Roční odklad nemusí stačit. Olympiáda je nadále v ohrožení

S pokračujícím šířením koronaviru v Japonsku se šéf organizačního výboru olympijských her v Tokiu Toširo Muto obává, že ani roční odklad nemusí stačit. V zemi byl tento týden vyhlášen nouzový stav. Uspořádání her, které by měly začít za necelých 16 měsíců, podle Muta momentálně nikdo nemůže zaručit.

"Myslím, že nikdo nedokáže říct, jestli bude možné dostat to pod kontrolu do příštího července, nebo ne. Vůbec teď nedokážeme dát jasnou odpověď," řekl Muto na tiskové konferenci. "Rozhodli jsme se přeložit olympiádu o rok, což znamená, že musíme tvrdě pracovat, aby byla připravena. Upřímně doufáme, že do příštího roku lidstvo dokáže koronavirovou krizi překonat," dodal.

O alternativních plánech zatím odmítá přemýšlet. Úplně jasná podle něho není ani výše dodatečných nákladů, které japonská média odhadují na dvě až šest miliard dolarů, ani to, kdo je zaplatí. Potvrdil, že pořadatelé měli uzavřeno několik pojistek. "Ale zda bude odložení uznáno jako událost, na kterou se pojištění vztahuje, zatím není jasné," uvedl.

Kvůli celosvětovým opatřením proti šíření koronaviru byla zrušena i na květen plánovaná návštěva předsedy Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha v Tokiu. Nikdo nyní nedokáže říct, na kdy bude inspekční cesta přeložena. Bach měl v Japonsku ověřovat postup příprav na odložené hry.

Počet nakažených obyvatel v Japonsku překročil hranici 5000, nemoc covid-19 si zatím vyžádala více než stovku obětí.

Související

Více souvisejících

olympiáda Olympijské hry 2020

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy