French Open, 9. den: Berdych až nečekaně hladce pokořil Ferrera a o semifinále bude bojovat s Djokovičem. Dále postoupila opět i mladá česká dvojice

Paříž - Tenisoví fanoušci se konečně dočkali. Ve středu totiž pokračoval 9. hrací den grandslamového turnaje French Open, jenž se měl podle původních plánů uskutečnit už v pondělí, nicméně kvůli nepříznivému počasí, které v těchto dnech panuje nad francouzskou metropolí, se nejprve celý pondělní program přesunul na úterý. Tento den pak se sice oba tenisté na kurt dostali, ovšem organizátoři po pár gamech zápas opět přerušili a následně opět přesunuli na další den. Ve středu se duel konečně dohrál. Na konci tohoto mače byl nakonec šťastnější český tenista, jemuž k poražení Španěla Davida Ferrera, nasazeného jedenáctého hráče, stačily pouzet tři sety a nakonec tak tedy vyhrál 6:3, 7:5 a 6:3. Ve čtvrtek se tak o semifinálovou účast rodák z Valašského Meziříčí utká s jedničkou Novakem Djokovičem.

Po patáliích s počasím se nejen diváci, ale i sami tenisté konečně dočkali a mohli tak odehrát svůj osmifinálový duel. První set začal pro českého hráče velice slibně. Španěl sice předváděl běhavý tenis, ovšem na razantní servis agresivní hru ze strany Tomáše Berdycha nedokázal nacházet adekvátní protihru a tak nejen díky tomu, ale i díky dvěma prolomeným soupeřovým servisům se mohl český reprezentant radovat z výhry této sady 6:3.

Druhý set nabídl vyrovnanější hru, tenista pocházející z Pyrenejského poloostrova se totiž více spoléhal na forhend a právě díky němu si na své konto Španěl připsal hned několik vítězných míčků a pro Berdycha to nebylo v tu dobu zrovna jednoduché. Například v prvním gamu této sady se podařilo Ferrerovi odvrátit hned několik mohl hned třikrát Berdychovi prolomit podání, nicméně ani se mu českého tenistu brejknout nakonec nepodařilo. Díky kvalitním servisům a také díky aktivní a přesné útočné hře Berdych z těchto nepříjemných situací dokázal vždy vymanit. To platilo i v koncovce této sady, kdy Berdych prohrával 0:40. Pak se mu podařilo Ferrera brejknout a i proto získal tuto sadu v poměru 7:5.

To už bylo na 11. hráči světa ze Španělska vidět, že je hodně na sebe nazloben a že zápas se zkrátka nevyvíjí podle jeho představ, odnesla to tak jeho raketa, na čež následovalo napomenutí ze strany sudího. Rozhodla šestá hra třetí sady, kdy Berdych opět svého soupeře brejknul a dostal se tak do vedení 4:2, což si už pohlídal. Český hráč si tak postupem do čtvrtfinále vylepšil svou loňskou bilanci z tohoto grandslamového turnaje. Minulý rok se totiž z osmifinále mezi osm nejlepších nedostal.

Radost českým tenisovým fanouškům nadále dělají svou překvapivou jízdou turnajem i Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. Toto mladé české duo, které do čtvrtfinále přešlo nečekaně hladce přes světové jedničky Hingisovou a Mirzaovou, si nyní poradily se zkušenějšími krajankami Andreou Hlaváčkovou a Lucií Hradeckou, které tedy porazily 6:3, 7:6 a budou tak bojovat o postup do finále.

Djokovič rekordmanem v příjmech z prémií, z hladkého vítězství se radovala Serena Williamsová

Tomáš Berdych se v boji o semifinále utká ve čtvrtek se Srbem Novakem Djokovičem. Tato světová jednička ve svém zápase narazilaq na naszeného čtrnáctého hráče světa Španěla Bautistu. Duel sice pro Srba nezačal dobře, jelikož první set prohrál 3:6. Tento nepříznivý stav ale balkánský tenista dokázal otočit a tak se po vítězství 3:6, 6:4, 6:1 a 7:5 radoval z postupu.

Po tomto duelu se navíc stal Djokovč rekordmanem, co se příjmu z prémií týče. Stal se totiž prvním tenistou, kterému na jeho účet díky temto prémiím přiteklo přes 100 milionů dolarů. Ještě před tím, než začal grandslamový turrnaj v Paříži, totiž na jeho účtu figurovalo celkem 99 673 404 dolarů. Středečním postupem k těmto penězům přibylo 328 280 dolarů.

Počasí nad Paříži trápilo i Serenu Williamsovou, která na start svého osmifinálového duelu se Svitolinovou, tedy se světovou dvacítkou, čekala hned dva dny. Nakonec si ale se soupeřkou poradila, když ji porazila dvakrát 6:1.

Takto úspěšný nebyla ovšem její sestra Venus, která v osmifinále pro změnu narazila na Švýcarku Timeu Bacsinszkou. Na tu nestačila a prohrála s ní 2:6 a 4:6.

French Open v Paříži (1.6.2016):

Muži, dvouhra - osmifinále:

Berdych (7-ČR) - Ferrer (11-Šp.) 6:3, 7:5, 6:3Djokovič (1-Srb.) - Bautista (14-Šp.) 3:6, 6:4, 6:1, 7:5Goffin (12-Belg.) - Gulbis (Lot.) 4:6, 6:2, 6:2, 6:3Thiem (13-Rak.) - Granollers (Šp.) 6:2, 6:7 (2:7), 6:1, 6:4

Muži, dvouhra - čtvrtfinále:

A. Murray (2-Brit.) - Gasquet (9-Fr.) 5:7, 7:6 (7:3), 6:0, 6:2Wawrinka (3-Švýc.) - Ramos (Šp.) 6:2, 6:1, 7:6 (9:7)

Ženy, dvouhra - osmifinále:

S. Williamsová (1-USA) - Svitolinová (18-Ukr.) 6:1, 6:1Bacsinszká (8-Švýc.) - V. Williamsová (9-USA) 6:2, 6:4Putincevová (Kaz.) - Suárezová (12-Šp.) 7:5, 7:5Bertensová (Niz.) - Keysová (15-USA) 7:6 (7:4), 6:3

Ženy, dvouhra - čtvrtfinále:

Muguruzaová (4-Šp.) - Rogersová (USA) 7:5, 6:3

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:

Hlaváčková, Roger-Vasselin (6-ČR/Fr.) - Chan Hao-Ching, J. Murray (1-Tchaj-wan/Brit.) 6:4, 6:4.

Ženy, čtyřhra - čtvrtfinále:

Krejčíková, Siniaková (ČR) - Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) 6:3, 7:6 (11:9)

Junioři, dvouhra - 2. kolo:

Shapovalov (5-Kan.) - Rikl (ČR) 6:3, 6:1

Junioři, čtyřhra - 1. kolo:

Oliel, Rikl (Izr./ČR) - Popyrin, Wu I-ping (6-Austr./Čína) 6:1, 6:4

Juniorky, dvouhra - 1. kolo:

Kaňková (ČR) - Mansouriová (Fr.) 6:2, 6:4.

Juniorky, dvouhra - 2. kolo:

Vondroušová (13-ČR) - Danilovičová (Srb.) 6:3, 6:3Zavacká (Ukr.) - Kilnarová (ČR) 6:7 (5:7), 6:3, 6:3

Juniorky, čtyřhra - 1. kolo:

Liuová, Robillardová-Milletteová (USA/Kan.) - Detiucová, Vondroušová (8-Mold./ČR) 6:3, 1:6, 10:2Mijamotová, Muramacuová (Jap.) - Gračevová, Kaňková (Rus./ČR) 2:6, 6:1, 10:4

Související

Lucie Havlíčková

Turnaj juniorek na Roland Garros ovládla sedmnáctiletá Lucie Havlíčková

Veliký úspěch si na letošním ročníku French Open připsala teprve sedmnáctiletá česká tenistka Lucie Havlíčková. Zatímco ženám-seniorkám se letos na pařížské antuce příliš nedařilo a nikam daleko nepostoupily, to českým juniorkám se dařilo náramně. Vše to pak vyvrcholilo sobotním finále, ve kterém zmiňovaná Havlíčková vyhrála dvakrát 6:3 nad Argentinkou Solanou Sierraovou a navázala tak na loňský pařížský triumf Lindy Noskové.
Tenis, ilustrační fotografie

French Open bude letos bez Vondroušové. Do Paříže jí nepustí zranění

Český tenis bude mít v nadcházejícím grandslamu v Paříži o další zástupkyni méně. Nba French Open se totiž nepředstaví finalistka tohoto turnaje z roku 2019 Markéta Vondroušová, kterou trápí nadále zranění, kvůli kterému se naposledy na kurtu objevila před třemi týdny. Pro dvaadvacetiletou reprezentantku tak tedy předčasně končí letošní antuokovbá sezóna.

Více souvisejících

French Open Tomáš Berdych tenis

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy