Je to definitivní! Kvitová se vrací na kurty a zúčastní se French Open

Paříž - O tom, že se česká tenistka Petra Kvitová, která byla dlouhodobě mimo hru poté, co ji krátce před loňskými Vánocemi napadl zloděj s nožem v jejím vlastním bytě v Prostějově, přičemž pachatel pořezal tenistce levou ruku, tedy právě tu, ve které jinak drží raketu, v těchto dnech chystá na velký návrat a že se zúčastní nadcházejícího French Open, to viselo ve vzduchu už delší dobu. Ještě více tyto spekulace posílila tento týden skutečnost, že sama Petra Kvitová odcestovala do Paříže a také to, že byla přihlášená na tento grandslamový turnaj. V pátek odpoledne nakonec rodačka z Fulneku všechny tyto spekulace potvrdila, když oznámila, že se pařížského grandslamu skutečně zúčastní. Coby nasazená patnáctá hráčka se na úvod tohoto turnaje střetne s Američankou Julií Buserupovou a půjde tak o jejich vůbec první vzájemné utkání.

Nejprve se ve francouzské metropoli uskutečnil los 1. kola nadcházejícího grandslamu, přičemž se mimo jiné rozhodlo, že se Petra Kvitová tedy uttká s výše zmíněnou Američankou Julií Boserupovou, se kterou se tedy nikdy před tím neutkala, dvě a půl hodiny poté uspořádala česká hráčka tiskovou konferenci, na které definitivně potvrdila svou účast na letošním French Open. Přitom se dříve mluvilo o tom, že by měl být jejím prvním turnajem jiný grandslam a to Wimbledon, jenž se tradičně odehrává v Londýně na přelomu června a července. Návrat na kurty se tak tedy koná už pět měsíců po předvánoční operaci její levé ruky.

Kvitová začala očekávanou tiskovku v Paříži následující větou v angličtině směrem k novinářům. "Je krásné tady být a všechny vás vidět," a pokračovala: "Nikdo neočekával, že tady budu. Jsem nadšená a je to splněný sen. Sedím tady, jsem v pavouku a hraju zase tenis. Bylo to složité období, ale zvládla jsem to, i když ruka není stoprocentní. Nebolí, ale netestovala jsem ji v zápase."

Bylo zkrátka na ni vidět, že je šťastná z toho, že konečně zase bude dělat to, co má ráda, tedy hrát tenis. Kouč Jiří Vaněk pak uvedl, že sedmadvacetiletá česká reprezentantka nepřijela do francouzské metropole jen proto, aby si připsala účast na letošním pařížském grandslamu. "Jdeme vyhrát první zápas. Uvidí se, jak to dopadne. Nebudeme mluvit o tom, že chceme vyhrát turnaj, ale zápas od zápasu. Určitě to na ni bude velký tlak, všichni se ptají. Hlavně, aby to ustála psychicky," řekl konkrétně.

Že se Petra Kvitová podle všeho French Open zúčastní, tak v tom už bylo o něco jasněji ve čtvrtek, kdy s zatrénovala na jedné z pařížských antuk. Nyní se tedy může těšit na pro ni neznámou 181 centimetrů vysokou Američanku s dánskými kořeny, jež se aktuálně nachází na 86. místě světového žebříčku.

Poslední duel odehrála loni v rámci Fed Cupu

Připomeňme, že k útoku na Petru Kvitovou v jejím prostřejovském bytě došlo konkrétně 20. prosince loňského roku, přičemž hned ten den podstoupila operaci šlach, jež měla na levé ruce pořezané. Už tehdy se mluvilo o tom, že se na kurty vrátí tak o půlroku později, ale do tréninku se pomalu ale jistě dostávala už od začátku letošního května. Na French Open se tedy v zápasovém zatížení představí fanouškům poprvé od loňského listopadu, kde sehrála zatím svůj poslední duel a to s Francouzkou Caroline Garciaovou v rámci fedcupového finále.  "Jsem hodně šťastná, že mám druhou šanci hrát tenis. Mám ráda výzvy. Hrát tady bylo rozhodnutí na poslední chvíli. Někde musím začít a jako grandslam to neberu. Je to něco víc," řekla s rozechvělým hlasem očividně dojatá Češka.

Pokud se podíváme na další české tenisty, které se představí v následujících dnech pod Eiffelovou věží, tak zde bude k vidění například Barbora Strýcová, která se taktéž na úvod utkás Američankou a to konkrétně s Alison Riskeovou. Grandslamu se zúčastní i Kateřna Siniaková, její první překážkou bude pro změnu Ruska Jekatěrina Alexandrovová,Lucie Šafářová se pak střetne s Veronicou Cepedeovou z Paraguaye a Kristýna Plíšková s domácí Chloe Paquetovou.

Pouze Petra Kvitová se nenachází v poslední čtvrtině pavouka a proto je velká šance, že už ve druhém kole dojde na ryze české souboje. Například Karolína Plíšková se může utkat se Siniakovou. V hlavní soutěži je pak i dvojice mužů-singlistů a to Tomáš Berdych a Jiří Veselý. Ten se utká na úvod s Jackem Sockem z USA. Kvalifikaci pak mají ještě před sebou Markéta Vondroušová s Lucií Hradeckou.

Los tenisového Roland Garros - dvouhra mužů:

A. Murray (1-Brit.) - Kuzněcov (Rus.),Lokoli (Fr.) - Kližan (SR),Baghdatis (Kypr) - Almagro (Šp.),hráč z kvalifikace - Del Potro (29-Arg.),Isner (21-USA) - Thompson (Austr.),Lorenzi (It.) - Berankis (Lit.),Chačanov (Rus.) - hráč z kvalifikace,Struff (Něm.) - BERDYCH (13-ČR),A. Zverev (9-Něm.) - Verdasco (Šp.),Herbert (Fr.) - Donaldson (USA),Džumhur (Bos.) - Kicker (Arg.),hráč z kvalifikace - Cuevas (22-Urug.),Querrey (27-USA) - Čong Hjon (Korea),Escobedo (USA) - Istomin (Uzb.),Albot (Mold.) - Chardy (Fr.),Kokkinakis (Austr.) - Nišikori (8-Jap.),Wawrinka (3-Švýc.) - hráč z kvalifikace,Dolgopolov (Ukr.) - Berlocq (Arg.),hráč z kvalifikace - Seppi (It.),Tiafoe (USA) - Fognini (28-It.),Gasquet (24-Fr.) - hráč z kvalifikace,hráč z kvalifikace - Estrella (Dom. rep.),Monteiro (Braz.) - A. Müller (Fr.),Brown (Něm.) - Monfils (15-Fr.),Tsonga (12-Fr.) - Olivo (Arg.),Edmund (Brit.) - Elias (Portug.),Anderson (JAR) - Džazírí (Tun.),Kohlschreiber (Něm.) - Kyrgios (18-Austr.),Ferrer (30-Šp.) - Young (USA),F. López (Šp.) - hráč z kvalifikace,Kravčuk (Rus.) - Delbonis (Arg.),Gulbis (Lot.) - Čilič (7-Chorv.),Raonic (5-Kan.) - Darcis (Belg.),Dutra Silva (Braz.) - Južnyj (Rus.),hráč z kvalifikace - Halys (Fr.),García-López (Šp.) - G. Müller (26-Luc.),Carreňo (20-Šp.) - Mayer (Něm.),hráč z kvalifikace - Janowicz (Pol.),Robredo (Šp.) - Evans (USA),Robert (Fr.) - Dimitrov (11-Bulh.),Sock (14-USA) - VESELÝ (ČR),Bedene (Brit.) - Harrison (USA),Kukuškin (Kaz.) - Sandgren (USA),Millman (Austr.) - Bautista (17-Šp.),Simon (31-Fr.) - Basilašvili (Gruz.),Troicki (Srb.) - Donskoj (Rus.),Haase (Niz.) - De Minaur (Austr.),Paire (Fr.) - Nadal (4-Šp.),Thiem (6-Rak.) - Tomic (Austr.),hráč z kvalifikace - Mahut (Fr.),Bourgue (Fr.) - Čorič (Chorv.),Sugita (Jap.) - Johnson (25-USA),Karlovič (23-Chorv.) - hráč z kvalifikace,Zeballos (Arg.) - Mannarino (Fr.),Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) - hráč z kvalifikace,hráč z kvalifikace - Goffin (10-Belg.),Pouille (16-Fr.) - Benneteau (Fr.),Bellucci (Braz.) - Lajovič (Srb.),Bonzi (Fr.) - Medveděv (Rus.),hráč z kvalifikace - Ramos (Šp.),M. Zverev (32-Něm.) - hráč z kvalifikace,hráč z kvalifikace - Schwartzman (Arg.),Sousa (Portug.) - Tipsarevič (Srb.),Granollers (Šp.) - Djokovič (2-Srb.).

Dvouhra žen:

Kerberová (1-Něm.) - Makarovová (Rus.),Curenková (Ukr.) - hráčka z kvalifikace,Chiricová (USA) - Ostapenková (Lot.),Puigová (Portor.) - Vinciová (31-It.),Stosurová (23-Austr.) - Kučová (SR),Flipkensová (Belg.) - Minellaová (Luc.),hráčka z kvalifikace - Rodinová (Rus.),Boserupová (USA) - KVITOVÁ (15-ČR),Wozniacká (11-Dán.) - Fourlisová (Austr.),hráčka z kvalifikace - Andrianjafitrimová (Fr.),Bellisová (USA) - hráčka z kvalifikace,Tomljanovičová (Austr.) - Bertensová (18-Niz.),Čang Šuaj (32-Čína) - Vekičová (Chorv.),Golubicová (Švýc.) - Sasnovičová (Běl.),Giorgiová (It.) - Dodinová (Fr.),McHaleová (USA) - Kuzněcovová (8-Rus.),Muguruzaová (4-Šp.) - Schiavoneová (It.),Kontaveitová (Est.) - Niculescuová (Rum.),Larssonová (Švéd.) - Vichljancevová (Rus.),Georgesová (Fr.) - Putincevová (27-Kaz.),Lučičová-Baroniová (22-Chorv.) - Büyükakcayová (Tur.),Erakovicová (N. Zél.) - Rogersová (USA),hráčka z kvalifikace - Doiová (Jap.),Bradyová (USA) - Mladenovicová (13-Fr.),V. Williamsová (10-USA) - Wang Čchiang (Čína),Anisimovová (USA) - Naraová (Jap.),Jankovičová (Srb.) - hráčka z kvalifikace,Mertensová (Belg.) - Gavrilovová (Austr.),Bacsinszká (30-Švýc.) - Sorribesová (Šp.),Brengleová (USA) - Görgesová (Něm.),hráčka z kvalifikace - hráčka z kvalifikace,Arruabarrenaová (Šp.) - Cibulková (6-SR),Svitolinová (5-Ukr.) - Švedovová (Kaz.),Barthelová (Něm.) - Pironkovová (Bulh.),Limová (Fr.) - Linetteová (Pol.),Koviničová (Č. Hora) - Konjuhová (29-Chorv.),Sevastovová (17-Lot.) - Becková (Něm.),Ozakiová (Jap.) - Bouchardová (Kan.),K. Bondarenková (Ukr.) - hráčka z kvalifikace,Bartyová (Austr.) - Keysová (12-USA),Vesninová (14-Rus.) - hráčka z kvalifikace,Cirsteaová (Rum.) - Pcheng Šuaj (Čína),Lepchenková (USA) - Petkovicová (Něm.),Sakkariová (Řec.) - Suárezová (21-Šp.),Kasatkinová (26-Rus.) - Wickmayerová (Belg.),hráčka z kvalifikace - Hesseová (Fr.),Tuan Jing-jing (Čína) - Mariaová (Něm.),Čepelová (SR) - Halepová (3-Rum.),Kontaová (7-Brit.) - Hsieh Su-wei (Tchaj-wan),hráčka z kvalifikace - Townsendová (USA),Paquetová (Fr.) - KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (ČR),Hibinová (Jap.) - Garciaová (28-Fr.),STRÝCOVÁ (20-ČR) - Riskeová (USA),Cornetová (Fr.) - Babosová (Maď.),Ósakaová (Jap.) - hráčka z kvalifikace,Ferrová (Fr.) - A. Radwaňská (9-Pol.),Pavljučenkovová (16-Rus.) - Țigová (Rum.),Cepedeová (Par.) - ŠAFÁŘOVÁ (ČR),Duqueová (Kol.) - Beguová (Rum.),Rybáriková (SR) - Vandewegheová (19-USA),Davisová (25-USA) - Witthöftová (Něm.),Chromačevová (Rus.) - Parmentierová (Fr.),Alexandrovová (Rus.) - SINIAKOVÁ (ČR),Čeng Saj-saj (Čína) - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (2-ČR)

Související

Lucie Havlíčková

Turnaj juniorek na Roland Garros ovládla sedmnáctiletá Lucie Havlíčková

Veliký úspěch si na letošním ročníku French Open připsala teprve sedmnáctiletá česká tenistka Lucie Havlíčková. Zatímco ženám-seniorkám se letos na pařížské antuce příliš nedařilo a nikam daleko nepostoupily, to českým juniorkám se dařilo náramně. Vše to pak vyvrcholilo sobotním finále, ve kterém zmiňovaná Havlíčková vyhrála dvakrát 6:3 nad Argentinkou Solanou Sierraovou a navázala tak na loňský pařížský triumf Lindy Noskové.
Tenis, ilustrační fotografie

French Open bude letos bez Vondroušové. Do Paříže jí nepustí zranění

Český tenis bude mít v nadcházejícím grandslamu v Paříži o další zástupkyni méně. Nba French Open se totiž nepředstaví finalistka tohoto turnaje z roku 2019 Markéta Vondroušová, kterou trápí nadále zranění, kvůli kterému se naposledy na kurtu objevila před třemi týdny. Pro dvaadvacetiletou reprezentantku tak tedy předčasně končí letošní antuokovbá sezóna.

Více souvisejících

French Open Petra Kvitová tenis

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy