Fed Cup: Češky jsou v semifinále! Plíšková porazila Muguruzaovou, následně vyhrála i Strýcová

Ostrava - Stejně jako v sobotu, tak i v neděli se v Ostravě představily tenistky Karolína Plíšková a Barbora Strýcová, ovšem v opačné m gardu. Zatímco v sobotu zahajovala celý program za českou stranu Barbora Strýcová, jejíž soupeřkou tehdy byla španělská jednička Garbiňe Muguruzaová, nyní se proti této španělské hráčce na úvod nedělního hracího dne postavila tuzemská jednička Karolína Plíšková a ta si tedy na rozdíl od Strýcová s Muguruzaovu poradila a to ve dvou setech 6:2 a 6:2. Díky tomu tak tedy Češky nad Španělkami vedly 2:1 a zbývalo tak tedy zvládnout následující zápas, ve kterém se Barbora Strýcová střetla s Laurou Arruabarrenaovou. Plzeňská rodačka si ovšem vylepšila chuť ze zmiňovaného sobotního prohraného duelu s Muguruzaovou a i ona tak nyné ve dvou setech porazila svou soupeřku. Zvítězila konkrétně dvakrát 6:4 a česká radost z postupu tak mohla propuknout naplno.

V sobotním duelu proti Arruabarrenaové předvedla aktuálně třetí hráčka světa Karolína Plíšková poněkud vlažnější výkon, v neděli proti španělské jedničce nacházející se na sedmém místě světového žebříčku Garbiňe Muguruzaové už bylo naplno vidět, proč rodačka z Loun je v současnosti jednou z nejlepších hráček světa. Pro českou tenistku také před tímto soubojem hovořila vzájemná bilance, neboť z předešlých pěti duelů odešla hned čtyřikrát právě Češka jako vítězka.

Vedle výtečného servisu předváděla Plíšková i slušné returny a i když proti ní stála vítězka French Open 2015, rozhodně to byla ona, kdo v zápase dominoval. Vždyť vůbec poprvé Španělka brejkla Plíškovou až za stavu 5:1 pro Češku ve druhé sadě. Tehdy už ale mířila česká reprezentantka, jíž se naopak hned pětkrát v tomto duelu podařilo brejknout Španělku Muguruzaovou, za jasným vítězstvím. Po hodině a dvou minutách hry tak tedy přišel vítězný forhend, díky čemuž tak proměnila druhý mečbol. Nad Španělkou tak vyhrála dvakrát 6:2.

Strýcová napínala publikum. Až pátý proměněný mečbol rozpoutal českou radost

Po Karolíně Plíškové nastoupila na ostravský kurt Barbora Strýcová, jejíž soupeřkou tentokrát byla Laura Arruabarrenaová. Na plzeňské rodačce bylo vidět, že sobotní porážku od Muguruzaové hodila za hlavu a plně se soustředila na tento duel, do kterého vstoupila velmi aktivně. Tenistky předváděly dlouhé výměny, čehož využívala Strýcová k náběhům k síti, čímž se tak tedy pokoušela tyto výměny ukončit. Poté, co si obě hráčky prohrály své podání, tak za stavu 3:3 v první sadě se Strýcové podařilo brejknout svou soupeřku. Následně suverénně česká tenistka dopodávala na vítězství v tomto setu.

Poté, co ve druhém setu Češka brejkla dvakrát svou soupeřku, mířila za vítězstvím. A i když Strýcová vedla v závěru 5:4 a 40:0 , byl to až pátý mečbol, kterým rozhodla o tom, že si český fedcupový tým zahraje své již deváté semifinále této soutěže v řadě.

Fed Cup, Světová skupina:

1. kolo: Česko - Španělsko 3:1

Plíšková - Muguruzaová 6:2, 6:2Strýcová - Arruabarrenaová 6:4, 6:4

Související

Tenis, ilustrační fotografie.

Problém pro český tenis. Národní sportovní agentura vyšetřuje kam šly peníze z dotací

Když v roce 2021 Praha pořádala finále Poháru Billie Jean Kingové, byla to velká sláva. Nyní to ale vypadá, že z růžového snu se stává pro český tenis noční můra. Jak totiž zjistil Radiožurnál, Národní sportovní agentura (NSA) má v tuto chvíli v hledáčku Český tenisový svaz a jeho šéfa Iva Kaderku. Je totiž otázkou, kam se zatoulala část peněz z dotace v celkové výši 65 milionu korun určené na pořádání zmiňovaného mezinárodního turnaje. 
Tenis, ilustrační fotografie

Až závěrečná čtyřhra rozhodla o postupu Češek na Pohár Billie Jean Kingové

V sobotu pokračovala na pražské Štvanici kvalifikace na listopadový závěrečný turnaj Poháru Billie Jean Kingové. Po prvním pátečním dni byl stav v souboji mezi Českami a Britkami nerozhodný 1:1 a každému týmu tak zbývaly dvě výhry k tomu, aby na závěrečný turnaj postoupil. Nejprve k tomu měly blíže svěřenkyně nehrajícího kapitána Petra Pály poté, co nejprve česká jednička Markéta Vondroušová navázala na pátek a i v sobotu si dokázala poradit se svou soupeřkou, tentokráte s britskou hvězdičkou Emmou Raducanuovou, kterou porazila jasně dvakrát 6:1. Do dalšího sobotního zápasu nasadil Pála šestnáctiletý talent Lindu Fruhvirtovou a přestože v souboji s Herriet Dartovou bojovala jako lvice, nakonec byla Britka nad její síly. A tak se ke slovu musela přihlásit čtyřhra, do které nastoupila Vondroušová s Karolínou Muchovou. České duo nakonec nad tím britským Dartová-Swanová vyhrála ve dvou setech 6:1 a 7:5 a oslavy z postupu tak mohly propuknout naplno.

Více souvisejících

Fed Cup Barbora Strýcová Karolína Plíšková (tenistka)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy