Po roce byl vyhlášen českým Fotbalistou roku opět reprezentační útočník Schick

Tradiční českou anketu o nejlepšího českého hráče „Fotbalista roku“ vyhrál letos stejně jako loni reprezentační útočník Patrik Schick. Sedmadvacetiletý forvard oblékající na klubové úrovni dres německého Leverkusenu, jenž je momentálně ve stavu zraněných a neúčastní se aktuálního reprezentačního srazu na úvod kvalifikace na mistrovství Evropy 2024, ovládl 58. ročník ankety pod hlavičkou Fotbalové asociace ČR (FAČR), když o více než 200 bodů vyhrál před druhým záložníkem Antonínem Barákem z Fiorentiny. Na třetím místě pak skončil plzeňský gólman Jindřich Staněk. 

Připomeňme, že útočníkovi Patriku Schickovi se minulá sezóna 2021/22 vydařila především díky povedenému jaru. Právě tehdy zaznamenal v dresu bundesligového Leverkusenu hned osm gólů, přičemž dohromady ve zmíněném ročníku vstřelil za tento německý celek celkem 24 branek a díky tomu se tak stal druhým nejlepším kanonýrem Bundesligy v minulé sezóně, když nestačil pouze na Roberta Lewandowského. Současná sezóna 2022/23 už tak ale povedená z pohledu Schicka není, především kvůli opakujícím se zdravotním problémům. Kvůli nim se tak dostal na podzim loňského roku jen do jedenácti duelů v dresu Leverkusenu, během kterých vstřelil pouhé dvě branky. 

Kvůli zdravotním potížím toho moc neodehrál ani na reprezentační úrovni. Loni nastoupil za národní tým pouze ke dvěma zápasům, během kterých zaznamenal jednu přesnou trefu. Protože se v současné době trápí s tříslem, neobjeví se na úvod kvalifikace na mistrovství Evropy v duelech s Polskem a Moldavskem.  

"Minulá sezona byla skvělá, (po jaru) jsem to zakončil s 24 góly. Ale jak minulá sezona dobře skončila, tak nová špatně začala. V létě jsem měl první operaci třísel a od té doby se to se mnou táhne. Trápil se celý Leverkusen, plus já do toho ještě zdravotně," okomentoval minulý kalendářní rok ze svého pohledu Schick a pokračoval: "Takže tahle cena je vzhledem k tomu druhému půlroku pro mě trošku překvapení. Na druhou stranu vážím si jí možná ještě o trošku víc než loni vzhledem k tomu mému zranění, které je nepříjemné. Je to jeden z nejtěžších momentů v mé kariéře." 

Co se týče druhého Antonína Baráka, tak ten v anketě ztratil na prvního Schicka 216 bodů. Osmadvacetiletý fotbalista začínal loňský kalendářní rok v dresu Verony, za kterou na jaře zaznamenal šest gólů, v létě následně odešel do jiného italského klubu Fiorentiny, kde na podzim přidal další čtyři branky. 

O pouhý bod za ním skončil v anketě na třetím místě plzeňský brankář Jindřich Staněk. Ten dotáhl svými zákroky na jaře Plzeň k mistrovskému titulu a následně jí pomohl taktéž do skupinové fáze Ligy mistrů. Tři body za ním jako čtvrtý skončil záložník anglického West Hamu a zároveň kapitán českého národního týmu Tomáš Souček, jenž mimochodem tuto anketu ovládl v letech 2019 a 2020. Pátý pak s odstupem skončil další český fotbalista hrající za Leverkusen Adam Hložek. 

Vyhlášeny byly i další kategorie. Třeba nejlepším trenérem loňského roku se stal plzeňský stratég Michal Bílek. Bývalý reprezentační kouč dovedl k již zmíněnému mistrovskému titulu Plzeň. Stal se tak mimochodem po Jozefu Chovancovi druhým člověkem v historii, kterému se anketu podařilo ovládnout v hráčské i trenérské kategorii. "Je těžké říct, co pro mě znamená víc. Fotbalistou roku jsem byl před více než 30 lety, kdy jsme váleli se Spartou, dostali jsme se na mistrovství světa v Itálii. Hodně to pro mě znamenalo, že jsem vyhrál v obrovské konkurenci. Na téhle ceně pro trenéra mají velký podíl mí hráči, kteří hráli naprosto skvělým způsobem. O malinko víc pro mě zůstává, že jsem se stal Fotbalistou roku," uvedl k tomu Bílek. 

Dodejme, že během pondělního galavečera v pražském hotelu Hilton byla nejlepší fotbalistkou vyhlášena útočnice Andrea Stašková a talentem roku pro změnu Michal Ševčík z Brna. 

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Patrik Schick FAČR

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy