Ztráta kolem 50 milionů korun. Takhle draho přijde český sport koronavirus

Aktuální pandemie koronaviru zasáhne samozřejmě všechny části společnost, sport nevyjímaje. Česká unie sport (ČUS) v čele s Miroslavem Janstou v úterý oznámila, kolik český sport ztratí kvůli viru a nemoci COVID-19, který způsobuje. I ČUS se samozřejmě musí řídit nařízeními vlády, které přišly v souvislosti s koronavirem, tedy s celostátní karanténou a zákazem shromažďování osob. Na základě toho tak totiž musela uzavřít nejen areál v Nymburku, ale třeba i plavecký stadion v Podolí a nevylučuje se, že kvůli pandemii vzniknou problémy u klubů tělovýchodné jednoty. To všechno podle propočtů ČUS znamená, že český sport přijde kvůli koronaviru o více než 50 milionů korun.

"V této souvislosti očekáváme ztrátu, která v tomto režimu za tři měsíce přesáhne 51 milionů korun," nechal se v úterý při svém výstupu před novináři slyšet šéf ČUS Miroslav Jansta s tím vědomím, že minimálně do Velikonoc budou platit aktuální nařízení vlády kvůli koronaviru a sportovní život se v Česku do normálu asi jen tak nevrátí.

Není překvapením, že v současné době Česká unie sportu i její servisní centra pracují v nouzovém režimu, během něho jsou ale v kontaktu nejen s jednotlivými sportovními svazy, ale i s jednotlivými kluby a tělovýchovnými jednotami. Ty v těchto dnech nemohou vykonávat svoji činnost, neboť kvůli aktuální omezení volného pohybu osob způsobuje to, že je povoleno individuální sportování a to buď doma nebo v přírodě. "Pro některé velké tělovýchovné jednoty to může být kritické. Z kraje roku nejsou na účtech prostředky z dotací a grantů, teď chybí příjmy z pronájmů. Náklady na úsporný provoz a mzdy zaměstnanců včetně trenérů budou problematické. S veškerými vládními opatřeními ale samozřejmě souhlasíme. Zdraví občanů je nejpřednější," uvedl Jansta.

I samotná ČUS bude muset kvůli aktuální pandemii počítat se značnými finančními ztrátam, protože od 13. března kvůli nařízení vlády musela uzavřít Sportovní centrum Nymburk, bazén v Podolí či lyžařský areál v Zadově. "Pokud bude nouzový stav pokračovat do června, očekáváme v našich centrech výpadek tržeb v podobě 51 milionů korun. V Nymburku mělo objednáno tréninkové pobyty mnoho sportovních týmů včetně reprezentačních a sportovci se měli připravovat na olympijské hry v Tokiu," upozornil Jansta.

Podle jeho slov se tak český sport v těchto dnech ocitl v nejtěžší situaci, kterou doposud nepoznal. "Sport je podroben zkoušce, na níž jsme nemohli být připraveni předem, na níž se nelze rychle adaptovat. Avšak právě v krizi se projevují lidské povahy, právě tato krize nastavuje i sportovnímu prostředí zrcadlo, je prověrkou jeho schopností. Sportovci také věří, že až bude čas, stát dokáže pomoct i sportovištím a sportu," řekl.

Že následný restart českého sportu po opadnutí aktuální pandemie nebude jednoduchý, ví i předseda Českéhob olympijského výboru Jiří Kejval. "Až se situace uklidní, bude sport zase důležitý. Neradi bychom, aby tahle přestávka nějakým zásadním způsobem zasáhla ten sport, byť se obáváme, že doba po téhle krizi bude pro sport velmi obtížná," uvedl konkrkétně.

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport Česká unie sportu Miroslav Jansta

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 2 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 4 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 4 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 5 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

Výhled počasí na květen: Meteorologové řekli, zdali čekají další extrémy

Nebývale chladné počasí v závěru minulého týdne odeznělo a teploty už opět stoupají do nadprůměru. Extrémy se ale v květnu nečekají, vyplývá z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy