Fed Cup: České tenistky to opět dokázaly. Počtvrté získaly fedcupový pohár

Praha - O tomto víkendu se v Praze konalo finálové střetnutí v rámci ženského tenisového mezinárodního turnaje, tedy Fed Cupu. České tenistky pod vedením nehrajícího kapitána Petra Pály se tentokrát o cennou trofej střetly s Ruskem, kterém mimo jiných reprezentovala jedna z největších sportovních hvězd v současnosti, která ještě nikdy Fed Cup nezískala, Maria Šarapovová. Po sobotním dnu byl stav finále nerozhodný 1:1 a to poté, co nejprve Petra Kvitová zvítězila nad Anastasijí Pavljučenkovovou 2:6, 6:1, 6:1 a následně Karolína Plíšková nestačila právě na ruskou jedničku Marii Šrapovovou, se kterou prohrála 3:6, 4:6. Pro českou tenistku Karolínu Plíškovou však to hlavní mělo přijít právě v neděli, kde se tedy rozhodovalo o dalším vítězi tenisového Fed Cupu.

Nedělní program však začal soubojem mezi oběma jedničkami soupeřících týmů, tedy mezi Petrou Kvitovou a Marií Šarapovovou. Právě ruská jednička sice vyhrála i tento duel, nicméně obě její vítězství Ruskám nepomohly. Ale pojďme po pořádku. Jelikož nad Šarapovou vyhrála Kvitová oba dva předchozí vzájemné duely a to i včetně duelu, jenž se hrál v rámci nedávného Turnaje mistryň, který se konal v Singapuru, tak česká hráčka byla hodně sebevědomá před tímto nedělním fedcupovým zápasem. A ze začátku tohoto duelu na tom byla Češka lépe. Na servisu byla ruská hráčka, ovšem té za úvodní hru ta česká nedovolila více, než pouhý jeden fiftýn, na ruskou soupeřku praktikovala Kvitová především silové a přesné údery. Postupně Kvitová svůj náskok zvyšovala a úvodní sadu zakončila tím, že podruhé právě v této časti střetnutí získala servis Šarapovové. První sadu nakonec Kvitová vyhrála 6:3. Druhá sada však byla už vyrovnanější. První game této sady moc české hráčce nevyšel, Šarapovová měla totiž k dispozici hned dva brejky, které však ddokázala domácí tenistka odvrátit. Na rodačce z Fulneku bylo znát, že na svém podání už nebyla tak dominatní, jako tomu bylo v první sadě. Přitom tedy první hru druhé sady vyhrála právě Kvitová. Ta mohla v této časti zápasu vést i 2:0, ovšem Rusku svou urputností nakonec dokázala vyrovnat na 1:1. Zlomovým momentem pak byla decátá hra této sady, kdy Češka sice vedla už 40:0, ovšem nakonec tuto hru získala na svou stranu Šarapovová a té se pak začalo více dařit. Druhý set zakončila čistou hrou a nakonec ji Šarapovová vyhrála poměrem 4:6. Držitelka pěti grandslamových titulů pak potvrdila druhou sadu tím, že se jí dařilo i v závěrečné třetí sadě. Kvitová byla viditelně unavenější, v páté hře třetího setu tak ztratila svůj servis a to znamenalo, že  Šarapovová vyhrála nakonec třetí sadu, tentokráte 2:6. Po tomto duelu tak byl stav finálového zápasu 1:2 pro Rusko.

O něco kratší dobu pak byla na kurtu v O2 Aréně Karolína Plíšková, proti které nastoupila Anastazija Pavljučenkovová. Česká hráčka předváděla divákům mnohem lepší servis, než jak tomu bylo při jejím sobotním duelu proti Šarapovové. Konkrétně 69 %, takovou úspěšnost mělo její první podání. Když se hrála osmá hra první sady, tak dokázala Pavljučenkovovou brejknout a i díky tomu tak zvítězila v první sadě poměrem 6:3. Začátek druhé sady vlastně nezačali dobře obě saouupeřky, neboť jak Plíšková, tak i Pavljučenkovová si prohrály svá podání. Co se vůbec týče podání Karolíny Plíškové, tak už nebylo tak úspěšné, jak tomu bylo v první sadě. Když česká hráčka prohrávala 3:4, musela čelit hned dvěma brejkoblům ze strany Rusky, ovšem zvládla to a následně ona sama sebral Rusce servis. Díky tomu tak vyhrála i druhý set, tentokrát 6:4 a stav finále tak byl opět vyrovnaný 2:2.

Rozhodnout  tak musela následující čtyřhra, kde za Česko nastoupila znovu Karolína Plíšková, která měla po boku Barboru Záhlavovou-Strýcovou. Ruský tým pak poslal na kurt dvojici Pavljučenkovová-Vesninová. Ze začátku této čtyřhry se dařilo české dvojici, vždyť hned první servis Rusek dokázaly Češky získat na svou stranu a tak v první sadě vedli 2:0. Poté však jak Strýcová, tak i Plíšková prohrály svoje podání, což tedy zapříčinilo to, že první sadu vyhrály nakonec Rusky a to výsledkem 4:6. Pak už ale duel patřil Češkám. Především díky Strýcové, které se dařilo na síti, ovšem nejen tam, ale i na servisu byla výtečná. Během druhé sady dokázaly naše hráčky sebrat soupeřkám hned dvě podání a i přesto, že v závěru této hry ztratily i svůj servis, tak se nakonec radovaly z vyrvnání na 1:1. O vítězi letošního Fed Cupu tak rozhodovala poslední třetí sada čtyřhry. A i tam se dařilo české dvojici. Za stavu 4:2 pro ni dokázaly podruhé v této sadě brejknout soupeřky a tak se přiblížit k vítězství. To se nakonec povedlo, třetí sadu Češky vyhrály 6:2 a mohly se tak radovat ze čtvrtého fedcupového vítězství za pět let.

Konečné nedělní výsledky finále Fed Cupu 2015:

Kvitová - Šarapovová 6:3, 4:6, 2:6Plíšková - Pavljučenkovová 6:3, 6:4Strýcová, Plíšková - Pavljučenkovová, Vesninová 4:6, 6:3, 6:2

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Fed Cup Karolína Plíšková (tenistka)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy