Froome počtvrté v kariéře celkově triumfoval na Tour. Na Champs-Élysées byl v úniku vidět Štybar

Paříž - V neděli po třech týdnech skončil další, v pořadí již 104. ročník nejslavnějšího cyklistického závodu Tour de France a to tradičním dojezdem na pařížském Champs-Élysées. Poté, co v předešlých čtyřerch ročnících vždy poslední etapu vyhrál německý jezdec, ať už to byl dvakrát Marcel Kittel či dvakrát André Greipel, tentokrát se z vítězství v závěrečné etapě "Staré dámy", jak se tomuto slavnému závodu přezdívá, Nizozemsko a to zásluhou Dylana Groenwegena z týmu LottoNL. Na nejznámějším pařížském náměstí pak byl hodně vidět i dres českého šampiona a jeho majitel Zdeněk Štybar, jenž se pět kilometrů před cílem pokoušel ujet pelotonu, ten ho však o dva a půlkilometru později nakonec dohonil. Ještě před touto závěrečnou etapou už ale bylo jasné, kdo bude po tomto ročníku majitelem žlutého trikotu, tedy trikotu pro celkové vítšze Tour. Po sobotní časovce v Marseille si ho totiž zajistil Brit Chris Froome z týmu Sky, pro kterého to tak byl čtvrtý celkový triumf na Tour de France.

Dojezd v Paříži si z českých závodníků pak mohl klidně vychutnat i Roman Kreuziger, který tak tento pocit zažíval již poosmé ve své dosavadní kariéře. A zatímco podruhé v kariéře do cíle celé Tour dojel Zdeněk Štybar, debutant Ondřej Cink už ve francouzské metropoli přítomen nebyl, neboť musel na začátku 19. etapy kvůli dlouhodobým potížím s kolenem Tour předčasně opustit.

Co se týče již výše zmiňovaného Brita, jenž se však narodil v Keni, Chrise Frommea, tak tomu už zbývá jen jedno celkové vítězství na Tour, aby se tak nesmazatelně zapsal vedle takových legend, jakými byli Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault a Miguel Indurain. "Pocit dojíždět jako vítěz na Champs-Élysées nikdy neomrzí. Dlouho jsem myslel na to, že tady teď v tomhle dresu budu," uvedl britský cyklista, na něhož pak v cíli čekala rodina zosobněná jeho manželkou a synem, po závodě. Se čtyřiapdesátisekundovou ztrátou pak za ním skončil na celkové druhé  pozici kolumbijský reprezentant Rigoberto Urán.

Změna na trůnu se však konala v bodovací soutěži o zelený trikot a to především kvůli tomu, že kvůli diskvalifikaci po čtvrté etapě v letošní Tour nepokračoval Slovák Peter Sagan a právě on to byl, jenž v této soutěži v předešlých pěti letech vždy triumfoval. Tentokrát se tedy do zeleného nakonec oblékl Australan Michael Matthews.

Není pak rozhodně bez zajímavosti, že svůj 18. závod Grand Tours (tedy Tour de France, Giro d´Italia a Vuelta dohromady) v řadě dokončil jiný Australan a to Adam Hansen, jenž si tak tím vylepšil svůj rekord. Ani jednou se mutak od Vuelty 2011 nestalo, že by snad žádný závod Grand Tours nedojel do úplného cíle.

Cyklistický etapový závod Tour de France - závěrečná 21. etapa (Montgeron - Paříž, 103 km):

1. Groenewegen (Niz./LottoNL) 2:25:392. Greipel (Něm./Lotto-Soudal)3. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data)4. Bouhanni (Fr./Cofidis)5. Kristoff (Nor./Kaťuša)6. Božič (Slovin./Bahrajn-Merida)7. Cimolai (It./FDJ)8. Perichon (Fr./Fortuneo-Oscaro)9. Selig (Něm./Bora)10. Bennati (It./Movistar)

...

115. Kreuziger (ČR/Orica) všichni stejný čas155. Štybar (ČR/Quick-Step) -2:24

Konečné pořadí:

1. Froome (Brit./Sky) 86:20:552. Urán (Kol./Cannondale) -543. Bardet (Fr./AG2R) -2:204. Landa (Šp./Sky) -2:215. Aru (It./Astana) -3:056. D. Martin (Ir./Quick-Step) -4:427. S. Yates (Brit./Orica) -6:148. Meintjes (JAR/SAE Team Emirates) -8:209. Contador (Šp./Trek-Segafredo) -8:4910. Barguil (Fr./Sunweb) -9:25

...

24. Kreuziger -59:5895. Štybar -3:12:12Cink (ČR/Bahrajn Merida) odstoupil v 19. etapě

Bodovací soutěž (zelený trikot):

1. Matthews (Austr./Sunweb) 370 b.2. Greipel 2343. Boasson Hagen 220

...

38. Štybar 4281. Kreuziger 17

Vrchařská soutěž (puntíkovaný trikot):

1. Barguil 1692. Roglič (Slovin./LottoNL) 803. De Gendt (Belg./Lotto-Soudal) 64

Jezdci do 25 let (bílý trikot):

1. S. Yates 86:27:092. Meintjes -2:063. Buchmann (Něm./Bora) -27:07

Týmy:

1. Sky 259:21:062. AG2R -7:143. Trek-Segafredo -1:44:46

...

5. Orica -1:52:2115. Quick-Step -4:02:1920. Bahrajn-Merida -5:49:48

Související

Tomáš Petříček při jízdě na kole v reprezentačním dresu. Rozhovor

Jaké téma odlehčí vypjatá jednání? Tour a cyklistika jsou ideální, říká pro EZ ministr Petříček

ROZHOVOR - Sáhl po mobilu a okamžitě na něm vyťukal blahopřejnou zprávu svému slovinskému protějšku Anžemu Logarovi, který slavil triumf Tadeje Pogačara na cyklistické Tour de France i druhé místo Primože Rogliče. Český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, který je velkým fanouškem silniční cyklistiky, emotivně prožíval sobotní dramatickou časovku na nejslavnějším cyklistickém závodě světa. Ačkoli jindy místopředseda ČSSD pečlivě dbá na diplomaticky uhlazenou rétoriku, po dojezdu, jenž způsobil nečekaný zvrat, z něj vypadlo: „Musím se z toho infarktového nerváku vzpamatovat,“ řekl na úvod exkluzivního rozhovoru pro Eurozprávy.cz šéf české diplomacie Tomáš Petříček.
Jakub Janda, bývalý skokan na lyžích a poslanec ODS Rozhovor

Sdílím Rogličův žal, triumf měl na dosah, říká pro EZ poslanec ODS Janda o bývalém soupeři

ROZHOVOR - Zalila ho vlna zklamání, pohltil jej smutek i žal. Poslanec ODS Jakub Janda nevěřícně hleděl na mobil, na němž sledoval horskou časovku cyklistické Tour de France, jak jeho bývalý soupeř ze skoků na lyžích Slovinec Primož Roglič ztrácí žlutý trikot a přenechává jej krajanovi Tadeji Pogačerovi. „Škoda, fandil jsem Primožovi, nevěřil jsem, že ztratí téměř minutový náskok. Byli jsme ale svědky úžasného boje, který přesahuje parametry světa sportu. Pochopitelně jsem si jako bývalý skokan na lyžích přál, aby Tour vyhrál můj bývalý kolega,“ říká pravicový politik a vítěz skokanského Turné čtyř můstků v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jakub Janda, který se ostře vymezuje proti komunistickému režimu.

Více souvisejících

Tour de France Cyklistika Chris Froome (cyklista)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy