Den D a velká výzva: Proti Berdychovi stojí Murray i Lendl

Londýn - Už je to šest let, co stál Tomáš Berdych naposledy ve finále grandslamového turnaje. Bylo to ve Wimbledonu a tehdy to byla snová jízda. Na raketě českého tenisty zůstali jak Roger Federer, tak i Novak Djokovič. Nová výzva je tady. A s ní i známý, ale vlastně i nový rival: Andy Murray!

Je to tak a zní to neuvěřitelně. I když se tito dva tenisté potkali už čtrnáctkrát, nikdy to nebylo na trávě! Takže páteční duel na dvorcích All England Clubu bude vlastně tak trochu premiérou.

Z tenistů první čtyřky je to právě Murray, se kterým má Tomáš Berdych nejlepší bilanci. Šestkrát dokázal skotského bojovníka porazit, i když to bylo naposledy v roce 2013 v Cincinnati. Další čtyři zápasy už vyhrál Murray.

Ale rodák z Dunblane si je moc dobře vědom toho, že duel s Berdychem bude přetěžký. "Známe se dobře, ale na trávě jsme spolu nikdy nehráli. Budu se muset s trenérem podívat, co Tomáš dělá jinak," naznačil skotský tenista na tiskové konferenci.

Zmínil tak i spolupráci s Ivanem Lendlem, a zde je možná další motivace pro českou tenisovou jedničku. I když se spekulovalo o tom, že by česká legenda mohla pomoci právě krajanovi, Lendl zvolil spolupráci s Murrayem. Berdych má nyní jedinečnou příležitost odpovědět i Lendlovi. Místo toho stojí Berdychovi po boku neznámý Chorvat Luka Kutanjac.

Ještě jednou se vraťme do zmiňovaného roku 2010. Najdeme jednu zajímavou paralelu. Při cestě do finále potkal Tomáš Berdych Němce Benjamina Beckera a stejně jako letos, ho vyřídil hladce ve třech setech.

Britská média připomínají, že účast Andyho Murrayho v semifinále Wimbledonu je poslední sportovní naděje na úspěch v posledních týdnech. Fotbalové EURO skončilo pro ostrovní týmy vesměs bídně a nejdál - do semifinále - došel podceňovaný Wales. Nakonec tak může slavit paradoxně Skotsko, které fotbalové EURO vůbec nehrálo - a to díky svému tenisovému hrdinovi.

Duel Tomáše Berdycha a Andyho Murrayho bude ve Wimbledonu následovat po prvním semifinále mezi Rogerem Federerem a Milošem Raoničem.

Související

Berdych, Tomáš

Berdych se o víkendu rozloučí s tenisovou kariérou! Naposledy se ukáže v Londýně

Už delší dobu se mluvilo o tom, že se kariéra českého tenisty Tomáše Berdycha blíží ke svému konci. Ve středu se veřejnost definitivně dozvěděla, pkdy se tak stane. Bude to v sobotu 16. listopadu, kdy se nejlepší tuzemský tenista z posledních let objeví během Turnaje mistrů v Londýně a naposledy tam tak zamává fanouškům bez toho, aniž by tam odehrál jediný zápas. Tuto informaci ve středu potvrdil pro Blesk Berdychův otec Martin.
Berdych, Tomáš

Australian Open, 3. den: Berdych s Kvitovou pokračují grandslamem v Melbourne jako nůž s máslem. Dál nepokračují Anderson s Bertensovou

Melbourne - Turnaj zatím největším českým hvězdám vychází dokonale. Jak Tomáš Berdych, tak i Petra Kvitová i ve druhém kole australského grandslamu ukázali, že jejich výkon z kola prvního nebyl náhodný. Že se po návratu na kurty daří Tomáši Berdychovi, to zblízka poznal Nizozemec Robin Haase, který se během zápasu zmohl pouze na sedm vyhraných her a z Melbourne byl tak nakonec vyprovozen Tomášem Berdychem 1:6, 3:6 a 3:6. Snadno proklouzla do 2. kola i Petra Kvitová, jejíž sílu pro změnu poznala 6:1 a 6:3. Kdo však z českých reprezentantů dál v turnaji nepokračuje, tak tím je Markéta Vondroušová, jelikož nestačila na Petru Martičovou, se kterou prohrála 4:6 a 5:7. Z turnaje venku jsou už po druhém kole některé zahraniční hvězdy. Tak třeba jedna z favoritek ženského pavouka Kiki Bertensová překvapivě vypadla, když s Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou, nacházející se aktuálně na 44. místě žebříčku WTA, prohrála 6:3, 3:6 a 3:6. Stejně už na úspěch na letošním Australian Open nemůže myslet ani světová pětka mezi muži Kevin Anderson, pro nějž bylo konečnou stanicí střetnutí s Francesem Tiafoem.

Více souvisejících

Tomáš Berdych tenis wimbledon

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy