Sparta si veze z Kodaně nadějnou bezbrankovou remízu. Se soupeřem držela krok, pomohla břevna i Vindahl

Už jen tři zápasy zbývají pražské Spartě k tomu, aby si poprvé po patnácti letech zahrála v milionářské Lize mistrů. Po tom prvním, který sehrála v úterý večer v Kodani, to vypadá pro Spartu nejnadějněji za poslední dobu. Hlavně proto, že v dánské metropoli držela s Kodaní krok po většinu zápasu a i díky potřebnému štěstí, kdy domácí trefili dvakrát břevno, ale i díky skvělým zákrokům nového gólmana Petera Vindahla Jensena, který dal jasně najevo, proč ho Sparta angažovala, veze domů pro nadcházející odvetu bezbrankovou remízu. Kromě toho ale nebylo nouze ani o sparťanské příležitosti.

Nejen pro kouče Sparty Briana Priskeho, ale i pro obránce Asgera Sörensena a nového gólmana pražské Sparty Petera Vindahla Jensena bylo utkání v Kodani pikantním. Zápas začal za větrného a deštivého počasí a úvodní minuty byly ve znamení opatrného fotbalu z obou stran, jako první zahrozili po jedenácti minutách hry sparťané, když využili jedno ze zaváhání dánské defenzivy v zápase, po němž Birmančevič v brejkové situaci nahrál ve druhé vlně nabíhajícímu Haraslínovi, jenž se tak ocitl tváří v tvář před gólmanem Grabarou. Zakončení však z toho nebylo. Následně se na druhé straně dostal ke slovu Goncalves, s jeho ránou si ale Vindahl poradil.

Krátký už ale byl ve 32. minutě na zakončení Bardghjia, jenž tak zužitkoval nenápadný centr zprava Christiana Sörensena. Vindahlovi tehdy od pohromy pomohlo břevno. Krátce před odchodem do kabin na poločasovou pauzu se Sparta dostala do další brejkové příležitosti, ze které však nic nevytěžil ani Haraslín, jehož střelu zablokoval Jelert, ani následně Kuchta, který pálil do boční sítě. Pro Jana Kuchtu to rozhodně nebyl ideální zápas, jelikož nebyl moc vidět.

V úvodu druhé půle se naopak jeden z nejlepších sparťanů na hřišti Mejdr rozhodl ke střele zpoza šestnáctky, se kterou měl nakonec Grabara co dělat, aby ji vyrazil. Speciální zápas pro Asgera  Sörensena skončil po hodině, kdy musel ze hřiště předčasně odejít kvůli zranění. Postupem času začínali být domácí čím dál nebezpečnější.

Nejprve dvacet minut před koncem Goncalves zakončoval jen těsně vedle sparťanské svatyně, v 77. minutě pak za Vindahlem podruhé v zápase zaznělo břevno, když ho tentokrát po spolupráci dvou střídajících hráčů trefil hrudí Claesson po Óskarssonově centru. 

Za chvíli přišly na řadu velké momenty gólmana Vindahla. Na sparťanského brankáře si totiž nejprve nepřišel Achúri se svou střelou z hranice šestnáctky, ale pak ani dorážející Goncalves. Vše pak uklidnil Panák svým odkopem do bezpečí. Achúri pak zahrozil ještě jednou, když střílel v malém vápně, kde však naštěstí byl i Kuchta, jehož trefil.

Přestože to je pro Spartu od sezóny 2012/13 již šestnáctý venkovní pohárový zápas v řadě, který nedokázala vyhrát, i tak tento bezbrankový výsledek a především pak i nadějný výkon dává naději na zajímavou šanci do odvety.

Konečný výsledek úvodního zápasu 3. Předkola Ligy mistrů (8.8.2023):

FC Kodaň - Sparta Praha 0:0

Rozhodčí: Bastien - Zakrani, Berthomieu - Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Falk, Vavro, Lerager, Jelert - Kuchta, Zelený, Krejčí. Diváci: 27.170

Kodaň: Grabara - Jelert, Vavro, Diks, C. Sörensen - Goncalves, Falk, Lerager - Bardghji (57. Achúri), Larsson (72. Óskarsson), Elyounoussi (72. Claesson). Trenér: Neestrup

Sparta: Vindahl - A. Sörensen (60. Vitík), Panák, Krejčí - Mejdr, Kairinen, Sadílek (76. Laci), Zelený - Birmančevič (60. Minčev), Haraslín (76. Pešek) - Kuchta. Trenér: Priske

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Přestoupí kapitán Sparty Krejčí v létě do Betisu Sevilla? Ve Španělsku to mají za hotovou věc

Jakkoli Sparta i hráčský agent Pavel Paska to odmítají potvrdit, španělský deník AS přišel s informací, že by mělo být prakticky rozhodnuto o přestupu současného sparťanského kapitána Ladislava Krejčího do Betisu Sevilla. Španělský klub, s nímž se Pražané utkali na podzim v rámci skupiny Evropské ligy, by měl podle informací zmiňovaného deníku za čtyřiadvacetiletého českého reprezentanta zaplatit zhruba osm milionů eur (v přepočtu zhruba 200 milionů korun).
AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.

Více souvisejících

AC Sparta Praha Kodaň Liga mistrů

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy