VIDEO: Maratonské utrpení. Běžkyně se zhroutila, přesto cíle dosáhla

Glasgow - Největší bojovnicí, kterou kdy atletický svět viděl, je zřejmě Beata Naigambová. Vytrvalkyně z Namibie se na Hrách Commonwealthu ve skotském Glasgow zhroutila asi 20 metrů před cílem, ale přesto se obrovskou silou vůle do cíle dostala.

Maraton není jen tak pro někoho a i zkušení běžci nebo běžkyně mají mnohdy problém závod dokončit. Naigambová, ač je skvělou závodnicí a na olympiádě v Pekingu se umístila mezi nejlepší čtyřicítkou, na maratónské trati zkolabovala už poněkolikáté. Finiš na Hrách Commonwealthu ve skotském Glasgow ale byl ale obrovským dramatem.Počasí tentokrát zrovna nepřálo a i když africká závodnice je na drsné klima zvyklá, tentokrát jí vysoká vlhkost vzduchu dobře neudělala.

Pár metrů před cílem ztratila v obrovském vyčerpání kontrolu nad svým tělem. Narazila do bariéry, udělala několik nekoordinovaných pohybů vzdáleně připomínající běh, ale nakonec se na cílovou čáru dostala. Bylo v tom ale obrovské utrpení. Nepomohl jí nikdo, dokud se nedostala do cíle.

Až za cílovou čarou čekali zdravotníci, kteří ji na invalidním vozíku dopravili do bezpečí. Pláč a křeče bolesti byly ale i v té chvíli opravdu znatelné.

Beata Naigambová má za sebou další z dramatických maratonů. V roce 2006 shodou okolností také na Hrách Commonwealthu v Melbourne upadla a do cíle nedoběhla.

Další kolaps prožila loni v Rusku, kdy se zhroutila už po necelých 20 minutách běhu. Tehdy ale v pro běh šíleném počasí nedokončilo 23 ze 77 běžců a běžkyň.

Třetí kolaps snad dopadl šťastně, i když při pohledu na namibijskou běžkyni napadá otázka, zda je maratónský běh zdravou záležitostí.

Zdroj: YouTube

Související

Femke Bolová

Nizozemská hvězda Bolová překonala po téměř 41 letech halový světový rekord Kratochvílové

Skoro 41 let se mohla bývalá česká, respektive československá atletka Jarmila Kratochvílová chlubit tím, že drží halový světový rekord na trati 400 metrů. Nyní už to neplatí, jelikož byl překonán aktuálním nizozemským atletickým talentem, dvaadvacetiletou Femke Bolovou. Právě ona totiž v neděli na nizozemském mistrovství v Apeldoornu zaběhla čtvrtku v čase 49,26 sekundy, čímž tak překonala dosavadní rekord o 33 setin. 

Více souvisejících

Atletika Maratony

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Tuleja ministrem pro vědu a výzkum nebude. Nominace se vzdal

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) se v pátek rozhodl vzdát nominace do funkce. Ve vládě měl nahradit poslankyni Helenu Langšádlovou, jejíž demisi již přijal prezident Petr Pavel.  

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy