OH 2016: Strýcová se Šafářovou postoupily do 2. kola. Štěpánek s Rosolem končí

Rio de Janeiro - V sobotu se v rámci právě začínajících 31. Letních olympijských her v brazilském Riu de Janeiro také mimo jiné rozehrál tenisový turnaj. Kromě mužské a ženské dvouhry byl v tenisovém olympijském areálu k vidění i začátek turnaje mužské čtyřhry. Dařilo se dvěma českým singlistkám, do 2. kola totiž postoupila jak Barbora Strýcová, která ve svém zápase s Belgičankou Yaninou Wickmayerovou zvítězila 7:6 a 6:1, tak Lucie Šafářová, která pro změnu dokázala otočit nepříznivý stav svého duelu s Italkou Karin Knappovou. Kdo se však neradoval z postupu, byl český mužský deblový pár Radek Štěpánek a Lukáš Rosol. Ti v prvním kole nestačili na španělské duo David Ferrera a Robert Bautista. Prohráli s nimi totiž 1:6 a 4:6.

Ttřicetiletá rodačka z Plzně nacházející se aktuálně na 21. místě světového žebříčku Barbora Strýcová byla vůbec prvním Čechem, který se v rámci těhto Her v Riu de Janeiro představil v rámci tenisového olympijského programu. V 1. kole se střetla s Belgičankou Yaninou Wickmayerovou. Byla to právě česká hráčka, která měla dobrý začátek v tomto utkání. V první sadě totiž dokázala soupeřce vzít podání, jenže v následujícím gamu nedokázala tuto získanou výhodu potvrdit. Poté to byla pro změnu Belgičanka, které se povedlo brejknout soupeřku a i díky tomu tak vedla dokonce 3:5 a s českou reprezentantkou to v tu chvíli vypadalo všelijak, jen ne dobře.

Barbora Strýcová je však známá bojovnice a tuto svou povahu v následujících hrách této sady potvrdila. Dokázala stav srovnat na 5:5, ovšem nakonec došel tento set do zkrácené hry a v něm opět hrozilo, že Strýcová o první sadu přijde. Nestalo se ale tak. Jelikož česká tenistka vyhrála tuto zkrácenou hru poměrem 6:8, mohla to být ona, kdo se radoval ze zisku prvního setu. A zatímco byl úvodní set hodně vyrovnaný, v tom druhém o vyrovnanosti nemohla být ani řeč, neboť v něm byla vidět dominance české hráčky. Ta tedy druhý set vyhrál 6:1. "Jsem strašně ráda. Na začátku jsem snila o tom, že si tady zahraju. Povedlo se. Navíc jsem vyhrála první kolo, což pro mě moc znamená. Teď se budu snažit, abych zvládla i to druhé," řekla po zápase Strýcová, která si původně myslela, že to nakonec se soupeřkou tak jednoduché mít nebude: "Myslela jsem si, že po vítězství ve Washingtonu bude sebevědomá. Ale nejpodstatnější je, jak se jí dostanu pod kůži. Dokázala jsem to a jsem za to ráda," řekla hráčka, na níž nyní čeká Erraniová.

Svou reprezentační kolegyni dokázala v sobotu napodobit Lucie Šafářová, proti které se postavila v 1. kole Italka Knappová. Ta dokázala první set vyhrát 4:6, po zbytek zápasu však už ale byla pouhým sparring patrnerkou brněnské rodačky, jelikož se v následujících dvou setech zmohla pouze na dva gamy. Šafářová nyní bude čekat, kdo bude její další soupeřkou, která se vygeneruje z duelu Kirsten Flipkensové z Belgie a Venus Williamsové z USA.

Českým sportovním fanouškům pak radost v sobotu neudělal deblový pár Radek Štěpánek a Lukáš Rosol, kteří ve svém duelu se Španěly Bautistou a Ferrerem nenapobili svůj měsíc starý vítězný duel čtyřhry v rámmci daviscupového turnaje proti Francouzům. "Vyřazení bolí hodně, ale musím říct, že Španělé hráli úplně bezchybně. V prvním setu nás přejeli. Ve druhém se nám nepovedla využít ani jedna z pěti brejkových šancí a to byl ten hlavní rozdíl," přiblížil Štěpánek důvody, proč byl český pár tak celkem rychle vyřazen.

Konečné výsledky, tenisový turnaj na OH 2016 v Riu de Janeio:

Dvouhra žen - 1. kolo:

Strýcová (16-ČR) - Wickmayerová (Bel.) 7:6 (8:6), 6:1Šafářová (ČR) - Knappová (It.) 4:6, 6:1, 6:1Čeng Saj-saj (Čína) - A. Radwaňská (4-Pol.) 6:4, 7:5Keysová (7-USA) - Koviničová (Č. Hora) 6:3, 6:3Suárezová (9-Šp.) - Ivanovičová (Srb.) 2:6, 6:1, 6:2Konjuhová (Chorv.) - Becková (Něm.) 7:6 (7:5), 6:1Mladenovicová (Fr.) - Kruničová (Srb.) 6:1, 6:4Erraniová (It.) - Bertensová (Niz.) 4:6, 6:4, 6:3Kasatkinová (Rus.) - Džabúrová (Tun.) 3:6, 7:6 (7:4), 6:1Niculescuová (Rum.) - Cepedeová (Par.) 6:2, 6:3

Dvouhra mužů - 1. kolo:

Nišikori (4-Jap.) - Ramos (Šp.) 6:2, 6:4Čilič (9-Chorv.) - Dimitrov (Bulh.) 6:1, 6:4Daniel (Jap.) - Sock (14-USA) 6:4, 6:4Millman (Austr.) - Berankis (Lit.) 6:0, 6:0Edmund (Brit.) - Thompson (Austr.) 6:4, 6:2Martin (SR) - Kudla (USA) 6:0, 6:3

Čtyřhra mužů - 1. kolo:

Bautista, Ferrer (8-Šp.) - Štěpánek, Rosol (ČR) 6:1, 6:4

Související

Box (ilustrační foto)

Některé boxerské zápasy na olympiádě v Riu byly zmanipulované, tvrdí McLaren

Vyšetřovatel Richard McLaren se ve čtvrtek nechal slyšet, že některé boxerské zápasy na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiro před pěti lety byly zmanipulované. Tento kanadský vyšetřovatel byl letos v červnu pověřen Mezinárodní boxerskou organizací AIBA, aby možné ovlivňování výsledků boxerských zápasů z roku 2016 prošetřil.
XXXI. letní olympijské hry 2016 v Riu

Olympiáda byla podplacená. Bývalý guvernér přiznal korupci

Bývalý guvernér státu Rio de Janeiro Sérgio Cabral u soudu přiznal, že si kupoval hlasy členů Mezinárodního olympijského výboru před volbou dějiště her v roce 2016. Úplatky v celkové výši dva miliony dolarů podle něj byly pro devět členů MOV, mimo jiné pro legendárního ukrajinského tyčkaře Sergeje Bubku a ruského plavce Alexandera Popova. Oba obvinění odmítli a budou se bránit právní cestou.

Více souvisejících

Olympijské hry 2016 tenis Barbora Strýcová

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

USA pomohou Ukrajině v roce 2025 znovu zaútočit a vytlačit Rusy z okupovaných území, oznámil Sullivan

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy