Sparta sahala v Istanbulu po výhře, nakonec odjíždí s jednobrankovým mankem

Fotbalová Sparta má za sebou vstup do jarní vyřazovací fáze evropských pohárů, konkrétně Evropské ligy. V rámci jejího play-off se utkává s Galasatarayem Istanbul a v prvním zápase na jeho půdě sahali svěřenci kouče Briana Priskeho po remíze a dokonce po výhře, ale v Praze bude nakonec příští týden ve čtvrtek dohánět jednobrankové manko poté, co Mauro Icardi až v nastaveném čase rozhodl gólem na konečných 3:2 pro turecký celek.

Že se Pražané nezalekli tolik typického tureckého pekla, bylo na nich vidět už od prvních minut. Nebáli se vysokého napadání a i proto se tak zanedlouho po výkopu mohl do první velké příležitosti Birmančevič, který ale nepřekonal vyběhnutého gólmana Musleru. Mrzelo to o to víc v 19. minutě. Právě tehdy totiž domácí jako první otevřeli skóre, když se balon dostal k Demirbayovi, jehož nikdo dostatečně neatakoval a tudíž se tak v klidu dostal do vápna, kde se pak odhodlal ke střele k bližší tyči, kterou měl gólman Vindahl nedostatečně pokrytou a za kterou zaplul míč do sítě, 1:0 pro Galatasaray.

Po uběhnutí úvodní půlhodiny se domácí dostali do dalších dvou šancí, přičemž v první z nich zakončoval Mertens, jemuž v šestnáctce přihrál balon Aktürkoglu. Mertens ale se svým zakončením neuspěl. Tento bývalý hráč Neapole se ale za chvíli připomněl znovu, když střelou z dálky vyzkoušel Vindahlovu pozornost. Na druhé straně po předávce od Kairinena zase zahrozil Kuchta, jenž ale zamířil pouze do Muslerovy náruče. Krátce před odchodem do kabin na poločasovou pauzu pak předvedl zakroucenou střelu Birmančevič, ale stejně jako v úbvodu poločasu, tak i tentokrát v jeho závěru to gólem neskončilo.

Co se ale Spartě nepovedlo na konci první půle, to se podařilo na začátku druhé půle. I do ní vstoupili sparťané aktivně a to tak, že po vybojované standardní situaci přišel Kairinenův centr zleva na hranici šestnáctky, kde operoval Preciado a právě ten svou střelou z dálky k tyči rozradostnil nejen sparťanské fanoušky, ale i fanoušky českého fotbalu, 1:1. Poté se na straně domácích očividně zvýšilo tempo hry, které vedlo nejprve k Icardiho hlavičce po Mertensově centru a následně i k Icarově úniku zakončenému do tyče. V 61. minutě se ale dočkali kýženého gólu a vrátili se tak do vedení. Byl t doslova od kapitána Krejčího dárek pro tureckého soupeře, když chybně rozehrál a následně tečoval do vlastní sítě Mertensovo zakončení, 2:1 pro Galatasaray.

Toto vedení, ale netrvalo naštěstí dlouho, konkrétně je čtyři minuty. Za tak krátkou dobu se totiž Pražanům podařilo opět vyrovnat zásluhou Kuchtovy hlavičky pro Preciadově centu. To už ale hráli domácí o deseti lidech poté, co byl vyloučen stoper Nelsson, když nedovoleně zastavil unikajícího Birmančeviče.

Parádní zápas s šancemi na obou stranách a ve svižném tempu pokračoval i nadále, přestože postupem času byl více a více nervóznějším. Stále tu bylo nebezpečí ze strany domácích, Torreirovo zakončení hlavou pod horní tyč ale ještě dokázal gólman Vindahl vytáhnout na roh. Deset minut před koncem zápasu se síly na hřišti vyrovnali, když byl poměrně přísně po druhé žluté ze hřiště vyloučen Ryneš po sáhnutí do Yilmazeho obličeje. Tehdy bylo už taktéž jasné, že se odvety kvůli své třetí žluté kartě v soutěži na Letné nezúčastní ani Birmančevič.

Ani tyto nepříjemnosti ale Spartu nepoložily. Naopak hosté dále hrozili a vůbec nejblíže ke vstřelení dost možná vítězné trefy byl Wiesner. Ten ale v 90. minutě po brejku trefil míčem jen obličej gólmana Muslery. Potvrdilo se tak staré známé „Nedáš, dostaneš!“. Za chvíli se na druhé straně prosadili domácí, když Yilmaz přihrál Icardimu a ten se svou přízemní střelou postaral z pohledu tureckého celku o vítězství 3:2.

Konečný výsledek úvodního zápasu play-off Evropské ligy UEFA (15.2.2024):

Galatasaray Istanbul - Sparta Praha 3:2 (1:0)
Branky:
19. Demirbay, 61. vlastní Krejčí, 90.+1 Icardi - 47. Preciado, 65. Kuchta. Rozhodčí: Hernández - Naranjo, Sanchez Rojo - Del Cerro Grande (video, všichni Šp.). ŽK: Yilmaz, Aktürkoglu - Laci, Ryneš, Birmančevič, Krejčí. ČK: 62. Nelsson - 80. Ryneš

Galatasaray: Muslera - Ayhan (55. Bardakci), Sánchez, Nelsson, Kutlu - Demirbay (84. Zaha), Torreira (90.+1 Ndombélé) - Yilmaz, Mertens (90.+1 Carlos Vinícius), Aktürkoglu (84. Tete) - Icardi. Trenér: Buruk

Sparta: Vindahl - Vitík, Sörensen, Krejčí - Preciado (74. Wiesner), Kairinen, Laci (74. Solbakken), Ryneš - Karabec (65. Haraslín), Birmančevič (84. Sadílek) - Kuchta (84. Olatunji). Trenér: Priske

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal AC Sparta Praha Galatasaray Istanbul

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy