Anonym prásknul problémy s dotacemi a překazil tak Kejvalovi kandidaturu do MOV

Praha - Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval odložil svou kandidaturu do vedení Mezinárodního olympijského výboru (MOV) a to na základě nečekaného anonymního dopisu, jenž měl upozornit na kauzu kolem sportovních dotací, která v České republice vypukla letos v květnu a v níž figuroval Miroslav Pelta, jenž pak musel skončit ve funkci šéfa českého fotbalu a v níž se skloňovalo i například jméno šéfa České unie sportu Miroslava Jansty, jenž byl během policejní razie počátkem letošního května zadržen a i na základě této kauzy pak skončila ve své funkci ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD. Kejval má v úmyslu v následujících dnech všechny tyto okolnosti kolem sportovních dotací vysvětlit a bude tak chtít pravděpodobně znovu se pokusit kandidovat v rámci únorového zasedání MOV, které se bude konat v jihokorejském Pchjončchangu.

Pro Jiřího Kejvala to byla nečekaná nepříjemnost, když musel v těchto dnech vysvětlovat členům MOV okolnosti kauzy se sportovními dotacemi, která v Česku vypukla letos na začátku května. A proč k tomu vůbec muselo dojít? Do sídla právě Mezinárodního olympijského výboru ve švýcarském Lausanne totiž dorazil anonymní dopis, ve kterém měly být informace, dle Kejvala zkreslené, o podezření z ovlivňování sportovních dotací v ČR. "Popisoval to způsobem takovým, že hlavní roli v tom hraje Český olympijský výbor a členové jeho statutárního orgánu. Že já budu nepochybně do budoucna obviněn, pranýřován," řekl k anonymnímu dopisu Kejval ve čtvtečním vydání pořadu "Události, komentáře". Uvedl také, že následně byl nucen členům MOV vše vysvětlovat a to bez jakýchkoli podkladů. "Strašně těžko se to vysvětluje, zvlášť když jste na druhé straně zeměkoule a nemáte nic v ruce. Myslím, že kdybych si trval na svém a seděl tam několik hodin, tak bych to zlomil, ale takhle to nechci. Prostě jsem cítil, že tam není stoprocentní důvěra."

Kejval také potvrdil informaci, že jeho kandidatura do vedení MOV není efinitivně stažena, pouze pozastavena. "Ano, takhle jsem to dostal potvrzené i od předsedy Mezinárodního olympijského výboru, když jsme měli osobní jednání. Myslím, že on vysoce ocenil tenhle můj postoj. Myslím si, že je důležité i pro český sport a českou sportovní diplomacii, pokud někam vstupujeme, aby byl úplně čistý stůl," řekl k tomu šéf ČOV.

Ten by byl tedy z pochopitelných důvodů nejraději, kdyby o něm v očích členů MOV zmizely jakékoli pochybnosti o jeho osobě a tak požádá právního zástupce Českého olympijského výboru, aby podrobný popis vývoje kauzy se sportovními dotacemi. "Jaké byly jednotlivé kroky, jaká byla pozice Českého olympijského výboru. Aby vysvětlili naši pozici a naši kauzu a eventuálně byli připraveni podat vysvětlení," řekl Kejval.

Protože i členům MOV je jasné, že se do dalšího jejich zasedání v únoru příštího roku tato kauza nevyřeší, budou o tomto problémů s Kejvalem diskutovat již v listopadu, kdy se v Praze sejdou pro změnu šéfové všech národních olympijských výborů a kdy do české metropole zavítá i samotný prezident MOV Thomas Bach. "Myslím si, že to bude dobrá doba k tomu, abychom si řekli, jak to vypadá, jestli se podařilo rozptýlit pochybnosti," věří Kejval, jenž dodal, že po autorovi anonymního dopisu pátrat nebude, zároveň ovšem uvedl, že takovéto jednání nemá nic společného se slušnou politickou kulturou. "Nechceme se v tom hrabat, to je situace, která nikomu nepomůže. Nepochybně to byl někdo, kdo mluví špatně anglicky. Máme nějaké takové teze, komu by tahle situace mohla dělat dobře," řekl a pokračoval: "Institut anonymního dopisu je věc, která je podle mého názoru hrubě za čarou. Která nás politickou kulturou posílá někam na Balkán. V zásadě je to špatné."

ČUS Kejvalovo rozhodnutí zaskočilo

Půlroční odklad kandidatury Jiřího Kejvala do vedení MOV vidí rozumné rozhodnutí i šéf zahraničních vztahů ČOV Roman Kumpošt. "Myslím, že to, že se to o půl roku odsune, pozici českého sportu nepoškodí," řekl k tomu Kejval. Dodejme, že ten, ani celý Český olympijský výbor v již několikrát zmiňované kauze sportovních dotací nefiguroval. Obvinění totiž po květnové celorepublikové policejní razii byli již bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta, jenž měl rozdělovat dotace ještě před tím, než se k nim měla vyjádřit příslušná komise s další obviněnou náměstkyní ministerstva školství Simonou Kratochvílovou, šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta, generální sekretář ČUS Jan Boháč a další pracovník z ministerstva školství Zdeněk Bříza.

Kdo však je půlročním odkladem Kejvalovy kandidatury zaskočen, tak tím je Česká unie sportu, přestože jakkoli v minulosti s některými Kejvalovými aktivitami nesouhlasila, jeho kandidaturu podporovala. "Jeho kandidaturu do MOV museli všichni představitelé českého sportu schvalovat a podporovat, neboť upevňovala prestiž a postavení českého sportu na mezinárodní úrovni," stojí v prohlášení místopředsedy ČUS Marka Hájka.

V případě, že by se v budoucnu podařila nakonec Kejvalova kandidatura do vedení MOV, stal by se tak tento sportovní funkcionář třetím Čechem v historii, jež by se ve vedení MOV objevil. A to po Věře Časlávské, sedminásobné olympijské vítězce ve sportovní gymnastica, jež však v roce 2001 musela post MOV kvůli zdravotním potížím opustit, a také po oštěpaři Janu Železném, jehož osmiletý mandát v MOV skončil před pěti lety, přičemž v roce 2016 byl zvolen na další čtyři roky.

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

Česko nebude kvůli Rusku a Bělorusku bojkotovat olympiádu

Bojkot olympijských her v Paříži 2024, pokud by tam startovali ruští a běloruští sportovci, odmítá nejen Český olympijský výbor (ČOV), ale také Národní sportovní agentura (NSA) a ministerstvo zahraničí. Jejich vedoucí představitelé se na tom shodli na dnešní schůzce. O jejích závěrech novináře informoval ministr Jan Lipavský. 
Olympijské hry, ilustrační foto

Svět řeší, zda pustit Rusko a Bělorusko na olympiádu. Stát chce jednat s olympijským výborem

Ukrajina bude nadále a intenzivně přesvědčovat lídry sportovních federací, aby zachovali současné sankce a kvůli invazi nedovolili startovat Rusům a Bělorusům v soutěžích, potažmo kvalifikacích a na olympijských hrách v Paříži. Oznámil to po dnešním zasedání národního olympijského výboru v Kyjevě ministr sportu Vadym Hutcajt. Možný bojkot her by podle něj přišel až po marném úsilí v jednáních.

Více souvisejících

Český olympijský výbor olympiáda

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy