Cyklistické Giro ovládl Nizozemec Dumoulin, Hirt skončil dvanáctý

Milán - Nizozemský cyklistka Tom Dumoulin se stal králem stého ročníku třítýdenního etapového závodu Giro d'Italia. V závěrečné časovce dojel druhý a posunul se z průběžného čtvrtého místa na konečné první. Jan Hirt skončil při svém debutu na Grand Tour na krásném 12. místě.

Šestadvacetiletý Dumoulin v neděli předvedl druhý nejlepší čas dne, o 15 vteřin ho porazil pouze krajan Jose van Emden. Vítěz jubilejního ročníku italského Gira prolétl časovkou o délce 29,3 kilometru za 33:23 min a v konečném pořadí porazil druhého Naira Quintanu o 31 vteřin, i když na něj po sobotě ztrácel 53 sekund.

Kolumbijec Quintana tak bude muset zapomenout na svůj letošní cíl – vyhrát dvě třídenní klasiky Giro d'Italia a Tour de France. Na třetím místě se umístil obhájce prvenství a domácí miláček Vincenzo Nibali.

"Je to šílené. Před etapou jsem byl strašně nervózní, ale měl jsem dnes dobré nohy," pravil v cíli šťastný Dumoulin, který triumfem na Giru překonal stříbrnou medaili z olympiády v Riu. Nizozemský šampion zvládl nejlépe nástrahy dvacetidenního Gira, jež začalo na Sardinii a finišovalo v Milánu před katedrálou Narození Panny Marie. Dumoulin exceloval v obou časovkách, svých silných disciplínách, a co bylo důležité, v kopcích příliš nezaostal za vynikajícími vrchaři Quintanou a Nibalim.

.@tom_dumoulin wins the #giro100! pic.twitter.com/JqoWTc4FGm

— Giro d'Italia (@giroditalia) 28. května 2017

Z konečné 12. příčky se raduje český cyklista Jan Hirt. Lídr polské stáje CCC při debutu na jednom ze tří největších etapových závodů zaujal skvělými vrchařskými výkony a možná si řekl o angažmá v prvodivizním týmu. Další Čech z Čechů Jan Bárta se s Girem rozloučil pěkným 6. místem v jízdě proti chronometru.

Cyklistický závod Giro d'Italia

Závěrečná 21. etapa (Monza - Milán, časovka 29,3 km): 1. van Emden (Niz./LottoNL) 33:08, 2. Dumoulin (Niz./Sunweb) -15, 3. Quinziato (It./BMC) -27, 4. Kiryjenka (Běl./Sky) -31, 5. Rosskopf (USA/BMC) -35, 6. Bárta (ČR/Bora) -39, 7. Preidler (Rak./Sunweb) -51, 8. Jungels (Luc./Quick-Step) -54, 9. Tratnik (Slovin./CCC) -57, 10. Amador (Kost./Movistar) -1:02, ...109. Schlegel -3:58, 112. Hirt (oba ČR/CCC) -3:59.

Konečné pořadí: 1. Dumoulin 90:34:54, 2. Quintana (Kol./Movistar) -31, 3. Nibali (It./Bahrajn Merida) -40, 4. Pinot (Fr./FDJ) -1:17, 5. Zakarin (Rus./Kaťuša) -1:56, 6. Pozzovivo (It./AG2R) -3:11, 7. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -3:41, 8. Jungels -7:04, 9. A. Yates (Brit./Orica) -8:10, 10. Formolo (It./Cannondale) -15:17, ...12. Hirt -20:49, 45. Schlegel (oba ČR/CCC) -2:18:19, 127. Bárta (ČR/Bora) -4:27:24.

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

LOH 2024: Premiéru na olympiádě proměnila ve finále. V kvalifikaci freestyle BMX uspěla Miculyčová

V úterý, tedy během čtvrtého soutěžního olympijského dne, se v Paříži představila cyklistka Iveta Miculyčová v disciplíně freestyle BMX. Právě ta měla v úterý kvalifikaci, během níž už po první šestičlenné skupině dospěla ke třetímu místu, což ji opravňuje účastnit se středečního finále. V něm se objeví celkem devět závodnic z celkových dvanácti, které byly pro kvalifikaci rozčleněny do dvou šestičlenných skupin.

Více souvisejících

Cyklistika Giro d'Italia Tom Dumoulin (cyklista) Jan Hirt (cyklista)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy