ME v atletice: Chodkyně Drahotová bere stříbro! Mužský i ženský závod ovládli Španělé

Berlín - Po oštěpařce Nikole Ogrodníkové, jež ve své disciplíně získala stříbrnou medaili v pátek, se v sobotu čeští sportovní fanoušci mohou radovat ze zisku dalšího cenného kovu z právě probíhajícího mistrovství Evropy v atletice, jež se koná v Berlíně, a opět se jedná o stříbro. Tentokráte ho získala chodkyně Anežka Drahotová, která od začátku chodila fantasticky a pohybovala se především na čele ženského dvacetikilometrového závodu. Místy se snažila i o trháky, nakonec si však nejlépe ze všech závodnic rozvrhla tempo María Pérezová. Ta navázala na španělskou radost, která se udála i v mužském chodeckém závodě, se kterým ten ženský chodil společně. V mužích totiž triumfoval Álvaro Martína.

Původně měl závod chodkyň odstartovat již v devět hodin ráno, ale kvůli hlášenému úniku plynu poblíž trati, po které měly závodnice svůj závod absolvovat, se nakonec uskutečnil o necelé dvě hodiny později. Proto se tak ženy na trati objevily společně s muži, tato záležitost naštěstí nikterak nenarušila soustředěnost české závodnice Anežky Drahotové.

To bylo znát během závodu, ve kterém se rodačka z Rumburku pohybovala vepředu a místy i udávala tempo. Navázal tak svým berlínským výkonem na ty z letošní sezóny a potvrdila tak, že zdravotní problémy, které závodnici v minulosti trápily, jsou už skutečně jen minulostí. Protože v květnu zaznamenala výsledný čas v Číně 1:28:40, patřila česká reprezentantka na berlínském ME mezi favoritky. Větší šanci na úspěch v tomto závodě pak měla poté, co se v Berlíně chodeckého závodu nezúčastnila Španělka Júlia Takácsová, jelikož ta se pro tento šampionát rozhodla pro padesátikilometrovou trať.

Od začátku samotného berlínského závodu byla Drahotová nepřehlédnutelná a to nejen díky své výšce, díky níž tak byla nejvyšší účastnicí v rámci celého startovního pole, ale i díky tomu, že, jak již bylo zmiňováno, vedla balík závodnic, kterým tak udávala tempo. Závodnice zrovna míjely pátý kilometr, když se Drahotová rozhodla ke svému prvnímu trháku, nicméně tehdy dlouho netrval, jelikož její soupeřky dokázaly včas zareagovat. Zanedlouho se o únik pokoušela Litevka Živile Vaiciukevičiuteová, jenže ani ta vepředu osamocená dlouho nevydržela.

Až po dalších sedmi kilometrech se třiadvacetiletá Češka opět utrhla od svých sokyň, přičemž akceptovat toto tempo tehdy dokázala jen Italka Antonella Palmisanová, jež na loňském světovém šampionátu získala bronz. V tu dobu Češce přišlo vhod, že se ženský závod běžel společně s tím mužským, neboť když muži, kteří byli o okruh napřed, zrovna míjeli závodnice, odtrhla se Drahotová i od dotírající Italky. Co se týče další chodkyně z Apeninského poloostrova Eleonory Giorgiové s níž se spíše počítalo, že bude zatápět české reprezentantce, té se nedařilo úplně podle jejích představ, nakonec byla i ze závodu rozhodčími diskvalifikována.

Když do cíle zbývalo posledních pět kilometrů, začala tehdy nebezpečně vystrkovat růžky do té doby nenápadná Španělka María Pérezová. Ta po překonání své krize najednou předešla českou závodnici a od té doby už nikoho před sebou nepustila. Vyvrcholila tím tak španělská radost, o kterou se chvíli před tím v mužském podání postaral Álvaro Martín, jenž tak skvěle zastoupil krajana a obhájce evropského titulu Miguela Ángela Lópeze, jemuž se tentokrát tolik nedařilo. Navíc druhý v mužském závodě skončil další Španěl Diego García Carrera.

To výtečné druhé místo mezi ženami brala Anežka Drahotová, jež po závodě nešetřila úsměvem a navázala tak na bronz z evropského šampionátu v Curychu, jenž se konal před čtyřmi lety. Třetí pak do cíle dorazila Italka Antonella Palmisanová.

Mistrovství Evropy v atletice v Berlíně:

FINÁLE - MUŽI:

20 km chůze:

1. Martin 1:20:422. García (oba Šp.) 1:20:483. Mizinov (Rus.) 1:20:504. Stano (It.) 1:20:515. Brembach (Něm.) 1:21:256. López (Šp.) 1:21:27

FINÁLE - ŽENY:

20 km chůze:

1. Pérezová (Šp.) 1:26:362. Drahotová (ČR) 1:27:033. Palmisanová (It.) 1:27:304. Virbalyteová 1:27:595. Vaiciukevičiuteová (obě Lit.) 1:28:076. Garcíaová (Šp.) 1:28:15

Související

Atletika

Další medaile z oštěpu. Po bronzové Špotákové získal stříbro Jakub Vadlejch

O posledním soutěžním dni na letošním mistrovství Evropy v atletice v Mnichově se česká atletika dočkala své třetí medaile. O tu se tentokrát postaral oštěpař Jakub Vadlejch, jenž tak navázal na svou reprezentační kolegyni ze stejné disciplíny Barboru Špotákovou, která v sobot získala bronz, a zísal tak nyní stříbro. A to díky svému hodu dalekému 87,28 metru, který byl nakonec o 38 centimetrů kratší než nejdelší pokus Němce Juliana Webera.
Oštěpařka Barbora Špotáková

Další český bronz na atletickém ME. Špotáková si ho zajistila až posledním hodem

Po koulaři Tomáši Staňkovi se může česká atletika radovat z další bonzové medaile, kterou získala na letošním mistrovství Evropy v Mnichově. O tu se totiž postarala největší legenda letošní atletické výpravy na této akci oštěpařka Barbora Špotáková. Ta ve svých 41 letech, tedy v době, kdy už začíná uvažovat o konci kariéry, vybojovala tento cenný kov svým posledním hodem dalekým 60,68 metru. Radost měla obrovskou i přesto, že sahala po stříbru. To nakonec získala osmnáctiletá Srbka Adriana Vilagošová.

Více souvisejících

ME v atletice Atletika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy