Djokovič, Federer, Wimbledon. A na čáře je česká blond holka!

Londýn - Na tenisových turnajích jde často o velké peníze. Každý zná Djokoviče, Federera, Berdycha a jiné borce ze světové špičky. Málokdo ale tuší, že jejich zápasy rozhoduje jedna sympatická blondýnka z České republiky. Nevěříte? Seznamte se!

Co víc byste chtěli, pokud milujete tenis. Dvakrát do měsíce si někam na týden zaletět a být v centru dění těch prestižních turnajů. Dubaj, Japonsko, Mexiko, Katar... A můžeme pokračovat. Lenka Podjuklová se nyní chystá do Paříže na Roland Garros a v létě na Wimbledon. Přitom je ještě studentka. Tedy... Je spíš magistrou experimentální biologie a právě dodělavá poslední semestr farmaceutickeho asistenta, abychom byli přesní.

„Hrávala jsem tenis za Orlovou a v Ostravě se konal tradičně challenger, odkud mi zavolali, jestli bych jim nepomohla jako rozhodčí," vzpomíná na léto roku 2006. To byla vůbec první zkušenost. Ale od té doby věděla, že to vlastně nemusí být úplně marná záležitost.

Samozřejmě, začátky byly na tenisovém kurtu. Nehrála vůbec špatně. Jenže před časem se musela rozhodnout. „Tenis mě vždycky bavil a kdykoliv si ráda zahraju. Ale každý si musíme jednou uvědomit, co má a co nemá budoucnost," usmívá se.

Závodního hraní nechala, v Čechách je opravdu velká konkurence. Zato jako tenisová rozhodčí kariéru udělá. „Můj první sen bylo se dostat na Davis Cup, poté na turnaj do zahraničí a nakonec na grandslam. Tak jak člověk roste, rostou i jeho cíle," vyznává se pětadvacetiletá dívka z Orlové.

Vlastně k tomu nebylo potřeba tolik. Jen se rozhodnout. „Přišla nějaká školení, přišly i nominace," vzpomíná na začátky. Z dalšího vyprávění zjistíte, že pro start ani není potřeba angličtina. Tu však měla jako bonus. Na čárového rozhodčího totiž stačí národní licence. A Lenka je ambiciozní a tak už má za sebou i úspěšně složenou zkoušku z pravidel tenisu v angličtině, která znamená vstupenku na umpire.

Je to paráda, řeknete si. Člověk má sice permanentně zabalený kufr a čeká na pozvánku na další tenisové klání. „Práce je to krásná! Už jen to, že se živíte tím, co vás baví. Stále jste ve sportovním prostředí. Poznáváte nová místa, nové lidi, kulturu, kuchyni. Je to úžasné," usmívá se sympatická blondýnka. Na neformální setkání s tenisovými hvězdami prý ale nesmí ani pomyslet. „My s hráči vůbec nesmíme přijít do styku. Maji jiné hotely, jiné vstupy," vysvětluje.

Práce snů? Možná, když si představíte, že rozhodujete na základní čáře duel Federer – Djokovič ve finále turnaje v Dubaji, kde vítěz bere půl milionu dolarů. Ano to, je zatím největší zážitek téhle holky z Orlové. „Škoda, že to byly jen dva sety," usměje se jen tak mimochodem. Ale třeba Jaromír Jágr za ní přišel před lety v Prostějově sám a popřál jí ke Dni dětí. "Nojo, Jarda má rád tenis," směje se.

Když se člověk dostane na velké turnaje, pak si opravdu přijde na příjemné peníze a vydělá víc, než průměrný člověk v Čechách. „Lidé občas závidí, ale jen protože vidí, co chtějí vidět. To, že člověk je na kurtech klidně i 12 hodin denně, se moc neví. Často měníme hotely, různé dopravní prostředky a časový posun. To vše dokáže být velmi stresující. Zvlášť, když cestujete sami a nikdo vám neporadí," vypráví Lenka Podjuklová.

Ale i tak je o zábavu postaráno. A o tom, co chce dělat v nejbližší době, má jediná aktivní česká elitní tenisová rozhodčí jasno. Užívat si tenisového světa, jak to jen půjde. Ale pak se věci mohou změnit. „Uvidíme, jak to bude dál až dostuduju. Třeba najdu perfektní práci v oboru jako bioložka, anebo budu pokračovat jako rozhodčí, když se dál bude dařit. Kdo ví, to je ve hvězdách. Sama jsem na to zvědavá," říká.

V jednom má ale jasno. „Myslím, že šancí už jsem dostala opravdu hodně, a vážím si toho," říká Lenka Podjuklová.Ale ten velký svět pro ni vlastně možná teprve začíná. Roland Garros je první grandslamová výzva. A když si zapnete přenosy z Wimbledonu, určitě tuhle sympatickou českou holku na lajně travnatých kurtů All England Clubu poznáte. A kdo ví, třeba jednou usedne na tomhle turnaji i na umpire.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Novak Djoković Roger Federer

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 11 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy