Na Kontinentálním poháru v Ostravě se představí čtyři Češi. Vedle Ogrodníkové i Staněk s Vrzalovou a Vadlejchem

Praha - Sotva jedna velká atletická akce skončila, už se svět připravuje na další. A tu bude zanedlouho hostit Ostrava. Právě ta totiž přivítá špičkové atlety a atletky současnosti z celého světa v rámci Kontinentálního poháru, který se bude konat 8. a 9. září. A už nyní se ví, že za Evropu budou závodit i čtyři česká jména. Zatímco oštěpařka Nikola Ogrodníková, která na v neděli skončivším letošním mistrovství Evropy v Berlíně vybojovala stříbrnou medaili, se na Kontinentální pohár přímo kvalifikovala, další tři reprezentanti měli štěstí, že je Český atletický svaz na nadcházející akci donominoval tzv. divokou kartou. Právě takové štěstí měla trojice koulař Tomáš Staněk, mílařka Simona Vrzalová a oštěpař Jakub Vadlejch.

Že se v Ostravě bude druhý zářijový víkend skutečně na co dívat, to už je jasné z toho, že jenom za Evropu budou bojovat ve svých disciplínách poslední mistři vicemistři Evropy, které vzešly ze zmiňovaného berlínského šampionátu. A protože má pořadatelská země právo udělit pro své reprezentanty tři divoké karty, Česká republika tak samozřejmě učinila a rozhodla tak, že se Kontinentálního poháru mimo jiné zúčastní i koulař Tomáš Staněk, jenž v Berlíně skončil na čtvrtém místě.

Kromě něj pak divokou kartu dostala i mílařka Simona Vrzalová, která pro změnu ve své disciplíně v Berlíně skončila na výtečném pátém místě, a oštěpař Jakub Vadlejch. Jak prozradilo samotné vedení Českého atletického svazu, bylo by rádo, kdyby se Kontinentálního poháru zúčastnila i výškařka Michaela Hrubá, která si v německé metropoli pro změnu vylepšila svůj osobní rekord a nakonec se umístila na konečné šesté pozici.

"Tomáš Staněk se Simonou Vrzalovou byli navrhnuti svazem podle nejlepších umístění na mistrovství Evropy. Jakub Vadlejch předpokládáme, že dokáže týmu Evropy výrazně pomoci v bodovém zisku. Výšku žen nám Evropská atletika nedovolila obsazovat," uvedl konkrétně Libor Varhaník, předseda Českého atletického svazu, který je však zároveň i šéfem organizačního výboru.

Pro obě české atletky, které budou v září v Ostravě oblékat ve svých disciplínách evropský dres (tedy jak pro Ogrodníkovou, tak pro Vrzalovou), je radost, že budou na takovéto prestižní akci závodit před domácím publikem. Navíc Ogrodníková spolu s Vzalovou jsou v Ostravě jako doma. "Jsem ráda, že půjde o jiný typ soutěže, než na jaký jsme zvyklé. Těším se, že s Christin (Hussongovou) vytvoříme skvělou dvojici pro Evropu, a věřím, že předvedu kvalitní výkon," řekla stříbrná oštěpařka. Mílařka Vrzalová je pak ze zisku divoké karty šokována. "Je to největší závod, který může být kromě olympiády. Hrozně se těším. Každopádně doufám, že si spravím náladu po mistrovství Evropy," okomentoval pak svou účast na nadcházející akci koulař Staněk.

Dodejme, že vedle Evropy své týmy do Ostravy přivezou i další kontinenty. Konkrétně tak učiní Amerika, Afrika a společný tým pak bude mít Asie a Oceánie. Každý z těchto kontinentů vyšlou do Ostravy do každé disciplíny dva závodníky a závodnice.

Související

Femke Bolová

Nizozemská hvězda Bolová překonala po téměř 41 letech halový světový rekord Kratochvílové

Skoro 41 let se mohla bývalá česká, respektive československá atletka Jarmila Kratochvílová chlubit tím, že drží halový světový rekord na trati 400 metrů. Nyní už to neplatí, jelikož byl překonán aktuálním nizozemským atletickým talentem, dvaadvacetiletou Femke Bolovou. Právě ona totiž v neděli na nizozemském mistrovství v Apeldoornu zaběhla čtvrtku v čase 49,26 sekundy, čímž tak překonala dosavadní rekord o 33 setin. 

Více souvisejících

Atletika

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Aktualizováno před 13 minutami

Aktualizováno před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy