ME v atletice: Sprinter Stromšík i koulař Staněk postoupili do finále jen těsně. Dál jde i dálkař Juška

Berlín - V pondělí začalo v německém hlavním městě Berlíně 24. mistrovství Evropy v atletice a na programu byl konkrétně ryze kvalifikační den, ve kterém se představilo i několik českých reprezentantů. Z nich se nakonec z postupu z kvalifikace ve svých disciplínách mohou radovat dálkař Radek Juška, sprinter Zdeněk Stromšík, čtvrtkař-překážkář Michal Brož a koulař Tomáš Staněk. Zatímco o Stromšíkovi a Brožovi se jedná o postup z rozběhů do semifinále, Juška a Staněk postoupili do finále dálky respektive koule. A zvláště Tomáš Staněk, jeden z velkých nadějí na zisk medaile, se na svůj postup mezi elitu pořádně nadřel, neboť nakonec po kvalifikaci figuroval na 11. místě, předposledním možném postupovém, poté, co dostal svou kouloi k 19,77 metrům.

Protože Němci dávají koulařské disciplíně zvláštní váhu, a to především proto, že právě v kouli věří hlavně svému Davidu Storlovi, rozhodli se organizátoři letošního evropského šampionátu přesunout kruh pro koulaře do centra německé metropole a zřejmě jako by tato skutečnost zanechala na Tomáši Staňkovi následky. Jakoby se nemohl s netradičním prostředím od začátku sžít a možná i proto jeho první pokus zamířil mimo potřebnou výseč. K tomu, aby se závodníci nakonec podívali do finále, potřeboval každý z nich překonat metu 20,40 metru a pro českého reprezentanta tohle zrovna nikterak většinou není nepřekonatelná hranice.

V druhém pokusu ale zaznamenal hod daleký 19,77 metru, který ho sice do finále dostával, ovšem jistotu to Staňkovi nijak nedávalo. Nebyl tak daleko od toho, aby tak navázal na překvapivě brzký konec z olympiády v Riu de Janeiro v roce 2016 či z MS 2015 v Pekingu nebo z ME v Curychu, jež se konalo před čtyřmi lety. Naštěstí pro Staňka však neměli potřebnou fazónu ani většina jeho soupeřů a proto se tak nakonec mohl český atlet radovat z postupu do finále, i když po kvalifikaci skončil až na 11. místě.

Daleko snazší to měl s postupem domácí koulař David Storl, který hned svým prvním pokusem překonal onu metu 20,40 metru. Stejně tak si v kruhu počínali i jeho soupeři Michal Haratyk z Polska a Stipe Žunič z Chorvatska, který mimochodem na loňském světovém šampionátu v Londýně získal nečekaně bronz, díky čemuž tak tehdy zůstal český koulař bez cenného kovu.

Juška postoupil do finále dálky až díky svému druhému pokusu, ze sprinterů postoupil z rozběhů Stromšík

I u dálkaře Radka Jušky se čekalo, že s postupem do finále ve své disciplíně nebude mít sebevětší problém a že se se svým sektorem pro kvalifkační den rozloučí hned po svém prvním skoku. Závodníci zde potřebovali skočit více než osm metrů, aby měli jistotu účasti ve finále, Juškovi se přeci jenom podařilo postoupit i přesto, že zaznamenal ve svém druhém pokusu skok daleký 787 metrů, jež ho zařadil na sedmé postupové místo. Přes osmimetrovou hranici se v kvalifikaci dostali pouze Řek Miltiádis Tentóglu a domácí Fabian Heinle.

Ze sprinterského tria Veleba, Záleský, Stromšík postoupil z rozběhů do semifinále pouze posledně jmenovaný, jenž ve svém rozběhu sice skončil až na čtvrté pozici, jeho výsledný čas 10,39 sekundy však nakonec k postupu stačil. "Cíl jsem splnil, postoupil jsem do semifinále, ale chtěl jsem běžet o hodně rychleji," řekl po závodě a zároveň si postěžoval na dlouhou dobu, kterou musel strávit před tím, než se vůbec na stadion dostal. "Můj projev se mi nelíbil. Na rozcvičováku to jelo, ale v závodě to zmizlo. Doufám, že se to objeví zpátky."

Dodejme, že Záleský, pro něhož to byla premiérová účast na ME, zaznamenal čas 10,55 sekundy, Veleba pak ve svém rozběhu do cíle dorazil o tři setiny rychleji. V obou případech ale závodníci zůstali daleko za svým maximem. Nejrychlejší za sprinterů vůbec byl Nizozemec Churandy Martina (10,24), obhájce zlata z posledního ME v Amsterdamu.

I z rozběhů v rámci čtvrtky překážek z trojice českých závodníků postoupil jediný a to Michal Brož (50,74). Tomu se již počtvrté ve své kariéře podařilo postoupit do semifinále této dsciplíny na ME. Nyní byl součástí nejrychlejšího rozběhu.

Kdo se také zúčastnil kvalifikačního dne, ale dál se mu postoupit nepodařilo, tak to byla sprinterka Klára Seidlová. Ta skončila šestá s časem 11,63, což jí na postup dál nestačilo a nedokázala tak navázat na své letošní o několik skund rychlejší časy.

Mistrovství Evropy v atletice v Berlíně (6.8-2018):

Rozběhy a kvalifikace:

MUŽI:

100 m:

1. Martina (Niz.) 10,24,

...

14. Stromšík 10,39 - postoupil do semifinále,25. Veleba 10,52,31. Záleský (všichni ČR) 10,55 - nepostoupili.

400 m př.:

1. Coroler (Fr.) 50,10,

...

11. Brož 50,74 - postoupil do semifinále,16. Müller 51,00,21. Tuček (všichni ČR) 51,63 - nepostoupili.

Dálka

1. Tentóglu (Řec.) 815,

...

7. Juška (ČR) 787 - postoupil do finále.

Koule:

1. Storl (Něm.) 20,6311. Staněk (ČR) 19,77 - postoupil do finále

Kladivo:

1. Fajdek (Pol.) 77,86.

ŽENY:

100 m:

1. Kwayieová (Něm.) 11,30,

...

15. K. Seidlová (ČR) 11,63 - nepostoupila

Související

Atletika

Další medaile z oštěpu. Po bronzové Špotákové získal stříbro Jakub Vadlejch

O posledním soutěžním dni na letošním mistrovství Evropy v atletice v Mnichově se česká atletika dočkala své třetí medaile. O tu se tentokrát postaral oštěpař Jakub Vadlejch, jenž tak navázal na svou reprezentační kolegyni ze stejné disciplíny Barboru Špotákovou, která v sobot získala bronz, a zísal tak nyní stříbro. A to díky svému hodu dalekému 87,28 metru, který byl nakonec o 38 centimetrů kratší než nejdelší pokus Němce Juliana Webera.
Oštěpařka Barbora Špotáková

Další český bronz na atletickém ME. Špotáková si ho zajistila až posledním hodem

Po koulaři Tomáši Staňkovi se může česká atletika radovat z další bonzové medaile, kterou získala na letošním mistrovství Evropy v Mnichově. O tu se totiž postarala největší legenda letošní atletické výpravy na této akci oštěpařka Barbora Špotáková. Ta ve svých 41 letech, tedy v době, kdy už začíná uvažovat o konci kariéry, vybojovala tento cenný kov svým posledním hodem dalekým 60,68 metru. Radost měla obrovskou i přesto, že sahala po stříbru. To nakonec získala osmnáctiletá Srbka Adriana Vilagošová.

Více souvisejících

ME v atletice Atletika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy