Vydařený vstup do sezóny. Tenistky Siniaková a Plíšková získaly tituly

Šen-čen/Brisbane - Výkony českých hráček dodávají optimismus před blížícím se Australian Open. Kateřina Siniaková na turnaji v čínském Šen-čenu dobyla první singlový titul kariéry na okruhu WTA. Nový rok dobře odstartovala také Karolína Plíšková, trofej pro vítězku si veze z Brisbane.

Dvacetiletá Siniaková se ve dvouhře dostala do finále už loni, ale poslední krok nezvládla v Bastadu a Tokiu. V Šen-čenu se dočkala zaslouženého triumfu, na cestě za titulem totiž vyřadila dvě hráčky světové desítky. Ve druhém kole zdolala Simonu Halepovou a v semifinále Johannu Kontaovou. Ve finále Siniaková porazila Alison Riskeovou 6:3 a 6:4, pevné nervy prokázala při koncovkách obou sad. Rodačka z Hradce Králové obdržela prémii ve výši 163 000 dolarů (čtyři miliony korun) a v žebříčku poskočí z 52. na 36. místo, znamenající životní maximum. Kristýna Plíšková prohrála v Číně ve čtvrtfinále s Kontaovou.

Český úspěch v Šen-čenu stvrdila Andrea Hlávačková. V deblu s Číňankou Pcheng Šuaj vyhrála třetí ze čtyř akcí, na níž se dvojice představila. Třicetiletá Hlavičková navíc do sbírky přidala jubilejní dvacátý titul ze čtyřhry.

Spolupráce Karolíny Plíškové a trenéra Davida Kotyza začala vavříny. Třetí nasazená tenistka v Brisbane ztratila pouze jeden set, když ve čtvrtfinále otočila duel s Robertou Vinciovou. Ve finále Plíšková smetla Alizé Cornetovou 6:0 a 6:3. Zásluhou prvenství z Austrálie si přilepší o 196 000 dolarů (pět milionů korun) a ve světovém žebříčku se posune o jedno místo na pátou pozici. Před Australian Open dvojnásobná šampionka ve Fed Cupu změnila plány. Rozhodla se odpočívat a odhlásila se z turnaje v Sydney.

V Aucklandu zápolily Lucie Šáfářová a Barbora Strýcová. Jejich vzájemné střetnutí z druhého kola se natáhlo na tři hodiny a z postupu se po setech 7:5, 3:6 a 7:6 radovala Strýcová, která však následně skončila ve čtvrtfinále. Proti Lauren Davisové si jí opravdu nedařilo a zaslouženě vypadla.

Muži bojovali na slušně dotovaném a obsazeném podniku v Dauhá. Radek Štěpánek se na katarské půdě dostal z kvalifikace až mezi nejlepší osmičku, kde mu vystavil stopku Novak Djokovič. Osmatřicetiletý Štěpánek se stal od roku 1995 nejstarším hráčem na okruhu ATP, jemuž se podařilo dojít do čtvrtfinále. O kolo lépe se vedlo Tomášovi Berdychovi. Ve druhém kole zvítězil v českém derby s Jiřím Veselým a poté domů poslal rovněž Jo-Wilfrieda Tsongu. Konečnou pro Berdycha znamenal semifinálový zápas s Andym Murraym. Britská jednička proti němu opanovala už posledních šestnáct setů. Murray se ve finále utkal s Djokovičem a skvělé představení nakonec po třech sadách vyznělo pro Srba.

První Grand Slam sezóny se koná od 16. ledna. Prestižní Australian Open tradičně hostí Melbourne.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Kateřina Siniaková (tenistka) Karolína Plíšková (tenistka)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy