Ano,... dopoval jsem! Lance Armstrong se u moderátorky Oprah ke všemu přiznal

Chicago – Dlouho se o tom spekulovalo a řada lidí to považovala za hotovou věc; přiznání asi nejznámějšího silničního cyklisty Lance Armstronga k dopingu přesto způsobilo solidní poprask.

Stalo se tak dle očekávání v pořadu americké moderátorky Oprah Winfrey, která dnes již bývalou hvězdu cyklistiky zpovídala úctyhodné tři hodiny. Během nich se Lance přiznal ke všemu nekalému čeho se v kariéře dopustil, a to včetně dopingu na všech sedmi podnicích Tour de France, které vyhrál.

Armstrong se přiznal, že využíval EPO, krevního dopingu a testosteronu. Mimo jiné prý i proto, že Tour jinak není možné vyhrát sedmkrát v řadě. Další body jezdec u fanoušků ztratil, když posléze přiznal, že mu dopování v té době přišlo úplně normální a nikterak se za něj nestyděl. Popřel nicméně, že by šlo o něco rozsáhlého.

Bylo to údajně perfektně organizované a na profesionální úrovni, nedosahovalo to ovšem rozměrů východoněmeckého dopingového skandálu z olympijských her v 70. a 80. letech. Současně Lance důrazně popřel, že by dopoval celou svou kariéru. Začal s tím sice již v devadesátých letech minulého století, poslední dávku si nicméně vzal v roce 2005. Po svém comebacku byl prý čistý.

Ať už je to jakkoliv, jedno je jisté. Do konce života si Armstrong nikde profesionálně nezazávodí, všechny úspěchy, kterých kdy dosáhnul mu byly odebrány a navíc se může těšit na žaloby nejen od pořadatelů závodů a sponzorů, ale rovněž ty civilní.

Související

Lance Armstrong

Cyklista Armstrong se kvůli dopingu pořádně prohne

Austin - Bývalý cyklista Lance Armstrong se dohodl mimosoudně s americkou vládou, že za dlouholetý doping zaplatí náhradu škody ve výši pěti milionů dolarů (102 milionů korun). Federální úřad přitom mohl v očekávaném soudním procesu žádat až 100 milionů dolarů.
Lance Armstrong

Armstrong měl nehodu, místo něj se ale přiznala přítelkyně

Denver (USA) - Bývalý americký cyklista Lance Armstrong čelí v USA kvůli autonehodě novým potížím s úřady. Původně se ke kolizi v coloradském lyžařském středisku Aspen přiznala jeho přítelkyně, policie ale zjistila, že za volantem seděl Armstrong. Informuje agentura Reuters.

Více souvisejících

Lance Armstrong

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy