Anketu Sportovec roku ovládl potřetí v kariéře judista Lukáš Krpálek

Ve středu se v pražském hotelu Hilton uskutečnilo vyhlášení výsledků již 63. ročníku tradiční ankety Sportovec roku, ve které tuzemští sportovní novináři hlasují o nejlepších sportovcích České republiky. Tím vůbec nejlepším za letošní rok 2021 se stal potřetí ve své kariéře judista Lukáš Krpálek, jemuž se na letošních Letních olympijských hrách v Tokiu podařilo získat zlatou medaili. O 202 bodů za ním pak skončila tenistka Barbora Krejčíková, třetí skončil vodní slalomář Jiří Prskavec. Nejlepším kolektivem byl pak vyhlášen národní tým basketbalistů.

Lukáš Krpálek tak tedy přidal další triumf v této anketě k těm z let 2016 a 2019 a znamená to tak, že je teprve čtvrtým sportovcem, kterému se tuto prestižní anketu povedlo vyhrát hned třikrát. Vyrovnal tím tak například rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou, ovšem na rekordmany Věru Čáslavskou a Jana Železného musí v budoucnu ještě jedno vítězství v této anketě přidat.

„Mám samozřejmě obrovskou radost, je mi obrovskou ctí přebírat toto ocenění a nesmírně si toho vážím. Vybírat jednoho sportovce z takové škály skoro nejde, takže kdyby to bylo na mě, dal bych tuto korunku vám všem,“ nechal se slyšet Krpálek v děkovné řeči.

Není pak bez zajímavosti, že Krpálek se kromě těchto tří triumfů v anketě jednou podíval do první desítky a také pak to, že loni nezískal od novinářů ani jeden bod. Nyní pro něj hlasovalo hned 80 žurnalistů, pro druhou tenistku Krejčíkovou, jíž se mimo jiné povedlo triumfovat na letošním Roland Garros zase 73.

Připomeňme, že letos na olympijských hrách v Tokiu se mu podařilo získat zlatou medaili v nejtěžší kategorii nad 100 kilogramů, čímž tak tedy navázal na svůj zlatý úspěch z předešlých Her v Riu de Janeiro, kde pro změnu triumfoval v kategorii do 100 kilogramů. Kromě tohoto jeho letos nejvýraznějšího úspěchu také v dubnu získal bronz na mistrovství Evropy.

Jak již bylo výše zmíněno, druhá v anketě skončila Barbora Krejčíková, která zároveň společně se svoji deblovou parťačkou Kateřinou Siniakovou skončila taktéž na páté pozici. Právě ve spolupráci s ní nejenže ovládla čtyřhru na French Open, ale i na Turnaji mistryň a na olympiádě v Tokiu.

Nikdo se pak nemůže divit, že v elitní desítce českých sportovců nalezneme další oympijské medailisty, tedy zlatého kajakáře Jiřího Prskavce a sportovní střelce Jiřího Liptáka a Davida Kosteleckého. Oproti minulému ročníku obhájili své umístění v elitní desítce jen tři sportovci a to již zmiňovaný Prskavec, biatlonistka Markéta Davidová a snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká. Nově se do první desítky dostal jediný zástupce kolektivních sportů a to fotbalista Patrik Schick (střelec pěti branek na letošním mistrovství Evropy), jenž skončil na sedmém místě.

Když už je řeč o fotbalistech ČR, tak ti v kategorii kolektivů skončili na druhé příčce. Před čtvrtfinalisty letošního fotbalového evropského šampionátu se totiž se 149 bodovým náskokem umístili basketbalisté ČR. A to díky svému historickému kvalifikování se na olympijský turnaj v Tokiu. Třetí se pak v této kategorii umístily hokejistky ČR, taktéž historické kvalifikantky na Zimní olympijské hry v Pekingu.

Co se týče juniorské kategorie, v ní zaujal nejvíce devatenáctiletý atlet František Doubek. Mezi sportovníí legendy vstoupil olympijský vítěz z Mnichova 1972 v zápase řecko-římském Vítězslav Mácha. Za oddanost ke sportu pak získal cenu dlouholetý lyžařský kouč Aleš Suk.

Na závěr dodejme, že v této anketě vždy volí novináři dvakrát. Nejprve se vybere desítka nejlepších a z ní se pak vybere vítěz, jenž si kromě koruny pro krále sportovců odnese i odměnu ve výši čtvrt milionu korun. Nejlepší kolektiv 100 000 korun.

Letos se do hlasování zapojilo celkem 256 sportovních novinářů.

Anketa Sportovec roku ČR 2021:

Jednotlivci: 1. Lukáš Krpálek (judo) 1720 b., 2. Barbora Krejčíková (tenis) 1518, 3. Jiří Prskavec (vodní slalom) 1411, 4. Jiří Lipták (sportovní střelba) 1168, 5. Krejčíková/Kateřina Siniaková (tenis) 1100, 6. Markéta Davidová (biatlon) 930, 7. Patrik Schick (fotbal) 814, 8. David Kostelecký (sportovní střelba) 813, 9. Jakub Vadlejch (atletika) 671, 10. Ester Ledecká (snowboarding a alpské lyžování) 660

Další pořadí: 11. Alexander Choupenitch (šerm) 334, 12. Markéta Vondroušová (tenis) 305, 13. David Pastrňák (hokej) 279, 14. Barbora Seemanová (plavání) 267, 15. Ondřej Palát (hokej) 249, 16. Tomáš Souček (fotbal) 227, 17. Eva Samková (snowboarding) 226, 18. Lukáš Rohan (vodní slalom) 219, 19. Tomáš Satoranský (basketbal) 144, 20. Karolína Plíšková (tenis) 115, 21. Vítězslav Veselý (atletika) 106, 22. Martina Sáblíková (rychlobruslení) 99, 23. Kateřina Siniaková (tenis) 81, 24. Jiří Procházka (MMA) 63, 25. Ondřej Perušič/David Schweiner (plážový volejbal) 63, 26. Jakub Voráček (hokej) 59, 27. Michal Krčmář (biatlon) 51, 28. David Drahonínský (lukostřelba) 46, 29. Vít Přindiš (vodní slalom) 46, 30. Jan Rutta (hokej) 41

Kolektivy: 1. basketbalisté ČR 497, 2. fotbalisté ČR 348, 3. hokejistky ČR 335. Další pořadí: 4. fotbalisté Slavie Praha 149, 5. volejbalisté ČR 87, 6. vodní slalomářky ČR 3xC1 (Fišerová, M. Satková, G. Satková) 67, 7. čtyřbob ČR (Dvořák, Suchý, Šindelář, Nosek) 34, 8. hokejisté Třince 32, 9. čtyřkajak ČR (Špicar, Havel, Vorel, Šlouf) 27, 10. běžecká štafeta 4x400 m (Müller, Maslák, Desenský, Šorm) 25

Sportovní legenda - Cena Emila Zátopka: Vítězslav Mácha (řecko-římský zápas).

Oddanost sportu - Cena Národní sportovní agentury: Aleš Suk. Junioři: 1. František Doubek (atletika) 81, 2. Linda Nosková (tenis) 70, 3. Klára Kneblová (vodní slalom) 68

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport Lukáš Krpálek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy