Úspěch pro Česko ještě před olympiádou. Kejval se stal 100. členem v MOV

Pchjongčchang - Zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu sice začínají až v pátek, přesto se na Korejském poloostrově Česká republika dostala prvního úspěchu ještě dva dny před samotným zahájením tohoto sportovního svátku. Ovšem nejednalo se o úspěch na poli ryze sportovním, ale na poli funkcionářském a to proto, že se ve středu podařilo předsedovi Českého olympijského výboru (ČOV) Jiřímu Kejvalovi stát se členem pléna Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Stal se tak již sedmým českým potažmo československým funkcionářem, kterému se něco takového povedlo.

Podle původního plánu se mělo o Kejvalově působení v MOV rozhodnout už na zářijovém zasedání MOV v peruánské Limě, jenže tehdy krátce před hlasováním vše nečekaně překazil anonymní dopis, který upozornil na dotační kauzu v tuzemském sportu, která vyvrcholila loni vv květnu celorepublikovou raziíí, při které byl například zatčen a vzat do vazby tehdejší předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta. Proto se nakonec tehdy rozhodl Kejval svou kandidaturu pozastavit a zástupcům MOV tak celou dotační kauzu vysvětlit.

V těchto dnech se tedy rozhodl Kejval kandidovat znovu do řad MOV a ve středu se v jihokorejském Pchjongčchangu, kde tedy už za dva dny odstartují 23. Zimní olympijské hry, tak stal jubilejním stým členem této organizace, přičemž celkem členů MOV může být maximálně 115. Dodejme, že pro něj hlasovalo 73 z 84 delegátů. "Je to velký krok pro český sport, konečně po delší době opět máme ve vrcholném sportovním orgánu zástupce. Hodně za to ale vděčím Romanu Kumpoštovi, který dlouhé roky pracuje intenzivně na české sportovní diplomacii v zahraničí a má na tom lví podíl," okomentoval výsledek hlasování Kejval, jenž tak vyzdvihl i práci místopředsedy ČOV, pod kterého spadají mezinárodní vztahy.

Připomeňme, že Kejval je šéfem ČOV již od roku 2012 a od té doby se postaral o řadu projektů, jakými jsou například olympijské parky či festivaly, které se pak staly inspirací i pro zahraniční olympijské výbory. "Teď už jsou ve třech zemích, kromě nás i ve Francii a Slovinsku. V létě poté minimálně v devíti. Myslím si, že mi i to pomohlo se dostat do MOV," prozradil Kejval. Tento bývalý reprezentant ve veslování se pak vedle toho postaral i o několikeré zpochybnění dopingového systému v Československu z doby normalizace. "Na sportovce, kteří nikdy neměli pozitivní dopingový nález, se hledí jako na podezřelé. Jsou zostuzováni, aniž by jim kdykoli bylo prokázáno, že se něčím provinili. V 80. letech jsem patřil do veslařské reprezentace a u ničeho takového jsem opravdu nikdy nebyl. Můžu říct, že jsme o tom hovořili s mými kolegy a kamarády veslaři tisíckrát. A já nevěřím, že by někdo z nich nějaké drogy bral," uvedl Kejval na toto téma například v roce 2015.

Před třemi lety v době, kdy se blížili první Evropské hry v ázerbajdžánském Baku, pokáral lidskoprávní organizace, které režim této blízkovýchodní země kritizovali. "Sport má něco, co lidé z lidskoprávních organizací ani politici nechápou. Pro mladou generaci má úžasné příběhy a leadership (vůdcovství) od světových sportovců. Je ale nepřesvědčíte. Oni na takové akci nikdy nebyli a nechápou, o čem mluvím," řekl tehdy.

Dodejme, že posledním Čechem, který byl zvolen členem MOV byla několikanásobná olympijská medailistka v gymnastice Věra Čáslavská, která však nakonec tuto funkci opustila ze zdravotních důvodů a to již v roce 2001. Svůj osmiletý mandát v MOV měl v minulosti i další z tuzemských olympijských medailistů oštěpař Jan Železný. V komisi sportovců působil až do roku 2012.

V Pchjongčchangu se ještě rozhodlo o tom, že místopředsedou MOV i nadále zůstává Číňan Jü Caj-čching, jenž mimochodem tuto funkci zastává již od roku 2008, nově do výkonného výboru zasedne Srb Nenad Lalovič, který je zároveň i šéfem zápasnické federace a který tak nahrazuje Tchajwance Wu Ching-kua, jenž loni v listopadu kvůli předešlé suspendaci porušování stanov a manažerským chybám odstoupil z funkce předsedy Mezinárodní asociace amatérského boxu.

Související

Češi vítají na Staroměstském náměstí naše olympioniky

Sportovci nemají ani několik týdnů po olympiádě odměny za medaile. A další měsíce je nedostanou

Praha - Úspěšní čeští sportovci ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu stále nedostali odměny za medaile, i když jim premiér v demisi Andrej Babiš 23. dubna předal symbolické šeky. Peníze by měli obdržet zhruba v červenci. Ve vyjádření pro ČTK to dnes uvedl ministr školství Robert Plaga. Zpoždění souvisí s tím, že odměny poprvé vyplácí přímo ministerstvo místo Českého olympijského výboru (ČOV). Musí se kvůli tomu schválit nové nařízení vlády.

Více souvisejících

Olympijské hry 2018 Mezinárodní olympijský výbor olympiáda

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

"I největší zlo jde porazit." Fiala zmínil poselství druhé světové války

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve středu zúčastnil pietního aktu u příležitosti Dne vítězství na pražském Vítkově. Oslavy 79. výročí konce 2. světové války vyvrcholily na Pražském hradě, kde proběhlo tradiční jmenování generálů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy