French Open, semifinále: Djokovič ve finále narazí na Murrayho, proti Muguruzaové si zahraje Serena Williamsová. Senzační jízdu zakončilo mladé české duo těsně před finálovými branami

Paříž - Za svým již desátým triumfem z pařížského grandslamového turnaje French Open míří tenisová jednička ze Srbska Novak Djokovič. Ten se totiž v pátek dostal o finále letošního ročníku tohoto turnaje poté, co si celkem hladce poradil s rakouským překvapením Dominicem Thiemem 6:2, 6:1 a 6:4. V nedělním finále se Srb utká s Britem Andym Murraym, jenž v semifinále porazil pro změnu Stana Wawrinku ze Švýcarska a to výledkem 6:4, 6:2, 4:6 a 6:2. Známé je i složení finálového duelu ženské dvouhry, který bude na programu v sobotu odpoledne. Zahraje si v něm Španělka Garbiňe Muguruzaová a to proti Američance Sereně Williamsové, která se tak bude snažit obhájit loňský titul. V pátek se také rozhodlo o tom, že se do finále ženské čtyřhry nepodívá mladá česká dvojice Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. Tato děvčata totiž poté, co senzačně vyřadily světové jedničky Martinu Hingisovou a Saniu Mirzaovou a také poté, co si ve čtvrtfinále poradily i s daleko zkušenějšími krajankami Andreou Hlaváčkovou a Lucií Hradeckou, tentokráte nestačila na ryze ruský pár Jekatěrina Makarovová-Jelena Vesninová, kterému nakonec podlehla 4:6 a 2:6.

Kvůli nepříznivému počasí, které v těchto dnech panovalo nad francouzskou metropolí, se nejen zvýšila hladina řeky Seiny, ale i zkomplikovalo právě probíhající French Open, neboť se hned dvakrát musel přesnunout původní program tohoto turnaje a tak tím pádem byl ten páteční velmi nahuštěn. Organizátoři tohoto grandslamu právě na pátek naplánovala všechna semifinálová utkání v rámci jak ženské, tak i mužské dvouhry.

A tak mohli diváci sledovat například souboj mezi světovou jedničkou Srbem Novakem Djokovičem a překvapením z Rakouska, teprve dvaadvacetiletým tenistou, pro nějž to bylo vůbec první grandslamové semifinále, Dominicem Thiemem. A právě nezkušenost byla hodně znát, neboť duel už po hodině a 48 minutách hry skončil a to tak, že celkem s přehledem do finále postoupil držitel hned jedenácti grandslamových titulů Novak Djokovič. Pro něj to bude mimochodem čtvrté finále na French Open, kterého se zúčastní.

Jeho soupeřem bude tentokrát Andy Murray. Ten je pro změnu prvním britským tenistou po 79 letech, který se ve finále na Roland Garros představí. V předešlých letech se totiž tomuto Britovi nepovedlo ze semifinále postoupit do finále tohoto turnaje hned třikrát. První set v semifnálovém zápase se Stanem Wawrinkou se rozehrál už ve čtvrtek, a už během úvodního podání tohoto britského tenisty bylo vidět, že jde o hodně, neboť se jednalo skutečně o jednom z nejdelších gamů tohoto zápasu. Vždyť hned pětkrát se v něm hrálo přes shodu. Následně se Britovi podařilo soupeře brejknout a sadu nakonec úspěšně zakončil v 10. hře a to poté, co úspěšně čelil hned třem brejkbolům. Brit takovýto vyrovnaný zápas rozhodně nechtěl a naopak se snažil být se soupeřem co nejdříve hotov. A tak se ve druhé sadě uchýlil k tomu, že na Švýcara přitlačil a tím ho tak donutil k chybám. Nakonec tento set poměrem 6:2. Třetí set pak byl opět vyrovnanější a tentokrát se z jeho zisku radoval Wawrinka, ve čtvrtém už ale byla opět vidět Britova dominance a je to tak tedy Andy Murray, kdo se ve finále utká s Djokovičem.

V Paříži tak bude k vidění stejné finále, jako tomu bylo na letošním Australian Open, kde byl nakonec úspěšnější srbský tenista. Ten si tak bude chtít o víkendu spravit chuť po loňském pařížském finále, kde nestačil na Wawrinku. Djkvič se s Murraym utkají po krátké době, naposledy se totiž spolu utkali na generálce na tento grandslam, která se konala v Římě. Tam se střetli v semifinále, které nabídlo hned pět setů a nakonec se radoval Srb.

V ženské dvouhře dojde k premiéře. Poprvé se totiž ve finále pařížského grandslamu objeví Španělka Muguruzaová. Tato dvaadvacetiletá hráčka, která aktuálně firugruje na čtvrté pozici světového žebříčku, se do něj dostala přes Australanku Samanthu Stosurovou, kterou porazila 6:2 a 6:4. Rodačka z Venezuely si tak v sobotu své druhé grandslamové finále, to první si zkusila na Wimbledonu, ve kterém loni nestačila na Serenu Williamsovou, tedy na její nadcházející finálovou soupeřku.

Ta pro změnu přešla přes dvaadvacetiletou hráčku nacházející se až na 58. místě světového žebřížku Nizozemku Bertensovou, která i přesto, že byla papírovým outsiderem tohoto duelu, začala velice slušnně, když vedla v první setu už 3:1. Protože se jí ale poté nepovedlo využít hned tří brejkbolů a v  devátém gamu pak neproměnila setbol, nakonec tuto sadu získala Američanka až ve zkrácené hře. A to i přesto, že i v ní mohla Nizozemka první set vyhrát. I druhý set pro Bertensovou začal výborně, když vedla nad Američankou 2:0, poté ovšem hned dvakrát ztratila svůj servis, v závěru pak měla Američanka k dispozici hned čtyři mečboly, přičemž právě ten čtvrtý dokázala Williamsová využít.

Grandslamový turnaje French Open v Paříži (3.6.2016):

Muži, dvouhra - semifinále:

Djokovič (1-Srb.) - Thiem (13-Rak.) 6:2, 6:1, 6:4Murray (2-Brit.) - Wawrinka (3-Švýc.) 6:4, 6:2, 4:6, 6:2

Muží, čtyřhra - semifinále:

F. López, M. López (15-Šp.) - Dodig, Melo (3-Chorv./Braz.) 6:2, 3:6, 7:5B. Bryan, M. Bryan (5-USA) - Kubot, Peya (9-Pol./Rak.) 7:5, 6:1

Ženy, dvouhra - semifinále:

S. Williamsová (1-USA) - Bertensová (Niz.) 7:6 (9:7), 6:4Muguruzaová (4-Šp.) - Stosurová (21-Austr.) 6:2, 6:4

Ženy, čtyřhra - semifinále:

Garciaová, Mladenovicová (5-Fr.) - Gasparjanová, Kuzněcovová (Rus.) 6:4, 4:6, 6:3Makarovová, Vesninová (7-Rus.) - Krejčíková, Siniaková (ČR) 6:4, 6:2

Smíšená čtyřhra - finále:

Hingisová, Paes (Švýc./Indie) - Mirzaová, Dodig (2-Indie/Chorv.) 4:6, 6:4, 10:8

Junioři, čtyřhra - čtvrtfinále:

Oliel, Rikl (Izr./ČR) - Clarke, Cicipas (4-Brit./Řec.) 7:6 (10:8), 2:6, 10:8

Související

Lucie Havlíčková

Turnaj juniorek na Roland Garros ovládla sedmnáctiletá Lucie Havlíčková

Veliký úspěch si na letošním ročníku French Open připsala teprve sedmnáctiletá česká tenistka Lucie Havlíčková. Zatímco ženám-seniorkám se letos na pařížské antuce příliš nedařilo a nikam daleko nepostoupily, to českým juniorkám se dařilo náramně. Vše to pak vyvrcholilo sobotním finále, ve kterém zmiňovaná Havlíčková vyhrála dvakrát 6:3 nad Argentinkou Solanou Sierraovou a navázala tak na loňský pařížský triumf Lindy Noskové.
Tenis, ilustrační fotografie

French Open bude letos bez Vondroušové. Do Paříže jí nepustí zranění

Český tenis bude mít v nadcházejícím grandslamu v Paříži o další zástupkyni méně. Nba French Open se totiž nepředstaví finalistka tohoto turnaje z roku 2019 Markéta Vondroušová, kterou trápí nadále zranění, kvůli kterému se naposledy na kurtu objevila před třemi týdny. Pro dvaadvacetiletou reprezentantku tak tedy předčasně končí letošní antuokovbá sezóna.

Více souvisejících

French Open Novak Djoković Serena Williamsová

Aktuálně se děje

před 43 minutami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy