Šarapovová se poprvé po 15 měsících vrátila na kurt. A hned dokázala vyhrát

Stuttgart - Dlouho očekávaného návratu ruské tenistky Marie Šarapovové se tenisová veřejnost a fanoušci konečně dočkali. Právě tato tenistka poté, co loni v březnu přiznala, že užívala od loňského Nového roku zakázané meldonium, musela být patnáct měsíců bez tenisu, aby se pak mohla na kurty zase vrátit. Prvním takovým turnajem, kde se čerstvě třicetiletá hráčka po odpykání trestu objevila, je turnaj WTA v německém Stuttgartu, který tedy začal tento týden ve středu. Jako první se Rusce na něm postavila Italka Roberta Vinciová, se kterou se sice v úvodní sadě ze začátku trápila, nakonec ale svou soupeřku z Apeninského poloostrova porazila ve dvou setech 7:5 a 6:3. Veřejnosti a především pak svým soupeřkám tak dala jasně najevo, že se na kurty vrací tenistka, která rozhodně nic jen tak vzdávat nebude.

Tato ruská sportovkyně zažehla mezi tenisty na okruzích WTA a ATP svár. Většina z nich, například Andy Murray, Angelique Kerberová, Caroline Wozniacká či kupříkladu zrovna její první soupeřka po návratu Roberta Vinciaová, která vlastně všechnu kritiku proti ní začala, nebyli z jejího návratu zrovna dvakrát nadšení a zvlášť jim ještě vadilo, že dostala na turnaje WTA ve Stuttgartu, Madridu a Římě tzv. divokou kartu a účast na těchto turnajích si tak nemusela vybojovat v kvalifikaci.

Jedni ji zkrátka stále nemohou odpustit její kauzu s meldoniem, druzí se zase na její návrat těšili. A taková nálada pak panovala i ve stuttgartské hale, kde sehrála duel 1. kola tamního turnaje proti Vinciové. Všichni každopádně mohli od začátku slýchat tolik typické hekání pro Šarapovovou, která během zápasu občas i zachybovala. Pojďme ale pěkně od začátku. Samotný duel pro Rusku nezačal vůbec dobře, neboť hned v úvodním gamu se zmohla pouze na jediný fiftýn a následně pak prohrávala 0:2 v úvodní sadě. Když se hrála jedenáctá hra prvního setu, mohla se Šarapovová konečně zaradovat z prvního brejknutí své soupeřky. Poté už jen stačilo dopodávat na vítěězství v tomto setu, který tedy skončil výhrou Rusky 7:5. "Tenis hraju dlouho, jsem soutěživá od přírody, a když mi něco na kurtu nejde, tak se snažím to změnit, peru se s tím. A když se to povede, je z toho třeba nejlepší tenis, jaký umím," řekla ruská tenistka, pro kterou je tento den start nové části její kariéry.

I ve druhé sadě bylo na Šarapovové znát, že je skutečně v pohodě, za to šestatřicetiletá Vinciová měla zkrátka co dělat, aby nějak dokázala odpovídat na hru Rusky, která předváděla vynikající returny. Zaťatá pěst a výkřik "come on" pak byla také k vidění u ruské reprezentantky, jejíž radost mohla naplno vypuknout po hodině a 44 minutách hry, kdy už bylo jasné, že to je ona, kdo duel vyhrál výsledkem 7:5 a 6:3. Nyní se bude připravovat na svu další soupeřku, kterou bude její krajanka Jekatěrina Makarovová. "Hraje levou rukou a bude to pro mě další důležitý zápas, těším se na něj. Chci toho teď odehrát co nejvíce," uvedla tenistka, která se dočkala ve Stuttgartu velkého aplausu a že i zde měla své fanoušky, tak o tom svědčil i transparent jednoho z diváků, na kterém stálo "Maria welcome". Našli se však i tací, kteří na hráčku pískali.

V pozápasovém rozhovoru se vrátila opět k patnácti měsíčnímu volnu. "Měla jsem opravdu hodně volna. Tak jsem si vyzkoušela, jak chutná normální život, pracovala jsem. Ale teď jsem zpátky," řekla tenistka a pokračovala chválou stuttgartského turnaje. "A ten pocit, kdy zbývá pár sekund než vkročíte do arény, na kurt, který je pro mě jevištěm, ten je nejlepší na světě. Čekala jsem na něj dlouho. Ale je zase tady a všechno si moc užívám."

Mimochodem, titulárním sponzorem tohoto turnaje je automobilka Porsche a právě Porsche bylo jedním ze sponzzorů, se kterou Šarapovová v  mminulosti spolupracovala a nyní se jejich cesty po kauze s meldoniem rozešly. Dodejme pak, že turnaj ve Stuttgartu dokázala vyhrát hned třikrát ve své dosavadní kariéře a i proto má tento turnaj v lásce.

Konečný výsledek - tenisový turnaj žen ve Stuttgartu (antuka, dotace 776 000 dolarů):

Šarapovová - Vinciová 7:5, 6:3

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Maria Šarapovová (tenistka)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

OSN: Obnova zničeného Pásma Gazy může trvat až do příštího století

Obnova domů v Pásmu Gazy by se podle zprávy Organizace spojených národů (OSN) zveřejněné ve čtvrtek mohla prodloužit až do následujícího století, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy