Po zvolení nového trenéra národního týmu skončila Sportovní rada v čele s Vladimírem Šmicerem

Jen krátce po oznámení Fotbalové asociace ČR (FAČR), že se novým trenérem reprezentace stává Ivan Hašek, přišla ze Strahova nečekaná zpráva o konci celého poradního orgánu zvaného Sportovní rada, v jehož čele stál bývalý fotbalový reprezentant Vladimír Šmicer. Zprávu o jeho rezignaci vzal asociační výkonný výbor na vědomí a bude se celou záležitostí zabývat na svém dalším zasedání. Samotná Sportovní rada FAČR pak přišla s vysvětlením, proč se k tomuto radikálnímu kroku rozhodla. Tím nejhlavnějším důvodem byly neshody s vedením českého fotbalu.

Sportovní rada fungovala teprve od předloňského března a měla být poradním orgánem asociačního výkonného výboru s podobnými pravomocemi, jako mají jiné odborné komise pro různé oblasti fotbalu. Podle původní myšlenky měla dávat výkonnému výběru svůj pohled nejen na reprezentační výběry, ale i na mládež, akademie, strukturu soutěží nebo pozici technického ředitele. A v ideálním světě by měli členové výkonného výboru dát na rady Sportovní rady.

V ní původně figurovalo následujících sedm členů: předsedou byl tedy Vladimír Šmicer, dále pak další dva bývalí reprezentanti a v současnosti dva kluboví funkcionáři Tomáš Rosický a Zdeněk Grygera, skaut Jan Říčka, trenér mládeže Antonín Barák starší, současný brněnský sportovní manažer Zdeněk Psotka a někdejší reprezentační mluvčí a jedna z tváří hnutí F-evoluce Ondřej Lípa. Postupem času byli Psotka s Barákem nahrazeni trenérem Vernerem Ličkou, sekretářem Matějem Čmejlou a Hanou Výmolovou mající na starosti ženský fotbal.

Přestože Sportovní radě FAČR vadil její menší vliv oproti původním plánům, tak se shodla s fotbalovým vedením na tom nejdůležitějším, a to na jméně nového reprezentačního trenéra Ivana Haška.

Ke konci Sportovní rady se FAČR vyjádřila následovně: "Právě ohledně pravomocí Sportovní rady panoval v poslední době názorový rozpor, který zcela nevyřešilo ani listopadové jednání s vedením FAČR. To přitom její obsazení před necelými dvěma lety iniciovalo, protože poradní orgán na sportovní témata ve strukturách asociace chyběl," uvedla a pokračovala: "To však nemůže změnit skutečnost, že rozhodovací pravomoc a zodpovědnost nese pouze výkonný výbor FAČR, tak jako v jakékoliv jiné asociaci či ve FIFA a UEFA. Navzdory aktuálnímu rozhodnutí členů Sportovní rady přinesla vzájemná spolupráce řadu pozitiv. Vedení asociace i proto jejich rozhodnutí respektuje a za odvedenou práci jim děkuje."

Následně se ke svému rozhodnutí skončit vyjádřili i samotní členové Sportovní rady FAČR v prohlášení zaslaném České tiskové kanceláři (ČTK). "Sportovní rada se po dlouhodobém a důkladném zvážení všech okolností rozhodla rezignovat. Důvodem byl přetrvávající názorový nesoulad s vedením asociace ve vnímání role a významu sportovní rady a především pak jejích doporučení ve sportovní oblasti fungování FAČR," sdělila rada, která zároveň uvedla, v čem byl nejvíce zakopaný pes. "V tomto ohledu se jednalo především o posílení pozice technického ředitele, jasné pojmenování odpovědností a kompetencí ve sportovní struktuře asociace, priorit v oblasti investic a úspor právě ve sportovních projektech a výchově hráčů a trenérů," prozradila rada.

Ta zároveň uvedla, že si byla od začátku svého působení vědoma toho, že její role je pouze poradní. "Určitě jsme neměli ambici řídit český fotbal. Ale usilovali jsme o to, aby se našimi doporučeními a analýzami vedení asociace skutečně zabývalo, protože jsme se této práci všichni věnovali zodpovědně a s cílem pomoci českému fotbalu," zakončila ve svém prohlášení rada.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

FAČR vyhlásila soutěž na využití areálu na Strahově. Může vzniknout nový stadion

Buď tréninkové centrum, nebo nový stadion, klidně konečně ten národní. To všechno může být výsledek mezinárodní soutěže vyhlášené Fotbalovou asociací ČR (FAČR) na sportovní využití chátrajícího areálu na Strahově se stadionem Evžena Rošického. Na něm ještě před dvěma lety mimo jiné trénovala česká reprezentace, protože je ale od loňského roku nevyužíván, v současnosti se nachází v havarijním stavu.
Ilustrační fotografie.

Sága o hledání trenéra fotbalové reprezentace je u konce. Jednomyslně byl zvolen Ivan Hašek

Po čtvrtečním mimořádném jednání výkonného výboru FAČR je konečně jasné, kdo v dalším období povede českou fotbalovou reprezentaci. Na uvolněný trenérský post po konci Jaroslava Šilhavého přichází podle očekávání Ivan Hašek, jenž se tak vrací ke kormidlu národního týmu po 15 letech, kdy tehdy tým trénoval jen několik měsíců a byl zároveň předsedou českého fotbalu. Výbor se na něm shodl jednomyslně, přičemž rozhodl i o asistentech, kterými se mají stát Jaroslav Köstl a Jaroslav Veselý. Doposud pak není jasné, kdo se stane generálním manažerem. Rozhodnout se má do konce ledna.

Více souvisejících

FAČR Fotbal Vladimír Šmicer

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy