Skvělá Vondroušová. Ve Wimbledonu vybojovala druhou účast v grandslamovém finále v kariéře

Další obrovský úspěch si připsala ve čtvrtek na své konto česká tenistka Markéta Vondroušová. Ta před čtyřmi lety hrála finále Roland Garros a dosud to byl její největší úspěch v kariéře. Nyní k němu přidala další, když dokázala porazit v semifinále slavného Wimbledonu Ukrajinku Elinu Svitolinovou a to dvakrát 6:3 za 76 minut.

Že by to mohl být zápas české hráčky, tak to sliboval už úvod tohoto čtvrtečního semifinále. Po zvládnutém úvodu přišel na řadu z její strany brejk v páté hře úvodního setu. Přestože se Ukrajince povedlo stav vyrovnat na 3:3, za tohoto stavu opět ztratila svůj servis, na což už odpovědět adekvátně nedokázala. Proto tak tedy bylo už po půlhodině známo jméno vítězky prvního setu.

Vondroušová na svůj výkon plný přesného a pestrého tenisu navázala i v úvodu druhého setu, kdy i tentokrát sebrala hned dvakrát servis své soupeřce, díky čemuž se tak dostala do jasného vedení 4:0 a hned dvakrát tak měla příležitost doservírovat na 5:0. Svitolinové se však tehdy povedlo získat tři hry za sebou a dodat si tak sebevědomí.

Jenže následně se opět ukázal největší problém Svitolinové v tomto zápase, a to neudržení si svého servisu. Díky tomu se tak Vondroušová dočkala vedení 5:3 ve druhé sadě a nakonec ji tak stačil už první mečbol k ukončení mače, během něhož zaznamenala hned 22 vítězných míčů oproti devíti na kontě Ukrajinky.

Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova se navíc stala první tenistkou od roku 1963, které se coby nenasazené povedlo postoupit až do finále Wimbledonu. Naposledy se takovýto kousek povedl na londýnské trávě legendární Billie Jean Kingové. "Byla jsem šíleně nervózní. Byla jsem nervózní po celý zápas. Minulý rok jsem nehrála šest měsíců kvůli zranění. Nikdy nevíte, jak se vám podaří po tak dlouhé pauze vrátit. Jsem ale vděčná, že tu jsem, jsem zdravá a mohu zase hrát tenis. Teď si určitě na chvíli odpočinu," nechala se slyšet po vyhraném semifinále přímo na kurtu Vondroušová.

Tato členka 1. ČLTK Praha se tak stala v pořadí již čtvrtou Češkou, které se povedlo postoupit do finále nejslavnějšího tenisového grandslamu. Před tím se to povedlo třikrát Janě Novotné (1993,1997,1998), dvakrát Petře Kvitové (2011,2014) a jednou Karolíně Plíškové (2021).

V sobotním finále se Vondroušová utká s jednou z dvojice Uns Džábirová (Tunisko)-Aryna Sabalenková (Bělorusko).

Konečný výsledek semifinále tenisového Wimbledonu (13.7.2023):

Ženy: Dvouhra – semifinále: 

Vondroušová (ČR) – Svitolinová (Ukr.) 6:3, 6:3

Související

Více souvisejících

Markéta Vondroušová (tenistka) wimbledon tenis

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Aktualizováno před 13 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 29 minutami

Aktualizováno před 45 minutami

před 45 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy