Potíže pro komisi rozhodčích. Z listiny sudích kvůli pivu v Lotyšsku vyškrtla Orla s Horákem, sbor opouští i Křepský

Nová tuzemská fotbalová sezóna sotva začala a komise rozhodčích musí řešit nemalé potíže se sudími. O největší problém se postaral sudí Pavel Orel s asistentem Adamem Horákem, kteří si před duelem předkola Konferenční ligy mezi RFS Riga a Sabahem měli objednat v hostelu jedno pivo, což bylo zapsáno následně v zápise o utkání. Sama komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR (FAČR) ale důvody vyřazení z listiny profesionálních sudích nikterak nepřiblížila. Na této listině pak nebude už působit ani Michal Křepský, který svůj konec odůvodnil nedostatečnou podporou ze strany komise.

Ještě po zmiňovaném pohárovém zápase hraném před dvěma týdny 26. července v Lotyšsku sudí Pavel Orel pískal ligový zápas mezi Slavií a Zlínem (2:1), kde byl Adam Horák videorozhodčím. Pak už ale přišel na řadu osudový evropský zápas pro tuto dvojici sudích. 

"Rozhodnutí se týká mé účasti v rámci utkání Evropské konferenční ligy mezi RFS Riga a Sabah Baku, na které jsem byl s kolegy delegován před dvěma týdny. Připouštím, že jsem den před výše zmíněným utkáním, po příjezdu před obědem, vypil jedno pivo v hotelu, v němž jsme byli ubytováni," nechal se slyšet Orel ve svém vyjádření pro Českou tiskovou kancelář (ČTK) a pokračoval: "Tuto skutečnost delegát utkání zmínil v následném reportu zmíněného utkání. Komise rozhodčích FAČR věc vyhodnotila tak, že jsem porušil etický kodex rozhodčích pro profesionální soutěže. Považuji vzniklou situaci za nešťastnou, nicméně rozhodnutí je plně v kompetenci komise rozhodčích FAČR."

K inkriminovanému zápasu v Lotyšsku dodejme, že kromě Orla, jenž tam figuroval jako čtvrtý sudí a Horáka, jenž byl pro změnu prvním asistentem, byl součástí ryze českého rozhodcovského sboru také hlavní Jan Machálek a druhý asistent Jan Váňa.

Vyřazení Orla s Horákem nařídila komise rozhodčích nově v čele s Liborem Kovaříkem na základě porušení etického kodexu, který tato komise zavedla nově od této sezóny. Kromě zásad chování profesionálních sudích před zápasem, během něj i po něm, řeší tento kodex také střet zájmů či takzvané povolené a nepovolené kontakty mezi rozhodčími a zástupci jednotlivých klubů. Pokud dojde ze strany sudích k porušení těchto skutečností, vyústí vše v disciplinární prohřešek.

Co se pak týče samotného čtyřiatřicetiletého sudího Pavla Orla, tak ten patřil k nejzkušenějším sudím na tuzemské listině profesionálních rozhodčích. Vždyť odpískal v první lize celkem 124 zápasů, v 62 duelech pak působil coby videorozhodčí. Poprvé se pak na ligových trávnících začal objevovat již v sezóně 2011/12 a později byl i součástí mezinárodní listiny.

Zároveň je ale s jeho jménem spjato několik kontroverzí a v minulosti se o něm mluvilo jako o jednom ze sudích poplatných režimu pod Romanem Berbrem. Třeba v sezóně 2019/20 mu byla omezena činnost rozhodčího natolik, že tehdy nenastoupil do celého podzimu s píšťalkou v ruce.

Sedmatřicetiletý Horák nebyl tak zkušený, premiéru si odbyl v sezóně 2016/17 a v první lize figuroval hlavně jako asistent rozhodčího, za svou kariéru nastoupil do 98 zápasů. Ve 39 duelech pak působil u videosystému VAR.

Křepský nepociťoval dostatečnou podporu od komise, i proto dal píšťalku na hřebík

Pánové Orel a Horák nejsou jedinými rozhodčími, kteří opouští v těchto dnech tuzemský profesionální rozhodcovský sbor. Dalším jménem, které už na této listině dál fotbalová veřejnost neuvidí, je Michal Křepský. Ten se rozhodl sám, že ukončí svou rozhodcovskou kariéru a vedle těch rodinných a osobních uvedl jako jeden z důvodů svého konce nedostatečnou podporu ze strany komise rozhodčích.

„Chtěl bych touto cestou vyjádřit moji situaci, která poslední dobou není profesionální, a proto musím ukončit v profesionálním fotbalu svoji činnost rozhodčího. Děkuji Komisi rozhodčích za příležitost pískat profesionální soutěže," napsal mailem svým kolegům Křepský, který tak naposledy odpískal druholigový duel Opava vs. Žižkov (3:3).

„Hlavní důvod je rodina a moje práce u policie. Těch důvodů je spousta, ale činnost Komise rozhodčích, jak všem a všude říká, že za rozhodčíma bude stát, tak to vůbec není vidět! Je mi z toho smutno! Poslední hřebíček v mém rozhodování bylo i vystoupení pana Korduly po utkání v Opavě...," uvedl dále Křepský s připomínkou toho, že ve zmiňovaném duelu Opavy s Žižkovem byl v roli delegáta zápasu Antonín Kordula.

Připomeňme, že v tomto inkriminovaném druholigovém duelu sice Křepský odpískal penaltu pro hosty za stavu 3:0 pro Opavu. Tato penalta byla proměněna Voltrem, ovšem pak penaltu chtěli i domácí po zákroku na Rataje, ale tyto žádosti zůstaly nevyslyšeny. Po samotném zápase pak prý na výkon Křepského nebyly žádné stížnosti.

Nový šéf komise rozhodčích Libor Kovařík se pak k internímu mailu Michala Křepského nechtěl pro server sport.cz nikterak vyjadřovat. „Pan Křepský se nevyjádřil mediálně, takže se k tomu nebudeme také vyjadřovat," řekl pouze.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal FAČR

Aktuálně se děje

před 26 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy