WADA rozhodla. Zrušila suspendaci pro Ruskou antidopingovou agenturu

Victoria (Seychely) - Na čtvrtečním zasedání výkonného výboru Světové antidopingové agentury WADA bylo odhlasováno zrušení suspendace Ruské antidopingové agentury RUSADA. Ta trvala téměř tři roky a zavedena byla poté, co vyšel najevo problém se systematickým dopingem v Rusku. Konkrétně z celkových dvanácti členů zmíněného výkonného výboru hlasovalo pro zrušení oné suspendace hned devět včetně šéfa Českého olympijského výboru (ČOV) Jiřího Kejvala. Dva hlasovali proti, jeden se hlasování zdržel.

Svým hlasováním pro zrušení suspendace se Jiří Kejval přidal ke čtyřem dalším členům WADA, kteří jsou zároveň zástupci Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Tak informoval o Kejvalově hlasová ruský server gazeta.ru. Protože je právě Kejval jediným členem WADA, jenž je vázán mlčenlivostí a proto tak nemůže jakkoli komentovat rozhodnutí a případy, které řeší WADA. "Český olympijský výbor bude vždy podporovat boj za čistý sport a vítá všechny kroky, které k němu patří. Současné rozhodnutí WADA jistě vyvolá řadu emocí, podstatné však je, že se řeší, jak dosáhnout zlepšení situace týkající se ruského dopingu," okomentoval hlasování Jiřího Kejvala alespoň samotný ČOV pro Českou tiskovou kancelář (ČTK).

Připomeňme, že WADA přistoupila k suspendaci Ruské antidopingové agentury v listopadu před třemi lety a to kvůli státem řízenému dopingu v Rusku. Kvůli tomu tak tedy nemohli ruští sportovci na mezinárodních sportovních akcích startovat pod svou vlajkou a například na letošních Zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu museli Rusové vyslat do dějiště tohoto sportovního svátku tým tzv. "olympijských sportovců z Ruska". Jednalo se o sportovce, kteří prošli kontrolou ze strany WADA. A třeba ruští atleti závodí na světových mítincích coby neutrální.

WADA tedy nyní přistoupila k obnovení fungování RUSADA poté, co podle ní zsplnila dvě důůležité podmínky. Nicméně pořád má několik úkolů RUSADA před sebou. Třeba do konce letošního roku má i přes získání nové licence zpřístupnit Světové antidopingové agentuře databázi a dát k dispozici vzorky moskevské laboratoře. "Dnes exekutiva valnou většinou rozhodla přijmout RUSADA za striktních podmínek zpátky," uvedl ke čtvrtečnímu rozhodnutí šéf WADA Craig Reedie. Jurij Ganus, generální ředitel RUSADA, pak pochopitelně neskrýval z rozhodnutí nadšení. "Je před námi spousta práce. Jsou tu podmínky, a abychom byli definitivně přijati, musíme tyto podmínky splnit. Takže je to podmínečné znovupřijetí," ví však Ganus.

Plivnutí do tváře sportu, komentoval rozhodnutí bývalý bedmintonista Koukal

Dalo se čekat, že toto rozhodnutí nebude nikterak kladně vnímáno u mnoha lidí. Například člen sportovní komise WADA a bývalý bedmintonista Petr Koukal nešel k ostrým slovům daleko. "Je to plivanec sportovcům do tváře. Jsem idealista a pořád věřím, že se nějaké spravedlnosti může dosáhnout, ale nejvyšší sportovní autority aktuálně podnikají kroky proti sportu. Sport na sobě nechává špínu."

Slova chvály pro WADA pak nenašel ani Iňaki Gómez, hlava komise sportovců atletické federace IAAF, jenž na svém twitterovém účtu napsal následující: "Není to překvapení, a přitom říct jen, že jsem zklamaný, by bylo velice mírné. Stojím si za svým prohlášením: znovupřijetí RUSADA vzhledem ke zmírnění požadavku, že Rusko uzná nálezy McLarenovy zprávy, pošpiní pověst WADA a zneváží sport."

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport doping Rusko WADA

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy