Nové tenisové páry pro čtyřhry v Riu. Pro Štěpánka bylo odstoupení Berdycha šokem

Praha - Poté, co svou účast na nadcházejících Letních olympijských hrách v brazilském Riu de Janeiro odřekli v sobotu tenisté Tomáš Berdych a Karolína Plíšková, jsou už známé nové páry, které by měly v rámci tohoto sportovního svátku reprezentovat Českou republiku v turnaji čtyřhry. Odchodem zmiňovaných tenistů tak totiž odpadli parťáci jak Radku Štěpánkovi, tak i Lucii Šafářové. Nyní přišla informace, že zatímco Štěpánek bude v Riu tvořit nový pár s Lukášem Rosolem, tak Lucie Šafářová bude pro změnu nastupovat s Barborou Strýcovou.

Veliké starosti nadělalo sobotní Berdychovo oznamení o svém odřeknutí startu na olympiádě v Riu z důvodu viru zika Radku Štěpánkovi, se kterým měl hrát v rámci olympijského deblového turnaje právě rodák z Valašského Meziříčí. Sám totiž poté uvažoval o tom, zda vůbec do dějiště olympiády vůbec odcestuje. V neděli je už Radek Štěpánek veselejší, neboť debla hrát bude a to s Lukášem Rosolem, se kterým si tuto tenisovou disciplínu zkusil o tomto víkendu během Davis Cupu v Třinci. Stejě tak má po tomto dni veselou náladu i Lucie Šafářová, která tak místo s Karolínou Plíškovou bude hrát čtyřhru s Barborou Strýcovou. Oba tyto nové páry už jsou nahlášeny jak Českému olympijskému výboru (ČOV), tak i Mezinárodní tenisové federaci (ITF). "Sportovní komise tenisového svazu (ČTS) rozhodla, že postaví nejsilnější dostupný mužský deblový pár ve složení Štěpánek, Rosol. Hodiny nejistoty jsou v tuto chvíli vyřešeny a Štěpánek jede na olympiádu," uvedl mluvčí daviscupového týmu Karel Tejkal, po neúspěšném čtvrtfinále Davis Cupu, ve kterém čeští tenisté podlehli Francii.

Pro sedmatřicetiletého českého tenisového reprezentanta Radka Štěpánka by případná neúčast na letošních olympijských hrách znamenala nejspíše to, že by se už žádných dalších her nemusel vzhledem ke svému věku zúčastnit. A jelikož se do olympijského turnaje dvouher nekvalifikoval, hrozilo mu, že by do Brazílie neodjel. Ve dvojici s Tomášem Berdychem pak pomýšlel i na zisk cenného kovu. "Jsem rád, že to dobře dopadlo a můžu se lvíčkem na prsou odjet na olympiádu. Mám z toho velkou radost a momentálně je to i obrovská úleva," řekl médiím poté, co bylo jasné, že bude hrát s Rosolem. Ten věří, že medailové ambice zůstávají. "S Radkem se na olympiádu těším a jedeme tam bojovat o medaili," řekl.

Kdo si však olympijskou čtyřhru nezahraje, tak to bude Jiří Veselý, jenž si měl původně debla zahrát právě s Lukášem Rosolem. Příbramského rodáka ale i tak cesta do Ria nemine, nebot je zapsán ve dvouhře, kterou bude hrát i Rosol, Kvitová, Šafářová a Strýcová. Pouze do ženské čtyřhry jsou pak zapsány Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou, stříbrné medailistky z předešlých her v Londýně.

Čeští tenisté by se pak mohli objevit i ve smíšené čtyřhře, kde se mluvilo o páru Tomáš Berdych-Karolína Plíšková. Jenže oba právě odřekli svou účast z důvodu viru zika. Nyní se tak mluví o tom, že by mohl v tomto turnaji Česko zastupovat Radek Štěpánek a jeho parťačkou by se mohla stát někdo ze čtveřice Šafářová, Strýcová, Hlaváčková a Hradecká.

Byl to šok, řekl o Berdychově oznámení Štěpánek

Pro Radka Štěpánka byla sobotní informace neúčasti Tomáše Berdycha na olympiádě v Riu jako blesk z čistého nebe a to velmi nepříjemný. Nakonec to ale pro tohoto veterána skončilo dobře. "Vypadalo to, že můj sen o olympiádě se rozplynul. Posledních 24 hodin jsem toho moc nenaspal, klíží se mi oči, ale jsem strašně rád. Potom, co odvedli všichni zainteresovaní za práci, co se týče komunikace, tak jsem moc rád, že to dopadlo a můžu se lvíčkem na prsou odjet na olympiádu. Mám z toho strašně velkou radost," řekl rodák z Karviné, jenž před tím neměl vůbec žádné zprávy o tom, že by se Berdych nakonec her nezúčastnil. "Žádné indicie jsem neměl. Tu zprávu jsem včera vzal na vědomí a podle toho se odvíjelo posledních 24 hodin. Dál bych se k tomu nevracel. Chci si užít radost, že na olympiádu jedu. Spadlo ze mě obrovské břemeno, protože jsem tomu obětoval posledních šest měsíců svého plánování turnajů, hraní čtyřhry, bojování o co nejlepší ranking, abych se tam mohl dostat."

Přiblížil, jak se cítil v moment, kdy se informaci o Berdychově neúčasti dozvěděl. "V ten moment to byla ztráta naděje na olympiádu celkově. Dozvěděl jsem se to po prohře v pěti setech, takže to bylo šokující. Musel jsem to ale hned řešit. Dořešilo se to před pár minutami. Opakuji znovu, je to obrovská úleva a zároveň obrovská radost, že můj olympijský sen žije dál."

Nakonec jakoby naznačil, že  virus zika nebude asi tím hlavním důvodem, proč se někteří sportovci své olympijské účasti zříkají. On sám totiž žádné obavy ohledně tohoto viru, jenž je přenášen komáry, nemá. "Kdybych je měl, tak tam nejedu. Spíš to bude nafouknuté. Po debatách s docentem Kolářem obavy nemám, kdyby tam byla taková hrozba, tak nás tam ani nepustí. Na to nahlížím jenom jedním směrem, že jedu reprezentovat českou vlajku na olympijské hry."

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Olympijské hry 2016 Radek Štěpánek

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

Rusko poslalo během března na Ukrajinu stovky raket, dronů a tisíce bomb

Při dubnových útocích na Ukrajinu použilo Rusko více než 300 raket, přibližně 300 dronů íránské výroby Šáhid a více než 3200 naváděných bomb. Uvedl to podle agentury Reuters ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy