Mílařka Mäki ve finále skončila poslední. Čtvrtkaři ve štafetovém závodě nepostoupili

Atletický olympijský program měl v pátek na programu mimo jiné třeba finále běhu žen na 1500 metrů. V něm se představila nová česká rekordmanka s finskými kořeny Kristiina Mäki, které se ve středu v semifinále podařilo překonat 35 let starý český rekord, ovšem na svůj semifinálový výkon už ve finále navázat nedokázala. Skončila na posledním třináctém místě, ale i tak je to spoečně s tím, co předvedla ve finále, veliký úspěch nejen pro samotnou českou závodnici, ale i samotnou českou atletiku. Čtvrtkaři pak v pátek běželi své rozběhy ve štafetovém závodě 4x100 metrů, ve kterých se představili i Češi ve složení Patrik Šorm, Pavel Maslák, Michal Desenský a Vít Müller. Ti ale nepostoupili.

Finálový závod na 1500 metrů nejlépe zvládla Keňanka Faith Kipyegonová, které se tak podařilo obhájit olympijské zlato a to díky novému olympijkému rekordu, protože do cíle doběhla v čase 3:53,11. Nizozemka Sifan Hassabnová měla šanci na to, aby na jedněch olympijských hrách získala hned tři zlata, nakonec ale takovou skvostnou sbírku z Tokia mít nebude, neboť v tomto závodě skončila až třetí. Stříbro putuje do Británie zásluhou Muirové.

Česká reprezentantka Mäki doběhla ve finále do cíle poslední, tedy na třináctém místě. I tak je to rozhodně pro českou atetiku nečekaný úspěch, zvlášť, když k tomu přičteme samotný postup do finále navíc poté, co Mäki zaběhla český rekord na této trati.

Samotný závod měl průběh takový, že dopředu šla nejprve Nizozemka Hassanová a chtělab se tak zřejmě co nejrychleji dostat dopředu a předejít tak pádu, který ji potkal v rozběhu. Celý balík závodnic vedla Nizozemka brousící se na druhé zlato v Tokiu ještě v polovině posledního kola, jenže pak se před ní dostala nejen Kipyegonová, ale i Muirová.

Na české reprezentantce pak bylo vidět, že už nemá dostatek sil po absolvání jak rozběhu, tak i semifinále a od počátku závodu se pohybovala na chvostu. Skončila tedy třináctá v čase 4:11,76.

Na olympijském stadionu v Tokiu se v pátek ještě z českých atletů představila čtveřice Patrik Šorm, Pavel Maslák, Michal Desenský a Vít Mülle. Tato jediá česká štafeta v Tokiu absolvoala rozběh na 4x100 metrů a jistě chtěla navázat na český rekord, který zaznamenali běžci v červnu v Kluži, i když tam místo Desenského běžel Jan Tesař. Nakonec ale české kvarteto v Tokiu neuspělo, nejenže za tímto rekordem zaostalo o více než sekundu, ale hlavně skončilo až jako předposlední a nepostoupilo.

Nutno však dodat, že i kdyby se české čtveřici podařilo český rekord vyrovnat, na postup by to nestačilo, neboť tento rozhběh vyhráli Američané v ne úplně nejsilnější sestavě v nejlepším letošním čase 2:57,77.

Související

Femke Bolová

Nizozemská hvězda Bolová překonala po téměř 41 letech halový světový rekord Kratochvílové

Skoro 41 let se mohla bývalá česká, respektive československá atletka Jarmila Kratochvílová chlubit tím, že drží halový světový rekord na trati 400 metrů. Nyní už to neplatí, jelikož byl překonán aktuálním nizozemským atletickým talentem, dvaadvacetiletou Femke Bolovou. Právě ona totiž v neděli na nizozemském mistrovství v Apeldoornu zaběhla čtvrtku v čase 49,26 sekundy, čímž tak překonala dosavadní rekord o 33 setin. 

Více souvisejících

Atletika Olympijské hry 2021 (Tokio) olympiáda

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy