tu se totiž postarala největší legenda letošní atletické výpravy na této akci oštěpařka Barbora Špotáková. Ta ve svých 41 letech, tedy v době, kdy už začíná uvažovat o konci kariéry, vybojovala tento cenný kov svým posledním hodem dalekým 60,68 metru. Radost měla obrovskou i přesto, že sahala po stříbru. To nakonec získala osmnáctiletá Srbka Adriana Vilagošová.

Více souvisejících

ME v atletice Atletika

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

USA nevidí, že by Čína chtěla spravedlivé ukončení války na Ukrajině

Podle Johna Kirbyho by Spojené státy uvítaly, kdyby se Čína zúčastnila globálního mírového summitu, ale vyjádřil pochybnosti, zda Peking chce podpořit spravedlivý mírový plán pro Ukrajinu.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy