Zemřela olympijská vítězka Dana Zátopková, bylo jí 97 let

Dvojnásobná olympijská medailistka, přičemž měla na kontě zlato a stříbro z olympijských her, a také dvojnásobná mistryně Evropy v hodu oštěpem a zároveň také manželka stejně legendárního atleta Emila Zátopka Dana Zátopková zemřela ve svých 97 letech. Tuto smutnou informaci v pátek ráno potvrdil serveru iRozhlas.cz Jaroslav Priščák, mluvčí ACS Dukly. „Dozvěděli jsme se velmi smutnou zprávu, že odešla olympijská vítězka Dana Zátopková, která pro reprezentaci Československa, České republiky a armádního sportu udělala strašně mnoho. Čest její památce,“ oznámil konkrétně. Olympijská vítězka z Helsinek roku 1952 zemřela v pátek ráno v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

"Byl jsem za ní naposledy v sobotu, kdy to ještě bylo možné. Dlouze jsme si povídali, psychicky byla úplně v pohodě, do poslední chvíle jí to pálilo, ale tělo jí přestalo sloužit," uvedl pak v tiskové zprávě předseda Českého klubu olympioniků Oldřich Svojanovský.

Právě Dana Zátopková se svým manželem Emilem Zátopkem patřili k nejslavnějším českým atletickým párům vůbec, jenž byl znám svou houževnatostí. Důvod houževnatosti u Dany Zátopkové bychom mohli hledat v tom, že jejím strýcem byl Sergěj Ingr, prvorepublikový generál. Kořeny jejího rodu se však dají dohledat až do období třicetileté války, konkrétně se jedná o jistého Švéda Ungera.

V minulosti několikrát vzpomínala Zátopková na zmiňované olympijské hry v Helsinkách v roce 1952, kde se dařilo jak jí, tak i jejímu manželovi. Tehdy oba ve svých diciplínách vyhráli ve stejný den. Nejprve se tehdy ze svého zlata radoval Emil. „On odcházel od vyhlášení vítězů, tak jsem řekla: ‚Tak a teď mi tu medaili půjčíš pro štěstí.‘ Emil mi ji dal a já šla závodit. No a hned prvním hodem jsem hodila olympijský rekord, to bylo přes 50 metrů, a tím jsem i vyhrála,“ vyprávěla.

Tehdy Zátopek zaznamenal světový rekord na pětikilometrové trati a vedle toho triumfoval i na desítce a na maratónu. Oba spolu žili i poté, co Zátopková s házení oštěpu přestala a ze zlatých se staly stříbrné. „Jsou stříbrné a pozlacené. Za ty roky je chtěl každý vidět, a tak je zlato ochmatané,“ řekla o cenných kovech, které jsou v Národním archivu.

Ve svých 35 letech pak v roce 1958 na mistrovství Evropy zaznamenala svým hodem dlouhým 55,73 metru světový rekord.

Životní dráhy obou atletů Zátopkových ovlivnili události 20. století. Poté,  co byli oba na vrcholu ve svých kariérách, o kterých následně mluvili na školních besedách a dalších veřejných vystoupeních, pak přišel rychlý sešup, když Emil Zátopek vyjádřil nesouhlas se sovětskou okupací v roce 1968.

Související

Femke Bolová

Nizozemská hvězda Bolová překonala po téměř 41 letech halový světový rekord Kratochvílové

Skoro 41 let se mohla bývalá česká, respektive československá atletka Jarmila Kratochvílová chlubit tím, že drží halový světový rekord na trati 400 metrů. Nyní už to neplatí, jelikož byl překonán aktuálním nizozemským atletickým talentem, dvaadvacetiletou Femke Bolovou. Právě ona totiž v neděli na nizozemském mistrovství v Apeldoornu zaběhla čtvrtku v čase 49,26 sekundy, čímž tak překonala dosavadní rekord o 33 setin. 

Více souvisejících

Atletika Dana Zátopková smrt

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

Statisíce lidí přijdou o práci, milion míst změní digitalizace, varuje Jurečka

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy