Nikoli bronz, ale stříbro. Kvůli dopingu Rusky se Hejnová dodatečně posunula dopředu

Z londýnského olympijského finálového závodu v běhu na 400 metrů překážek v roce 2012 si česká překážkářka Zuzana Hejnová sice odvezla bronzovou medaili, deset let na to se ale bronz nakonec přetavil ve stříbro. A to kvůli tomu, že se potvrdil doping u tehdy vítězné Rusky Natalji Anťuchové.

O diskvalifikaci Anťuchové ze závodů od července 2012 do června 2013 rozhodla Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU). Připomeňme, že Hejnová tehdy skončila třetí za Anťuchovou a Američankou Lashindou Demusovou.

Oficiálně však o tomto rozhodnuí českou sportovkyni ještě nikdo neinformoval. "Pokud je to pravda, pak je dobře, že boží mlýny melou sice pomalu, ale jistě. Emoce z výsledku se už těžko změní. Rozhodující jsou pocity na stadionu v danou chvíli - a to jsem byla třetí. Stříbro pro Česko se ale počítá," nechala se slyšet v první reakci Hejnová.

Pro samotnou Anťuchovou se nejedná o první trest týkající se dopingu. Už minulý rok v dubnu jednačtyrčiletá již bývalá ruská reprezentantka byla potrestána Mezinárodní sportovní arbitráží (CAS) čtyřletým trestem poté, co se taktéž její jméno dostalo do McLarenovy zprávy o systematickém dopingu v Rusku. Jednotka pro bezúhnnost atletiky však reagovala na data z analýzy ze systému LIMSK spadající pod moskevskou antidopingovou laboratoř rázněji a Rusku rovnou ze závodů diskvalifikovala.

Není to pak ani poprvé, kdy Anťuchová, mistryně Evropy z roku 2010, vrací medaili z velké mezinárodní sportovní akce. Už dříve totiž vracela stříbro ze štafety 4x400 metrů z Londýna 2012 taktéž kvůli dopingu, jenž se tehdy našel u kolegyň Anťuchové.

Hejnová, která letos v květnu ukončila sportovní kariéru, se tak v tomto ohledu přidala k oštěpaři Vítězslavu Veselému, jemuž byla dodatečně udělena bronzovu medaile z Rio de Janeira 2016 poté, co se bnalezl doping u druhého Ukrajince Oleksandra Pjatnycji.

Související

Femke Bolová

Nizozemská hvězda Bolová překonala po téměř 41 letech halový světový rekord Kratochvílové

Skoro 41 let se mohla bývalá česká, respektive československá atletka Jarmila Kratochvílová chlubit tím, že drží halový světový rekord na trati 400 metrů. Nyní už to neplatí, jelikož byl překonán aktuálním nizozemským atletickým talentem, dvaadvacetiletou Femke Bolovou. Právě ona totiž v neděli na nizozemském mistrovství v Apeldoornu zaběhla čtvrtku v čase 49,26 sekundy, čímž tak překonala dosavadní rekord o 33 setin. 

Více souvisejících

Atletika Zuzana Hejnová

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy