Povedené narozeniny Ester Ledecké. Nejprve vítězství v super- G, pak jedenáctá ve sjezdu

V době, kdy letošní sezóna Světový pohár ve sjezdovém lyžování dospěl ke svému závěru, se česká lyžařka Ester Ledecká dostala do takové formy jako v době před jejím posledním zraněním a následných dvou operací klíční kosti. V pátek v rakouském Saalbachu totiž zaznamenala první vítězství v super-G v rámci Světového poháru od únoru 2022, kdy naposledy v této disciplíně triumfovala v Crans Montaně. V sobotu, v den svých 29. narozenin, pak zase pro změnu zaznamenala své nejlepší umístění ve sjezdu v této sezóně a to, když v rakouském středisku skončila na 11. místě.

Začněme postupně nejprve pátečním závodem v superobřím slalomu. Zde Ledecká navázala na svou stoupající formu posledních týdnů a po posledním třetím místu z norského Kvitfjellu nyní v rakouském Saalbachu hned triumfovala. Česká reprezentantka vyjela na trať jako osmá závodnice v pořadí a když dojela do cíle, byla o 45 setin rychlejší než dosud vedoucí Němka Kira Weidleová. Povedlo se jí to především díky výtečně projeté spodní části trati. Na její čas pak tehdy neměly ani Švýcarka Lara Gutová-Behramiová, jinak už jistá celková vítězka Světového poháru v této disciplíně, ani Cornelia Hütterová, jež také měla blízko k celkovému triumfu a tudíž k zisku malého křišťálového glóbu za tuto disciplínu.

Ledeckou neporazila nakonec ani Italka Federica Brignoneová, která ve výsledku ztratila na českou lyžařku pouhých 28 setin sekundy. Na třetí stupínek po tomto závodě vystoupala Kajsa Vickhoff Lieová z Norska, která zaostala o další dvě setiny. 

"Tak nějak jsem si to představovala. Jsem hlavně ráda, že už mám veškerou svoji sílu zpátky, že můžu jezdit tak, jak jsem zvyklá, a můžu předvést jízdu, kterou bych chtěla. Moc si vážím toho, že už se cítím dobře. Hlavně musím i poděkovat celému svému týmu. Opravdu jsem moc vděčná, že je všechny mám a mohla jsem jim dát aspoň takový malý dáreček i já," citují slova Ledecké servery iSport.cz a iDnes.cz. "Nejvíc jsem asi získala ve střední pasáži. Tam to bylo takové skoro obřákové – zleva doprava. Snažila jsem se jet co nejčistěji a hnát do dolů. Myslím, že jsme s Franzem (Gamperem) a Tomášem (Bankem) udělali skvělou prohlídku. Jsem ráda, že je tu mám. Poradili a teď můžeme všichni slavit," pokračovala pražská rodačka.

Pro Gutovou-Behramiovou tak páteční výsledek znamenal, že kromě toho, že celkově triumfovala ve Světovém poháru, tak kromě malého křišťálového glóbu z obřího slalomu získala i ten ze super-obřího slalomu.

V sobotu byla Švýcarka blízko i k celkovému triumfu ve sjezdu, ale finálový závod v Saalbachu pokazila na tolik, že v něm skončila až sedmnáctá. Dala tak šanci ostatním pronásledovatelkám, především pak Rakušance Cornelii Hütterové. Ta toho dokázala využít beze zbytku, neboť se svým startovním číslem 12 dokázala celý závod vyhrát. Na stupně vítězek tohoto sjezdu pak Hütterovou doprovodily ještě druhá Slovinka Štuhecová a třetí Italka Delagová. "Cornelia dneska byla jasně lepší. Abyste vyhráli Světový pohár, musíte být nejlepší celou sezonu a dokázat se přizpůsobit všem možným typům sněhu. Já se s tím dneska trápila a přišla o pohár. Nic není nikdy předem dáno," uznala Gutová-Behramiová po závodě v rozhovoru pro televizi RAI, že na celkový triumf ve sjezdu zkrátka neměla, když na Hütterovou v tomto závodě ztratila 1,89 sekundy.

Na Hütterovou pak ztratila 1,31 sekundy nakonec jedenáctá Ledecká, ktreána trať vjela coby devatenáctá v pořadí a pro kterou to ale byl nejlepší výsledek ve sjezdu v této sezóně. I proto ji mrzel po závodě konec sezóny. "Je trochu škoda, že sezona končí. Mám teprve pocit, že se zahřívám. Ale jsem určitě ráda. Hlavně za to, že jsem jela jízdu, jakou jsem chtěla jet. Neudělala jsem moc chyb. To, co jsem chtěla udělat, tak jsem udělala," nechala se narozeninová oslavenkyně slyšet po závodě.

V něm tedy skončila o místo hůře než při středečním tréninku. "Dnešní počasí si s námi pohrálo. Každý měl jiný vítr. Foukalo to zepředu, zezadu, ze stran. Na rovině jsem cítila hodně silný protivítr. Bohužel to nemůžu porovnat s jinými holkami, které tam jely. Někdo mohl mít pocit, že to mohlo být třeba lyžemi, ale ne, ty jely výborně. Dneska mi počasí nepomohlo. Tak to ale někdy je, jsme outdoorový sport," hodnotila Ledecká podmínky na trati.

V cílovém prostoru se však dočkala překvapení od fanoušků, kteří ji zpěvem přáli k narozeninám. "Bylo to strašně milé. Nic takového jsem nečekala. Většinou jsem hlavou ještě někde na trati, ale tohle mě hezky probudilo," dodala Ledecká.

Dodejme pak, že sjezdový závod v Saalbachu byl posledním závodem v rámci Světového poháru v kariéře norské reprezentantky Ranghildy Mowinckelové.

Výsledky super-G žen v Saalbachu (22.3.2024): 

Ženy: 1. Ledecká (ČR) 1:15,94, 2. Brignoneová (It.) -0,28, 3. Lieová (Nor.) -0,30, 4. Venierová -0,35, 5. Hütterová (obě Rak.) -0,43, 6. Weidleová (Něm.) -0,45

Konečné pořadí superobřího slalomu (po 9 závodech): 1. Gutová-Behramiová (Švýc.) 576, 2. Brignoneová 546, 3. Hütterová 516, 4. Venierová 380, 5. Lieová 337, 6. Ledecká 287

Průběžné pořadí SP (po 38 z 39 závodů): 1. Gutová-Behramiová 1716, 2. Brignoneová 1552, 3. Shiffrinová (USA) 1409, 4. Hectorová (Švéd.) 922, 5. Hütterová 813, 6. Vlhová (SR) 802, ...26. Ledecká 350, 62. Dubovská 113, 115. Jelínková (obě ČR) 9

Finále SP ve sjezdovém lyžování v Saalbachu (Rakousko) – (23.3.2024):

Ženy – sjezd: 1. Hütterová (Rak.) 1:45,08, 2. Štuhecová (Slovin.) -0,17, 3. Nicol Delagová (It.) -0,49, 4. Agerová -0,50, 5. Venierová -0,62, 6. Puchnerová (všechny Rak.) -0,63, ...11. Ledecká (ČR) -1,31

Konečné pořadí sjezdu (po 8 z 8 závodů): 1. Hütterová 397, 2. Gutová-Behramiová (Švýc.) 369, 3. Goggiaová (It.) 350, 4. Venierová (Rak.) 346, 5. Brignoneová (It.) 281, 6. Fluryová (Švýc.) 275, ...23. Ledecká 87

Konečné pořadí SP (po 39 z 39 závodů): 1. Gutová-Behramiová 1716, 2. Brignoneová 1581, 3. Shiffrinová (USA) 1409, 4. Hectorová (Švéd.) 922, 5. Hütterová 913, 6. Vlhová (SR) 802, ...23. Ledecká 374, 62. Dubovská 113, 115. Jelínková (obě ČR) 9

Související

Ester Ledecká

Poslední paralelní slalom na snowboardu ovládla Ledecká. Ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku

Od kvalifikace až po finálovou jízdu předvedla snowboardistka Ester Ledecká zase jednou svůj typický suverénní výkon, když v ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku a na jeho konci vystoupala po čtyřiadvacáté v rámci snowboardového Světového poháru na nejvyšší stupínek. Tentokrát se české reprezentantce zadařilo v německém Winterbergu, kde vyvrcholila letošní sezóna Světového poháru ve snowboardovém paralelním slalomu.
Ester Ledecká

Vydařený víkend Ester Ledecké. V sobotu i v neděli ovládla paralelní slalomy na snowboardu

Poprvé od návratu po zranění klíční kosti se česká reprezentantka Ester Ledecká zúčastnila paralelního slalomu na snowboardu v rámci Světového poháru. Stalo se tak v bulharském Pamporovu. Všem soupeřkám hned ukázala, že na její dominanci v této disciplíně se nic nezměnilo. Návrat to byl totiž fenomenální. V sobotu ovládla nejprve kvalifikaci a pak i další fáze závodu včetně samotného finále. Až do semifinále jí pak dělala společnost další česká závodnice Zuzana Maděrová, která nakonec skončila čtvrtá. V neděli triumf zopakovala. Zatímco v sobotu ve finále porazila Němku Ramonu Theresii Hofmeisterovou, v neděli byla její finálovou soupeřkou Rakušanka Sabine Schöffmannová.

Více souvisejících

Ester Ledecká

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 2 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 4 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 5 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 5 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Výhled počasí na květen: Meteorologové řekli, zdali čekají další extrémy

Nebývale chladné počasí v závěru minulého týdne odeznělo a teploty už opět stoupají do nadprůměru. Extrémy se ale v květnu nečekají, vyplývá z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy